Μήπως ο φράχτης στον Έβρο από μόνος του δημιουργεί "γκρίζα ζώνη"; Επιχειρείται ξήλωμα της Συνθήκης της Λωζάννης;

Με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο και την κατασκευή του φράχτη, προκύπτουν κάποια ερωτήματα που χρίζουν διερεύνησης:
  • Με ποια  λογική ο φράχτης -ο οποίος ορθώς κατασκευάζεται ως μέτρο πρόληψης- δεν τοποθετείται επί της συνοριακής γραμμής αλλά αρκετά μέτρα στα μετόπισθεν; Εδώ δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση όπου για τεχνικούς λόγους, κυρίως λόγω γεωμορφολογίας, δεν είναι δυνατή η κατασκευή του επί της συνοριακής γραμμής, και αναγκαστικά κατασκευάζεται όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Σε περίπτωση άμυνας, πως θα υπερασπιστούμε το ελληνικό έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής; Υπερπηδώντας τον φράχτη που οι ίδιοι στήσαμε; Δεν δημιουργεί αυτό επιχειρησιακό κίνδυνο/πρόσκομμα;
  • Εκτός αυτού όμως, μήπως η κατασκευή του φράχτη στα μετόπισθεν της συνοριογραμμής από μόνη της δίνει πάτημα για αμφισβητήσεις και την δημιουργία "γκρίζας ζώνης"; Στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης στις 25/5/2020 δήλωσε ότι «θα κατασκευάσουμε τον φράχτη λίγο εντός του ελληνικού εδάφους,όπως έγινε ακριβώς και με τον φράχτη στις Καστανιές. Για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα». Με άλλα λόγια, ομολόγησε ότι ο φράχτης δεν κατασκευάζεται στη συνοριογραμμή αλλά στα μετόπισθεν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να αντιδράσουν. Επιλογή που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ήταν εσφαλμένη αφού οι Τούρκοι ήδη προχώρησαν σε αμφισβήτηση της συνοριογραμμής. 
  • Και τέλος, εφόσον αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, δεν είναι επικίνδυνο κάποιοι να υποστηρίζουν ότι το μόνο που επιδιώκει η Τουρκία είναι να διατηρήσει τα περάσματα στον Έβρο ανοικτά; Με ποιά λογική απορρίπτουμε το πρώτο σενάριο και περιοριζόμαστε αποκλειστικά στο δεύτερο στρουθοκαμηλίζοντας;
Από: i-epikaira.blogspot.com
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.