Στην κόψη του ξυραφιού η Τουρκία: Χύτρα ταχύτητας έτοιμη να σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες

yefa66 / pixabay
Οι ψηφίδες διάσπαρτες και μεμονωμένες μπορεί πολλές φορές να μη σημαίνουν απολύτως τίποτε. Τι γίνεται όμως αν τις ενώσεις όλες μαζί μέσα σε μια ευρύτερη εικόνα; Στην περίπτωση της Τουρκίας φαίνεται πως αν κολλήσουμε τα κομμάτια, σχηματίζεται μια μεγαλύτερη ανησυχητική εικόνα.

Του Στρατή Μαζίδη

Η ένταση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου με τα γεγονότα στον Εβρο έως σήμερα είναι αξιοσημείωτη και φυσικά καθόλου τυχαία. Συγκεκριμένα:

α. προκάλεσε την κρίση του Εβρου εκβιάζοντας να περάσει μονομιάς όσους μπορούσε να στέλνει αθόρυβα σε 20 ημέρες για να οδηγήσει τη χώρα σε αποσταθεροποίηση

β. έχει κάνει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο μια επικίνδυνη καθημερινότητα παρουσιάζοντας πλέον μια νέα πραγματικότητα όπως αυτή παρουσιάζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ 4-5-2020 [άρθρο],

γ. ενισχύει τις θέσεις της στο Ιντλίμπ,

δ. εργαλειοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού στη ΒΑ Συρία όπως καταγγέλλουν οι Κούρδοι και βρίσκεται σε διαρκείς προστριβές,

ε. εισβάλλει εκ νέου στην κυπριακή ΑΟΖ,

στ. μετατρέπει σε εργαλείο προπαγάνδας το δίκτυο του Αλ Τζαζίρα κατά της Ελλάδας πρώτα με το δημοσίευμα για τη Θράκη και στη συνέχεια με το χάρτη με τουρκικό το Καστελόριζο,

ζ. συνεχίζει να χρησιμοποιεί εξαθλιωμένους ανθρώπους για να τους περάσει σε ελληνικό έδαφος με την υποψία ότι τους αφήνει κιόλας να ασθενήσουν και

η. εξακολουθεί τις επιθέσεις φιλίας σε Αλβανία και Σκόπια με διάφορες υλικές βοήθειες και διατηρώντας ήρεμη τη Βουλγαρία με διαβεβαιώσεις ότι δε θα της προκαλέσει μεταναστευτική κρίση.

Στα παραπάνω ας προσθέσουμε και το διαχρονικό πόλεμο με τους Κούρδους αντάρτες.

Μήπως όμως αυτή η ένταση οφείλεται σε μια επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που δείχνει κορύφωση των προβλημάτων μέσα σ;το καλοκαίρι; Μήπως τα χρονικά περιθώρια στένευουν; Υπενθυμίζω άρθρο που παρουσίαζε τους πίνακες από το tradingeconomics, όπου ΑΕΠ, εξαγωγές, δημόσιο χρέος και εργαζόμενοι παραγωγικής ηλικίας εκτιμάται πως θα επιδεινωθούν ραγδαία το καλοκαίρι.

Επιπρόσθετα η Danske Bank προειδοποίησε για μεγάλη πιθανότητα νομισματικής κρίσης στην Τουρκία [άρθρο] τους επόμενους μήνες με μια ισοτιμία η οποία θα μπορούσε να φτάσει τις 8 τουρκικές λίρες έναντι ενός δολαρίου ΗΠΑ.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η TD Securities, μια καναδέζικη επενδυτική τράπεζα και πάροχος οικονομικών υπηρεσιών [άρθρο] προειδοποιούσε πως η Τουρκία θα ξεμείνει από ρευστό καθώς τα καθαρά συναλλαγματικά της αποθέματα κυμαίνονταν περίπου στο 1 δις ενώ έρευνα του αντιπολιτευόμενου CHP έδειξε ότι 1 στους 4 έμεινε άνεργος στην Πόλη λόγω κορωνοϊού [άρθρο].

Μόνη σανίδα σωτηρίας μέχρι στιγμής είναι η...Ε.Ε. η οποία σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο της Dailysabah [άρθρο] υπήρξε ο βασικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με συναλλαγές 6,2 δις ευρώ το Μάρτιο και βασικό πελάτη τη Γερμανία, εικόνα που διατηρείται και κατά τον Απρίλιο έστω και μειωμένη [άρθρο]. Μην ξεχνάμε άλλωστε και το καθόλου τυχαίο σκίτσο του γερμανικού υπουργείου Υγείας με την υπό την Τουρκία κηδεμονευομένη χώρα μας [άρθρο].

Ωστόσο η ραγδαία οικονομική επιδείνωση της Τουρκίας δημιουργεί εφιάλτες στον Ερντογάν. Ανεργία και πληθωρισμός ενδέχεται να τον οδηγήσουν στην απώλεια ακόμη και των φτωχών στρωμάτων τα οποία τον στηρίζουν επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Καθόλου τυχαία λοιπόν η Κούρδισσα διοικητής της YJA STAR [ένοπλα τμήματα γυναικών], Feride Alkan καταγγέλλει το ΑΚΡ και το κόμμα του Μπαχτσελί για εργαλειοποίηση του ιού και εντός συνόρων ώστε να εδραιώσει ένα φασιστικό καθεστώς [άρθρο]. 

Επιπλέον τίθεται το ζήτημα κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να χρηματοδοτεί τους πολέμους που διεξάγει σε Λιβύη και Συρία, όχι τόσο σε επίπεδο πληρωμής των βασιβαζούκων της [αφού τους εξαπατά διαρκώς] αλλά απώλειας στρατιωτικού υλικού αξίας πολλών εκατομμυρίων [άρθρο].

Πιθανότατα όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Σε αυτό επιτείνει και το άρθρο Τούρκου αναλυτή που παρουσιάστηκε από τη Freepen.gr [άρθρο] πως το κόστος των S-400 είναι τελικά πολύ υψηλότερο, πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, ότι πετάχτηκαν χρήματα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε θέση υπεροχής στο Αιγαίο και πως η Τουρκία θα βρεθεί σε κρίση αξιοπιστίας απέναντι σε ΗΠΑ - Ρωσία αφού δοκίμασε να αποκτήσει δύο όπλα όπου το ένα προορίζεται να καταστρέψει το άλλο αν χρειαστεί.

Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα της Τουρκίας που θυμίζει μια χύτρα ταχύτητας χωρίς βαλβίδα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προτροπή του προέδρου της Αλγερινής Νεολαίας που καλεί σε ένωση κατά του Ερντογάν όλο τον αραβικό κόσμο και ζητά οικονομικό - διπλωματικό μποϊκοτάζ [άρθρο].

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα [από το 1:34:45 και μετά] της συζήτησης που είχαμε στη χθεσινή εκπομπή "Εμείς οι Ελληνες" στα Παραπολιτικά FM 90,1 με το δημοσιογράφο και παρουσιαστή, Λάμπρο Καλαρρύτη:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail