«Η πολιτική και στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας στη Λιβύη απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης»

Freepen.gr - Σε συνέντευξή του στο Independent Arabia, ο καθηγητής Jamal Al-Shatshat δήλωσε: «Τα ποικίλα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, απειλούνται σήμερα από την πολιτική και στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας στη Λιβύη. Αυτό μπορεί να προλέγει μια σύγκρουση μεταξύ τους για την υπεράσπιση των αντίστοιχων συμφερόντων τους».

«Οι πρόσφατες αυξανόμενες δηλώσεις της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σχετικά με την πρόθεση της τελευταίας να προχωρήσει ειδικές παραχωρήσεις στην Άγκυρα με τη μορφή μεγάλων επενδύσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης, έχουν προκαλέσει ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον επικείμενο τουρκικό έλεγχο ζωτικών προμηθειών από πηγές ενέργειας της Λιβύης» σημειώνει ο Al-Shatshat υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν επικίνδυνο επειδή «αποτελεί σημαντικό μέρος των εισαγωγών για τις ευρωπαϊκές χώρες και τις εταιρείες τους».

Ο Al-Shatshat τόνισε ότι το ζήτημα των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο και ο τουρκοευρωπαϊκός ανταγωνισμός για κυριαρχία, μαζί με την παράνομη μετανάστευση, τη ροή ριζοσπαστικών ξένων μαχητών στη Λιβύη με τουρκικά αεροσκάφη, και ο φόβος αυτοί οι εξτρεμιστές να διεισδύσουν στην Ευρώπη, αποτελούν πραγματικές ανησυχίες για τους ηγέτες της Παλαιάς Ηπείρου.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αυτές οι ευρωπαϊκές ανησυχίες θα οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση με την Τουρκία εάν δεν υποχωρήσει στις φιλοδοξίες της στη Λιβύη. Προειδοποίησε για μια ευρεία ευρωπαϊκή κίνηση για τον περιορισμό του κινδύνου που ενέχουν οι πολιτικές του Ερντογάν στη Λιβύη. "Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με την ευρύτερη ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ IRINI για να εξασφαλιστεί αυστηρότερη εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων που αποσκοπούν στην αποτροπή της προμήθειας όπλων και μεταφοράς μαχητών στην Τρίπολη", κατέληξε ο καθηγητής Al-Shatshat
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail