Η πειθαρχία του φόβου, του κόμματος και της ευθύνης


Όλοι απορούν πώς οι Έλληνες πειθάρχησαν και έμειναν σπίτι. Ο πρωθυπουργός τούς ονόμασε μικρούς ήρωες και τους ευχαρίστησε που τον εμπιστεύτηκαν. Ο Τσίπρας, στην τελευταία ομιλία του, είπε ότι η κοινωνία με την πειθαρχία της έδειξε πως είναι πιο μπροστά και από τα κόμματα.


Θυμίζω ότι αυτό το λένε συνήθως οι νικητές των εκλογών και αυτοί που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Εγώ δεν είδα κάτι να άλλαξε στη συμπεριφορά της κοινωνίας και των κομμάτων, ύστερα από δώδεκα χρόνια κρίσης.

Ούτε φυσικά και τώρα βλέπω κάτι να έχει αλλάξει.

Η πειθαρχία στο «Μένουμε σπίτι» ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα του φόβου της νόσου και του θανάτου, αφού πριν ακόμα αρχίσει η καραντίνα στη χώρα μας χιλιάδες φέρετρα, ομαδικοί τάφοι και κλάματα μέσα στις ΜΕΘ περνούσαν από τις οθόνες των τηλεοράσεων και των smartphones. Ενώ κατά περίεργο τρόπο, εδώ και αρκετές ημέρες ακούμε μόνο για αριθμούς, όπως και για τη χώρα μας, όμως φέρετρα και ΜΕΘ δεν βλέπουμε, ο στόχος να τρομάξει ο κόσμος είχε επιτευχθεί.

Ήταν ακόμη αποτέλεσμα της αστυνόμευσης και των αυστηρών προστίμων στις παραλίες, τις θάλασσες, τα πάρκα και κάθε μετακίνησης, ειδικά στο εθνικό και περιφερειακό δίκτυο της χώρας.

Ασφαλώς υπήρχαν και αρκετοί που πειθάρχησαν από αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και το κοινωνικό σύνολο.

Όμως, αν γίναμε τόσο συνεπείς στους νόμους, τότε στη χώρα θα εξαφανιστεί η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, η διαφθορά, η διαπλοκή των ΜΜΕ, η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τα τροχαία δυστυχήματα, μέχρι και η εγκληματικότητα θα μειωθεί, αν δεν εξαφανιστεί.

Θα είμαστε μια χώρα ενάρετων πολιτών, τότε να δεις εγκώμια του διεθνούς Τύπου και πιο πολύ των εταίρων και δανειστών μας, αφού έτσι θα σιγουρευτούν ότι θα τους πληρώσουμε τα περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια.

Όμως την ημέρα της Πρωτομαγιάς συνέβη κάτι παράξενο: κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, παραβιάζοντας τον νόμο, οργάνωσαν πορείες και συγκεντρώσεις για να τιμήσουν τους εργατικούς αγώνες.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, ούτε ζήτησε από την αστυνομία να τις απαγορεύσει. Θυμίζω ότι στην Ισπανία η μεγάλη επιμόλυνση έγινε στις πορείες και τις συγκεντρώσεις για την ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, στις οκτώ Μαρτίου.

Υπάρχει βέβαια μια ανομολόγητη δικαιολογία, οι συγκεντρώσεις στην Ελλάδα θα είχαν πολύ λίγο κόσμο, σε σχέση με τα εκατομμύρια της Ισπανίας, και του ΠΑΜΕ θα ήταν υποδειγματικής πειθαρχίας.

Έτσι ακριβώς έγινε, στις συγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι αποστάσεις τηρήθηκαν για να φαίνεται αξιοπρεπής η συμμετοχή, όπως πάντα. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, δηλαδή του ΚΚΕ, η πειθαρχία στις αποστάσεις και στη μάσκα ήταν υποδειγματική, μάλιστα χωρίς να το υπαγορεύει ο νόμος όσον αφορά τις μάσκες.

Μένουμε σπίτι και σκεφτόμαστε, για να είμαστε ασφαλείς και την επόμενη μέρα!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail