Αποκαλυπτικό άρθρο: Γερμανικές στρατιωτικές εξαγωγές προς Τουρκία παράνομα μέσω Νότιας Αφρικής;

Freepen.gr - Το στρατιωτικό υλικό της Νοτίου Αφρικής που πωλείται στην Τουρκία πιθανότατα θα καταλήξει να αναπτυχθεί στη Συρία και τη Λιβύη με καταστροφικές συνέπειες, ανέφερε την Πέμπτη ο Shannon Ebrahim, αναλυτής της πλατφόρμας Independent Media που εκδίδει την εφημερίδα The Star της Νότιας Αφρικής.

Ο Ebrahim γράφει πως ήταν «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Νότια Αφρική ενέκρινε την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, δεδομένου ότι ο νόμος για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων (NCACC) ορίζει ότι η Νότια Αφρική δεν μπορεί να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις.

«Φαίνεται ότι η πώληση οποιουδήποτε τύπου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία θα ήταν αντίθετη με τις διατάξεις του νόμου της NCACC και θέτει το ερώτημα εάν ο NCACC ενεργεί ως αξιόπιστος μηχανισμός εποπτείας για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με το νόμο», σημειώνει ο Ebrahim.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους εκδόθηκε άδεια από την NCACC στην Rheinmetall Denel Munitions (RDM) για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Έξι τουρκικά στρατιωτικά φορτηγά αεροπλάνα παρέδωσαν το υλικό από τη Νότια Αφρική στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Ο Ebrahim τόνισε ότι αυτό έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και γιατί η Νότια Αφρική πραγματοποιεί τέτοιες συναλλαγές όταν η Τουρκία συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο στη Συρία όσο και τη Λιβύη.

Η Γερμανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση στη Συρία - ωστόσο η RDM ανήκει από κοινού στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall Waffe Munition και Denel, υπογραμμίζει ο Ebrahim.

Ο Ruby Maree, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, δήλωσε ότι οι πελάτες τους δεν θέλουν να αποκαλύψουν τη φύση των στρατιωτικών εξαγωγών - οπότε η RDM αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον τύπο του στρατιωτικού υλικού που εξήχθη στην Τουρκία, γράφει ο Ebrahim.

Η Ezra Jele, επικεφαλής της γραμματείας της NCACC, δήλωσε στον Ebrahim ότι οι αιτήσεις για εξαγωγές εξετάζονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις κατηγορίες προϊόντων, αλλά απέτυχε να απαντήσει στις ερωτήσεις της σχετικά με τη φύση των στρατιωτικών εξαγωγών στην Τουρκία.

«Υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά της Jele να ανταποκριθεί με ειλικρίνεια και με απλό τρόπο σε αυτό το ζήτημα, το οποίο θέτει το ερώτημα γιατί», δήλωσε ο Ebrahim.

Ο Ebrahim ανέφερε ότι ο Τούρκος πρέσβης στη Νότια Αφρική Elif Elomoğlu Ülgen αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τη φύση των στρατιωτικών εξαγωγών προς την Τουρκία, και τους χαρακτήρισε «μια απλή εμπορική πράξη».

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι στρατιωτικό υλικό από τη Νότια Αφρική θα χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές ασκήσεις και προορίζεται για το Ίδρυμα Μηχανημάτων και Χημικών Βιομηχανιών της χώρας.

Ωστόσο, ο Ebrahim είπε ότι ο Τούρκος εμπειρογνώμονας άμυνας Levent Özgül είχε επισημάνει πως αυτός ο οργανισμός επεξεργάζεται εκρηκτικά και πυρομαχικά για το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και η RDM ειδικεύεται στην κατασκευή πυρομαχικών μεγάλου και μεσαίου διαμετρήματος και ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του πυροβολικού και των πυρομαχικών.

Κατά τον Ebrahim το υλικό θα καταλήξει να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα πεδία μάχης της Συρίας ή της Λιβύης.

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η εθνική νομοθεσία μας για τον έλεγχο των όπλων έχει τη σημαντική επιφύλαξη ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε στρατιωτικά αντικείμενα σε χώρες που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail