Η Τουρκία απειλεί να χτυπήσει τις δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη

Freepen.gr - Ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Λιβύης με την Τουρκία να φαίνεται σε πρώτο χρόνο πρόθυμη να κλιμακώσει την στάση της απέναντι στον στρατάρχη Χαφτάρ. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, ιδιαίτερα στην Τρίπολη, τις οποίες αποδίδει στις δυνάμεις του LNA. 

«Μόλις στις 9 Μαΐου 2020, τα στοιχεία που συνδέονται με τοn Haftar εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους μαζί με βαριά πυρά σε πολιτικές γειτονιές στο κέντρο της πόλης της Τρίπολης.
Αυτές οι επιθέσεις που στόχευσαν σε διπλωματικές αποστολές, όπως η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη, το Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα, τα μη στρατιωτικά αεροσκάφη που προετοιμάζονταν για αναχώρηση και άλλες πολιτικές υποδομές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ατυχήματα και τραυματισμούς πολιτών, συνιστούν εγκλήματα πολέμου» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε εκ νέου ότι θα θεωρήσουμε τα στοιχεία του Haftar ως νόμιμους στόχους σε περίπτωση που στοχεύουν τις διπλωματικές αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη».

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο τα Ηνωμένα Έθνη να παραμένουν ανενεργά ενόψει αυτής της φρικαλεότητας" προσθέτοντας πως "η διεθνής κοινότητα φέρει τη συλλογική ευθύνη να σταματήσει τον Χάφταρ, ο οποίος σφαγιάζει τους δικούς του ανθρώπους ανεξαρτήτως παιδιών, γυναικών ή ηλικιωμένων ηλικιωμένου σε αυτόν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και της πανδημικής περιόδου».

«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτές οι χώρες που παρέχουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη στο Χαφτάρ μοιράζονται την ευθύνη για τη φρικαλεότητα που υπέστη ο λαός της Λιβύης και το χάος και την αστάθεια της χώρας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση και τους θεσμούς της Λιβύης για την προστασία του φιλικού και αδελφικού λαού.

Να σημειωθεί ότι ο LNA αρνείται ότι χτύπησε πολιτικούς στόχους και διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Καθώς έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία, της οποίας οι πρακτικές είναι γνωστές τοις πάσι, ας έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail