Τι σημαίνει η συνεργασία Ασαντ-Χαφτάρ για την Τουρκία: Πως το ένα χέρι νίβει το άλλο

Η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετα εμπόδια στις στρατιωτικές της επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των αντιπάλων της σε αυτές τις δύο χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς η Τουρκία βομβάρδισε συριακές δυνάμεις στο Ιντλίμπ πριν λίγο καιρό, μια αντιπροσωπεία από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), η οποία πολεμά την τουρκική υποστήριξη της Λιβύης στην Τρίπολη, επισκέφθηκε τη Δαμασκό. Η αντιπροσωπεία του LNA ανακοίνωσε το άνοιγμα πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας στο πλαίσιο κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της αποκαλούμενης τουρκικής επιθετικότητας στις δύο χώρες.

Αυτό ήταν το τελευταίο σημάδι ότι οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη αλληλοσυνδέονται.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στη Λιβύη μισθοφόρους από τη Συρία που είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει στο Ιντλίμπ για να πολεμήσουν με την πλευρά της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στην Τρίπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές εκατοντάδες Σύριοι μισθοφόροι προσλήφθηκαν επίσης από συριακές πολιτοφυλακές πιστές στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να πολεμήσουν μαζί με τις δυνάμεις του LNA.

Σε αντίθεση με τη Συρία, η πανδημία του κορανοϊού δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη. Αντιθέτως, η σύμμαχός της, GNA ξεκίνησε πρόσφατα μια αντεπίθεση εναντίον του LNA που ονόμασε Επιχείρηση Peace Storm.

Μαχητές και στις δύο πλευρές συνεχίζουν να πολεμούν φορώντας γάντια και μάσκες σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Οι εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και του LNA με έδρα τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε ουσιαστική στρατιωτική συνεργασία κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στον στρατιωτικό στόχο της Άγκυρας και στις δύο χώρες.

«Με συμβουλές και βοήθεια από τη Μόσχα, το Αμπού Ντάμπι και το Κάιρο, είναι πιθανό τόσο η Βεγγάζη όσο και η Δαμασκός να αυξήσουν τη συνεργασία τους ενάντια στην τουρκική παρουσία και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Mohamed Eljarh του Libya Outlook, μια εταιρεία έρευνας και συμβούλων με έδρα την ανατολική Λιβύη.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή κοινών διπλωματικών προσπαθειών, αλλά και ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης».

Η Βεγγάζη και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συντονίσουν τις επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού και των αντιπροσώπων της πολιτοφυλακής και στις δύο χώρες για να διαιρέσουν και να επεκτείνουν την προσοχή της Τουρκίας καθώς και των πόρων της.

«Επιπλέον, και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στέλνοντας τα δικά τους στρατεύματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεδομένου ότι θεωρούν ότι ο αγώνας τους εναντίον των Τούρκων είναι ένα ενοποιημένο μέτωπο που εκτείνεται σε δύο χώρες», δήλωσε ο Eljarh.

Ο Joshua Landis, ειδικός για τη Συρία στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι ο Χαφτάρ και ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ παρουσιάζονται ως η κοσμική επιλογή για τις χώρες τους, απεικονίζοντας πάντοτε τους αντιπάλους τους ως φανατικούς που μοιάζουν με το Ισλαμικό Κράτος.

Και οι δύο ηγέτες είναι επίσης σύμμαχοι με τη Ρωσία και «ελπίζουν να βρουν τρόπους να ωθήσουν τις νέες σχέσεις τους εναντίον της Τουρκίας».

Η καθιέρωση επίσημων αντιπροσώπων μεταξύ της Δαμασκού και του LNA αυξάνει τη δυνατότητα διπλωματικής και οικονομικής, καθώς και στρατιωτικής, συνεργασίας.

O LNA μπορεί να βοηθήσει τη Δαμασκό οικονομικά, καθώς ελέγχει τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης, και διπλωματικά, μέσω των σχέσεών τoy με τα κράτη του Κόλπου που αντιτίθενται στις πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

Η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Βεγγάζης και της Δαμασκού έχει ήδη ξεκινήσει, όπως φαίνεται από το άνοιγμα της αεροπορικής γραμμής της Cham Wings Airlines μεταξύ της πρωτεύουσας της Συρίας και του προπύργιου του LNA.

Ο Jalel Harchaoui, ερευνητής στη Μονάδα Ερευνών Συγκρούσεων του Ινστιτούτου Clingendael που επικεντρώνεται στη Λιβύη, πιστεύει ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του LNA στη Δαμασκό στις 3 Μαρτίου αποκάλυψε τους όλο και στενότερους δεσμούς που υπάρχουν τώρα μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Συρίας.

«Αυτή η δυναμική ισχύει αληθινά διπλωματικά, αλλά και οικονομικά και, ίσως, στρατιωτικά».

Τα ΗΑΕ άνοιξαν εκ νέου την πρεσβεία τους στη Συρία το Δεκέμβριο του 2018 και ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Άσαντ.

Το Αμπού Ντάμπι είναι επίσης ο κορυφαίος υποστηρικτής του LNA στη σύγκρουση στη Λιβύη, προμηθεύοντας την ομάδα με οπλισμένα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong II που έχουν βομβαρδίσει την Τρίπολη.

Η Άγκυρα έστειλε επίσης στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσει τη GNA να αποκρούσει τις πολιορκίες του LNA στην Τρίπολη και να παραδώσει θωρακισμένα οχήματα και οπλισμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 για να δώσει στη σύμμαχό της ένα πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του με έδρα τη Βεγγάζη.

Ο Harchaoui πιστεύει ότι η νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο σημαίνει ότι το Αμπού Ντάμπι έχει δεσμευτεί να ανταμείψει τη Δαμασκό και τον Χαφτάρ εναντίον της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της Βεγγάζης και της Δαμασκού δεν είναι πολύ στενές, δεδομένης της ανησυχίας του Άσαντ με την πρόσφατη έξαρση στο Ιντλίμπ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συρίας συμφώνησε να παράσχει τεχνικές συμβουλές στον LNA σχετικά με το πώς μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους Σύριους μισθοφόρους μαχητές που ανέπτυξε η Τουρκία στη Λιβύη [και τους οποίους προσθέτουμε εμείς δε θα ήθελε με τίποτε να δει να επιστρέφουν πίσω στη Συρία].

«Καθώς ο Άσαντ συνηθίζει περισσότερο στην οικονομική ανοικτοχεριά του Αμπού Ντάμπι, αναμφίβολα θα γίνει πιο άνετος για μια περιφερειακή τάξη όπου τα ΗΑΕ είναι αποφασισμένα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο ως ο ηγέτης του αραβικού κόσμου», είπε ο Harchaoui.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail