Ακυρώθηκε μεγάλη διακλαδική άσκηση… δήθεν λόγω κορονοϊού, με το 85% του στόλου στο ανατ. Αιγαίο

Και μόνο από την… πολυλογία του εθισμένου σε λιτές ανακοινώσεις και άτυπες ενημερώσεις κοινού, μπορεί κανείς να συμπεράνει τη… θεσμική αμηχανία στα Επιτελεία για την απόφαση ακύρωσης επικείμενης διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας, με αστεία δικαιολογία, η οποία δεν θα εκπλαγούμε εάν ακυρωθεί στην πράξη από κουβέντες των πολιτικών.


Η ακύρωση επιχειρείται να φορτωθεί στον κορονοϊό, όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι λόγοι άπτονται της διαχείρισης των ελληνοτουρκικών. Η Τουρκία δεν θα αλλάξει τακτική. Εμείς απλά τη διευκολύνουμε. Προς χάρη μιας ειρήνης που δεν θα έρθει. Κι ας είχαμε αναπτύξει πρώτα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων (85%) στο ανατολικό Αιγαίο σε μια επίδειξη ετοιμότητας.

Μετά θυμηθήκαμε τον κορονοϊό. Απέναντι σε μια Τουρκία που θα συνεχίσει να συκοφαντεί την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Θα συνεχίσει να προπαγανδίζει ότι νησιά και νησίδες δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών… ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και φυσικά ότι της ανήκουν δεκάδες νησιά που τα έχουμε δήθεν καταλάβει.

Μόνο ότι ρίξαμε εμείς τον κορονοϊό στην Τουρκία για να τους μολύνουμε δεν έχουν πει ακόμα. Για να καλύψουν τον ανόητο δημοκρατικά εκλεγμένο τους δικτάτορα που έχει σχεδόν χρεοκοπήσει τη χώρα και μόνο η εμμονική συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον κρατούν στην επιφάνεια.

Αντί ως ηγέτες να επαναφέρουν την τάξη στην περιοχή. Απέναντι σε μια Ελλάδα έτοιμη για λογικούς συμβιβασμούς και έχοντας κάνει… εικόνισμα το διεθνές δίκαιο. Κάτι που πληρώνει συνεχώς, αλλά μυαλό δεν βάζει. Καλό το δίκαιο, αν δεν έχεις όμως νύχια να ξυστείς… κι εμείς κάνουμε τα πάντα να πείσουμε ότι μας τα έχουν αφαιρέσει από τη ρίζα.

Απλώς δίνουμε στην Τουρκία χρόνο ανασύνταξης και ολικής επαναφοράς, ενώ εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα επί της ουσίας για να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα. Διότι αυτό κάνουμε για πάνω από δέκα χρόνια. Ας δούμε τις πληροφορίες που υπάρχουν… Όχι από επίσημη ενημέρωση του ΥΠΑΜ, δηλαδή την πολιτική ηγεσία, αλλά… “χακί” κύκλους.

Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ λοιπόν, που επιχείρησαν να εξηγήσουν, ή να δικαιολογήσουν καλύτερα αυτή την καθ’ όλα αψυχολόγητη απόφαση, που μόνο στην στρατιωτική ηγεσία δεν μοιάζει ν’ ανήκει, από την 4η Μαΐου 2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας COVID-19, τονίζεται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους.

Η διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας.

Με γνώμονα λοιπόν το εθνικό και επιχειρησιακό συμφέρον θα ακολουθήσουν και οι ΕΔ τα προσεκτικά και σίγουρα βήματα που υπαγορεύει η Κυβέρνηση για όλη την Ελληνική κοινωνία, όπως και πρωτοπόρες άλλωστε τα ακολούθησαν με δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις και όταν η χώρα έμπαινε στην κρίση του κορονοϊού, με λαμπρά όμως αποτελέσματα όπως απεδείχθη, τα οποία δεν πρέπει να διακυβευθούν με κανέναν τρόπο.

Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των Μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.