Μέρες Πάσχα τότε, τώρα (1998-1999-2020)

ElenaOlesik / pixabay
Μέρες Πάσχα τότε που ‘μουνα μικρός· τ’ απογέματα με τη μάνα τραβούσαμε στην εκκλησιά. Εκεί, νέοι, γέροι, παιδιά, πλούσιοι, φτωχοί, μετείχαμε στην πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά.

Και κάθε Μεγάλη Παρασκευή προέκυπτε η ίδια, λυπηρή απορία: Γιατί Τον φονεύσαμε Τον Ιησού;

Μα, με το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου ένα χαμόγελο και μιαν ελπίδα περίμεναν με λαχτάρα να λευτερωθούν στα πρόσωπα και στις καρδιές μας.

Φέτος δεν λευτερώθηκε ούτε η ελπίδα ούτε το χαμόγελο του Χριστός Ανέστη. Αφήσαμε Τον Ιησού, όπως τότε, να σέρνει μόνος Του τον Σταυρό των κριμάτων μας.

Μαργέλης Κωνσταντίνος
Λευκάδα, 1 Μαΐου 2020


Σημειώσεις:

α) Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας:

«Μόνο ο Κύριος μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση.»

«Πολλοί άνθρωποι είναι απελπισμένοι από την κατάσταση και με πεσμένο ηθικό. Έχουν ανάγκη να πάνε στους ναούς. Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά είμαι έτοιμος να υποστώ τις επικρίσεις. Οι επίσκοποι μου είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεσμένο ηθικό, είναι απελπισμένοι. Για αυτό δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια εντολή (να κλείσουν οι εκκλησίες).»

«Η Εκκλησία μάς έσωσε από την οθωμανική σκλαβιά. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με την πειθαρχία. Εξαρτάται από εμάς, αλλά δεν μπορώ να έρθω με την αστυνομία και να κλείσω τις εκκλησίες.»

«Ξέρω ότι πολλοί άθεοι λένε: κλείστε τις εκκλησίες. Για όλα τα άλλα έχω τη θέληση, έχω το θάρρος, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Στη συνέχεια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ, δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας.

Βουλγαρία, πληθυσμός 7 εκατομμύρια: 66 θύματα και 1.541 κρούσματα από κορωνοϊό, έως 30/04/20.

Πηγές: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/prothypourgos-voulgarias-den-mporo-na-kliso-tis-ekklisies/

https://longform.protothema.gr/koronoios/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1


β) Αλέξανδρος Λουκανέσκο, πρόεδρος Λευκορωσίας:

«Τονίζω και πάλι: δεν κλείνουμε το δρόμο προς τον ναό σε κανέναν! Αυτή είναι αυστηρή εντολή μου. Δεν απαγορεύουμε σε κανέναν να πάει στην Εκκλησία.».

Ταυτόχρονα, ο Λουκανέσκο απηύθυνε έκκληση προς το ιερό κλήρο, να λάβει υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και να τηρεί τα μέτρα των ειδικών. Ο ίδιος τις μέρες του Πάσχα εκκλησιάστηκε.

Λευκορωσία, πληθυσμός 9 εκατομμύρια: 89 θάνατοι και 14.027 κρούσματα από κορωνοϊό, έως 30/04/20.

Πηγές:

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36480-proedros-leukorosias-austiri-entoli-den-apagoreuoume-se-kanenan-na-paei-stin-ekklisia

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1

https://longform.protothema.gr/koronoios/


γ) Από το άρθρο «Το καράβι της εκκλησίας στα βράχια», του Κυριάκου Κυριαζόπουλου, καθηγητή (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, θεολόγου:

«… υπό το καθεστώς της δημόσιας έκτακτης ανάγκης (public emergency), απαγορεύεται από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απαγόρευση από την κρατική εξουσία της ελευθερίας της λατρείας (ad hoc άρθρο 4, παρ. 2, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και κατ’ αναλογίαν του άρθρου 48 Συντάγματος, που αφορά μια ειδική περίπτωσης της δημόσιας έκτακτης ανάγκης, δηλ. την κατάσταση πολιορκίας), ενώ επιτρέπονται μόνον οι κατά το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων νόμιμοι περιορισμοί στην ελευθερία της λατρείας και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.»

Πηγή: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36786-to-karabi-tis-ekklisias-sta-braxia

δ) Από το μνημονευθέν άρθρο του καθηγητή και δικηγόρου Κυριάκου Κυριαζόπουλου:

«Σημειωτέον ότι ο οικείος Μητροπολίτης δεν είναι υπάλληλος του Δημοσίου ούτε έχει προϊσταμένη την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ούτε προϊστάμενο τον Πρωθυπουργό.

Επίσης, ο οικείος Μητροπολίτης δεν είναι υπάλληλος του Ν.Π.Δ.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος ούτε έχει προϊστάμενο τον Αρχιεπίσκοπο ούτε τη Διαρκή Σύνοδο σε θέματα δόγματος, λατρείας και διοικητικών θεμάτων της οικείας Μητροπόλεως, στα οποία είναι Κυρίαρχος.

Ο οικείος Μητροπολίτης υποχρεούται όχι σε άκριτη υπακοή, αλλά μόνο σε εν Χριστώ υπακοή στις αποφάσεις της Διαρκούς Συνόδου και της Συνόδου της Ιεραρχίας, αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους, που αφορούν τα διοικητικά θέματα που υπερβαίνουν την οικεία Μητροπολιτική Δικαιοδοσία και ανάγονται σε θέματα της οικείας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, οπότε έχει αρμοδιότητα η Σύνοδος της οικείας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, αλλά δεν ανάγονται σε θέματα της Καθόλου Ορθόδοξης Εκκλησίας, οπότε έχει αρμοδιότητα η Οικουμενική Σύνοδος (βλ. τον Θεμελιώδη για το Συνοδικό Πολίτευμα 34ο Κανόνα των Αγίων Αποστόλων).»

Πηγή: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36786-to-karabi-tis-ekklisias-sta-braxia
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail