«Cui bono?» στην εποχή της καραντίνας


rottonara / pixabay
Υπάρχουν ωφελημένοι από τον κορωνοϊό και ποιοι; Κατ΄ αρχάς η εκτελεστική εξουσία. Όσο και να φαίνεται παράξενο ποτέ, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν ήταν πιο εύκολη η διακυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας απ’ ότι τώρα με την υγειονομική κρίση. Τώρα που διακυβεύονται υψηλές αξίες όπως η δημόσια υγεία και κλονίζονται η ελευθερία και τα δικαιώματα. 


Τώρα που ένα κράμα φόβου, δυσθυμίας, αδυναμίας και οργής παραλύουν σταδιακά τη λαϊκή βούληση κι επιτρέπουν τους κατέχοντες την εξουσία ελίτ να δημιουργούν τετελεσμένα σε βάθος χρόνου, εν είδη νέας κανονικότητας, και να επιβάλλουν εύκολα ότι δεν θα μπορούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Παραδείγματα: Συνέχιση της μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο των «ελεγχόμενων και ασφαλών ανοιχτών συνόρων» όπως επιβάλει το «Σύμφωνο Μετανάστευσης» του ΟΗΕ, αντιλαϊκά οικονομικά και εργασιακά μέτρα, δαιμονοποίηση οποιασδήποτε κριτικής στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης και της μέχρι τώρα παραμέλησης της δημόσιας υγείας, ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, απουσία διαδηλώσεων, απόκρυψη ειδήσεων, φιλοτραπεζική πολιτική κ.α.

Στη σκιά της κρίσης οφέλη έχουν και τα Μέινστριμ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Πρόκειται για πραγματικά χρυσοφόρα εποχή : Καμιά νέα παραγωγή κι αναντίρρητη επιστροφή στις επαναλήψεις-«κονσέρβες», τέλος στο ποδόσφαιρο και στους Ολυμπιακούς κι Ευρωπαϊκούς Αγώνες, κατακόρυφη αύξηση διαφημίσεων. Μοναδικό έξοδο οι μισθοί και συντάξεις των εργαζομένων. Γι αυτό αναμενόμενη και η αμέριστη στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές για παρατεταμένο «απόλυτο Lockdown» και κατατρομοκράτησης και νουθεσιών των πολιτών, γι αυτό και το ακατάπαυστο λιβάνισμα των πρωταγωνιστών της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. 

Παρεμπιπτόντως, μελλοντικά οφέλη αναμένονται και για τις ΜΚΟ όλων των αποχρώσεων αφού θα μπορούν να δικαιολογούνται τα οποιαδήποτε μέτρα θα ζητούν στη βάση της σημερινής κρίσης - και πάντα με κυβερνητική κάλυψη, όπως και τώρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail