Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος υπονοεί ευγενικά μερεμέτισμα των θανάτων λόγω Covid-19

Freepen.gr - Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) δήλωσε την Τετάρτη ότι το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας δεν αναφέρει τους θανάτους από COVID-19 σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέροντας μια διαφορά μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των θανάτων, αναφέρει το turkishminute.com.

"Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν είναι σε αρμονία με τις επιδημιολογικές κατανομές και δεν υπάρχουν παραλληλίες μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των θανάτων",  υπογραμμίζει ο TTB σε γραπτή δήλωση.

"Ενώ η έλλειψη αύξησης του αριθμού των θανάτων είναι αναμφισβήτητα μια ευπρόσδεκτη κατάσταση, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο που παρατηρείται σε άλλες χώρες του κόσμου".

Η δήλωση περιελάμβανε επίσης ένα γράφημα που απεικονίζει νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους σε καθημερινή βάση, σηματοδοτώντας τη σχετική σταθερότητα των ημερησμίων θανάτων σε σύγκριση με τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων περιπτώσεων.

Ο TTB δήλωσε ότι είχε λάβει ειδοποιήσεις από τους ιατρούς-μέλη του ότι αρκετοί θανάτοι δεν αποδίδονται στον ιό αλλά σε σε άλλες αιτίες θανάτου όπως «ιογενή πνευμονία», «μολυσματική ασθένεια» ή απλά ότι πέθαναν από φυσικά αίτια.

Ο TTB ανέφερε συμβουλές του ΠΟΥ που υποδεικνύουν τη χρήση ειδικού κωδικού U07.2 για πιθανές ή πιθανολογούμενες περιπτώσεις COVID-19 όπου τα κλινικά και επιδημιολογικά ευρήματα δείχνουν το COVID-19, αλλά η διάγνωση δεν επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

"Είναι θέμα ανησυχίας γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν χρησιμοποιεί τους κώδικες που συμβουλεύει ο ΠΟΥ", αναφέρει η δήλωση. "Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) λέει ότι πρέπει να αποφύγουμε ευρύτερους και μη συγκεκριμένους ορισμούς όπως η ιογενής πνευμονία".

Η ένωση παρότρυνε το υπουργείο να υιοθετήσει του κώδικες για τον COVID-19 του ΠΟΥ και να αναθεωρήσει τον αριθμό των θανάτων από τον Φεβρουάριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail