Η αισιοδοξία, η αυτοεπιβεβαίωση και η στρεψοδικία στο διάγγελμα Μητσοτάκη

Το πολύ θετικό γεγονός, όπως ο περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό μέχρι σήμερα, έχει δύο τρόπους να εξηγηθεί:


Την αναλυτική, επιστημονική και τη μεσσιανική, μεταφυσική.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση και η πλειονότητα των ΜΜΕ, χωρίς να παραβλέπουν απόλυτα την πρώτη μέθοδο, κυρίως χρησιμοποιούν τη δεύτερη.

Δεν θέλω να αδικήσω την προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων αξιωματούχων, ούτε φυσικά της ειδικής ομάδας επιστημόνων που παρακολουθούσε και παρακολουθεί τις εξελίξεις και εισηγείται καθημερινά στην κυβέρνηση τις αναγκαίες αποφάσεις, υλοποιώντας τα διεθνή πρωτόκολλα, και έχοντας τη δυνατότητα να εκτιμά τις επιλογές και τα αποτελέσματα των άλλων χωρών, όπου ο κορονοϊός εμφανίστηκε περίπου έναν μήνα πριν.

Έχω γράψει αναλυτικά, ειδικά στο άρθρο μου «Η τραγωδία της Καστοριάς», τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα στη χώρα μας, συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες χώρες, και πού οφείλεται το γεγονός ότι η Καστοριά γνώρισε την οδύνη της Βόρειας Ιταλίας.

Στο διάγγελμα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ο πρωθυπουργός είχε δύο πλευρές, όπως σε κάθε διάγγελμά του.

Η μια είναι το πρόγραμμα των τριάντα ημερών, που περιλαμβάνει σταδιακά βήματα επανέναρξης μερικών οικονομικών δραστηριοτήτων, κυρίως επαγγελματιών και μικρών εμπορικών καταστημάτων, και περιορισμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μια πρώτη αξιολόγηση μπορεί να το κρίνει λογικό, και ανάλογο σχετικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν αρκετές ανεπτυγμένες χώρες με πιο μεγάλα βήματα όμως, χώρες που εμφάνισαν πιο μπροστά από εμάς την επιδημία και είχαν πιο βαριά αποτελέσματα.

Η άλλη πλευρά του διαγγέλματος, όπως κάθε πολιτικού λόγου, είχε πολλά λογικά άλματα, αυταρέσκεια, στρεψοδικίες και φυσικά πάντα αισιοδοξία – τι πολιτικός λόγος θα ήταν, άλλωστε.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός για την οικονομία και την κοινωνία είπε:

1. Επιλέξαμε να παγώσουμε την οικονομία, γιατί πρώτη μας επιλογή ήταν να σώσουμε τις ζωές.

2. Η κρίση μετά τον κορονοϊό θα είναι παγκόσμια, βαθιά και μεγάλη.

3. Μαζί με την οικονομία πάγωσαν και οι κοινωνικές αδικίες και πρέπει με δικαιοσύνη και ρεαλισμό να απαντήσουμε.

Η χρήση της λέξης «πάγωμα» στην οικονομία και την κοινωνία είναι αδόκιμη και είναι το πρώτο λογικό άλμα.
Το πάγωμα συντηρεί μια συγκεκριμένη δομή και πραγματικότητα και το ξεπάγωμα την επαναφέρει στην αρχική της μορφή.

Όχι, δεν θα γίνει αυτό, η παραγωγική και γενικά η οικονομική δραστηριότητα δεν παγώνει, καταρρέει – ακόμη χειρότερα, οι κοινωνικές αδικίες μεγαλώνουν και δεν παγώνουν.

Η κρίση είναι παγκόσμια, όμως οι επιπτώσεις δεν θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες. Στις αδύναμες και ειδικά στη δική μας, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο μεγάλες και ακόμη χειρότερα οι κοινωνικές και ο πρωθυπουργός δεν είπε τι θα κάνει. Εκτός και αν ανακαλύψει το δόγμα των δημαγωγών ότι «φταίνε οι Ευρωπαίοι που δεν μας δίνουν όσα ζητάμε».

Ο πρωθυπουργός για τη συμμόρφωση των πολιτών στους περιορισμούς είπε: «Δεν ήταν ο φόβος των ποινών που οδήγησαν τους πολίτες στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ήταν το αίσθημα ευθύνης».

Χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου, τους αποκαλεί «μικρούς ήρωες», που τους ενέπνευσε αίσθημα ευθύνης, γιατί έδειξε ο ίδιος υπευθυνότητα.

Θα συμφωνούσα ότι η επιβολή ποινών είναι πολύ μικρός παράγοντας στη συμμόρφωση, άλλωστε οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν πολλές φορές ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών βγήκε ατομικά από το σπίτι πολύ περισσότερες φορές από ό,τι έβγαινε πριν από τους περιορισμούς.

Όμως, ο βασικός λόγος που ο κόσμος πειθάρχησε ήταν ο φόβος της νόσου και ο φόβος του θανάτου. Αρμόδιοι και κυρίως τα ΜΜΕ του έφεραν στο σπίτι τόσα φέρετρα από τις άλλες χώρες, κανένα από τη χώρα μας, μέχρι το Πάσχα, που δεν χρειάζονταν οι νόμοι, τα πρόστιμα και τα μπλόκα της αστυνομίας.

Το κείμενο μεγάλωσε και θα κλείσω με μια μόνο παρατήρηση ακόμη.

Είπε ο πρωθυπουργός ότι «στη δεύτερη φάση θα προχωρήσουμε στη χρήση μάσκας και σε τεστ».

Σωστή η επιλογή, αρκεί να δούμε να υλοποιούνται, όμως δεν μας λέει και γιατί δεν ήταν υποχρεωτική η μάσκα μέχρι τώρα, που η πανδημία ήταν σε έξαρση;

Γιατί δεν έγιναν από την αρχή τα τεστ, για να περιοριστεί δραστικά η μετάδοση της νόσου;

Την απάντηση την ξέρει, αλλά την αποκρύπτει. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ούτε η σημερινή δημιούργησε μέχρι τώρα ένα ελάχιστο απόθεμα υγειονομικού υλικού και αυτό βάρυνε τις επιλογές του «παγώματος» της οικονομίας περισσότερο από ό,τι θα κάναμε αν είχαμε στοιχειώδη επάρκεια σε υγειονομικό υλικό και ΜΕΘ.

Αυτές τις αβελτηρίες τις πληρώσαμε και θα τις πληρώσουμε σκληρά, τόσο υγειονομικά όσο οικονομικά και κοινωνικά.

Ελπίζω ο υφυπουργός Υγείας, που σήμερα δήλωσε ότι «θα δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα υγειονομικού υλικού», να μη θυμηθεί το 2009, όταν ως διευθυντής του ΕΟΦ και βασικός συνεργάτης του τότε υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου, αγόρασαν διπλάσιο αριθμό εμβολίων από τον πληθυσμό της χώρας μας, όταν όλες οι χώρες αγόραζαν το πολύ το μισό του πληθυσμού τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail