Η Τουρκία χρειάζεται δεκάδες δις δολάρια για το χρέος της αλλά πού θα τα βρει;

QuinceCreative / pixabay
Freepen.gr - Η οικονομία της Τουρκίας χρειάζεται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να εξυπηρετήσει τη χρηματοδότηση του ανεξόφλητου χρέους, αλλά δεν είναι σαφές πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κορυφαίο αρθρογράφο της Cumhuriyet, Erdal Sağlam.

Μερικοί επενδυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να βοηθήσει να πληρώσει περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια αποπληρωμών που πρόκειται να πληρωθούν φέτος, αναφέρει ο Sağlam, οικονομολόγος και αρθρογράφος στην Cumhuriyet. Αυτή η αισιοδοξία συμβάλλει στον περιορισμό των ζημιών για τη λίρα, σημειώνει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται σθεναρά στην αναζήτηση βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία θα καταφύγει σε μετρητά στο ΔΝΤ ως έσχατη λύση, υποστηρίζει ο Sağlam.

«Εν τω μεταξύ, ελπίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξασφαλίσει μια γραμμή ανταλλαγής [swap] από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως έχουν κάνει κάποιες άλλες νομισματικές αρχές, κάτι που είναι πιθανώς αβάσιμο λόγω των περιορισμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκικής τράπεζας, της δολαριοποίησης της οικονομίας και της δίωξης στα δικαστήρια των ΗΠΑ της Halkbank, μια κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, για την αποφυγή κυρώσεων στο Ιράν» δήλωσε ο Sağlam.

Η κεντρική τράπεζα ξοδεύει τα υπόλοιπα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει τη λίρα και οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες σε λίγους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης, συμπληρώνει ο συντάκτης.

Καθώς οι επενδυτές τραβούν χρήματα από αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την εγχώρια και διεθνή πολιτική της, χαμηλή κάλυψη συναλλαγματικών διαθεσίμων και υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Sağlam. Ως εκ τούτου, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν χρήματα, αναφέρει.

Η μόνη ελπίδα της χώρας μπορεί να είναι για τις κυβερνήσεις του κόσμου να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και να βρουν νέους και ευέλικτους μηχανισμούς για να καλύψουν το οικονομικό κόστος της επιδημίας, καταλήγει ο Sağlam.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail