Εφιάλτης οργουελικής έμπνευσης το ζοφερό σενάριο του «υγειονομικού διαβατηρίου»

Pezibear / pixabay
Εκτός από τις τρομακτικές οικονομικές συνέπειες που θα έχει το lockdown λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ήδη διαγράφεται στον ορίζοντα άλλη μία μεγάλη απειλή - αυτή τη φορά σε βάρος των ατομικών ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας. Φημολογείται πως η πολυθρύλητη «νέα κανονικότητα» μετά το πέρας της επιδημίας θα περιλαμβάνει πρωτοφανή μέτρα ελέγχου των πολιτών και περιορισμού της ατομικής τους βούλησης, όπως το «υγειονομικό διαβατήριο», δηλαδή μία ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός της έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

 
Το ηλεκτρονικό αυτό «διαβατήριο» (μέσα στο οποίο φυσικά θα αγνοούμε ποιος έχει καταγράψει τι πληροφορίες για εμάς) θα επιτρέπει σε κάποιον να επιβιβάζεται σε αεροπλάνα, σε πλοία, σε τρένα, σε μετρό, σε τραμ και σε λεωφορεία, να μπαίνει σε συναυλιακούς χώρους, σε γήπεδα, κινηματογράφους, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε περιορισμένο χώρο, επειδή υποτίθεται πως δεν θα κινδυνεύει να μεταδώσει τον κορωνοϊό ή να ασθενήσει σοβαρά απ' αυτόν.

Με τον τρόπο αυτό, αν κάποιος αρνηθεί για οποιονδήποτε λόγο να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, δεν θα μπορεί στο εξής να ταξιδεύει στο εξωτερικό ή να παρακολουθεί αθλητικά γεγονότα, συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο μέλλον, το «υγειονομικό διαβατήριο» να γενικευτεί και για άλλες παθήσεις και εμβόλια, ή η χρήση του να επιβληθεί σταδιακά ακόμη και σε χώρους μικρού συνωστισμού όπως τα πάρκα, οι παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Ουσιαστικά δηλαδή ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός με εκβιαστικό τρόπο, αφού διαφορετικά θα είναι αδύνατον να ζήσει κανείς ως φυσιολογικός άνθρωπος έχοντας αποκλειστεί πρακτικά από κάθε κοινωνική συναναστροφή. Θα πρόκειται δηλαδή για μία εξέλιξη ανάλογη αυτής που θα ζήσουμε σε περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον καταργηθούν τα μετρητά χρήματα και όλες οι συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά μέσω καρτών ή e-banking.

Και φυσικά αυτή η νέου τύπου χούντα που θα μας φακελώνει ηλεκτρονικά και θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή το ιατρικό ιστορικό μας, τις κινήσεις μας και το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας, θα επικαλεστεί πως λαμβάνει το γελοίο μέτρο του «υγειονομικού διαβατηρίου» δήθεν «για το καλό μας», για να προστατεύσει έναντι του κορωνοϊού τη δημόσια υγεία η οποία έχει ήδη βαπτισθεί καταλλήλως ως το «υπέρτατο αγαθό». Ποιος, πότε και γιατί ιεράρχησε τη δημόσια υγεία ως το «υπέρτατο αγαθό» για το οποίο αξίζει να καταπατηθεί η ελευθερία του ατόμου (για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί αίματος στο διάβα της Ιστορίας) και να περιοριστούν δραστικά δικαιώματα τα οποία γενιές ολόκληρες θεωρούσαν ανέκαθεν ως δεδομένα, κανείς δεν μας το διευκρινίζει.

Αν το ζοφερό σενάριο του «υγειονομικού διαβατηρίου» πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη από την εποχή των ολοκληρωτικών καθεστώτων των μέσων του 20ού αιώνα. Η ίδια η δημοκρατία θα πληγεί στον πυρήνα της, και ουσιαστικά θα αυτοακυρωθεί. Θα βρεθούμε ξαφνικά αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη οργουελικής έμπνευσης αφού θα αντιμετωπίσουμε το δίλημμα είτε να υποκύψουμε στον κρατικό εκβιασμό και να θυσιάσουμε την προσωπική ελευθερία μας, είτε να περιθωριοποιηθούμε κοινωνικά και επαγγελματικά. Επιπλέον, μην ξεχνάμε, πως όσοι επιλέξουν να αντισταθούν στον εκβιασμό θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον πανίσχυρο κρατικό μηχανισμό αλλά και τον προπαγανδιστικό βραχίονά του, τα βουτηγμένα στη διαπλοκή ΜΜΕ που θα τους καθυβρίζουν καθημερινά ως «κοινωνικά ανεύθυνους», «ξεροκέφαλους» και «οπαδούς θεωριών συνωμοσίας».

Και βέβαια ας μην ελπίζουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας θα αντιδράσουν και θα προασπίσουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Ακόμη και η δήθεν «προοδευτική παράταξη» των αριστερών και των σοσιαλιστών έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι αυτή που πρωτοστατεί στην επιβολή αυταρχικών μορφών διακυβέρνησης, και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή ούτε για τη λαϊκή βούληση ούτε για τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού. Διαπιστώσαμε επίσης από πρώτο χέρι στο lockdown πως όλες οι συνταγματικές πρόνοιες μπορούν να πάνε περίπατο με μία απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τους θεσμούς που υποτίθεται ότι αποτελούν τις δικλείδες ασφαλείας του δημοκρατικού πολιτεύματος, και υπάρχουν για να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών από τις αυταρχικές εμπνεύσεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.