Αναλυτικά οι εισηγήσεις για το σχέδιο της επανεκκίνησης

422737 / pixabay
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα,
πριν ξεκινήσω την παρουσίασή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω ως πολίτης για το υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που δείξατε κατά την πρώτη φάση διαχείρισης του κορωνοϊού, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση για την οποία προσωπικά αισθάνομαι περήφανος.

Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση να στείλω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων του ιού. Κάθε απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αφήνει μια τρύπα στις ζωές μας που μόνο ο χρόνος μπορεί κάπως να γιατρέψει.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας δεν είναι ένα σχέδιο «εξόδου από την κρίση» ούτε ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Το έχουμε ονομάσει «γέφυρα ασφάλειας». Και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς», σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας.

Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του, καθώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της επιστήμης, της ερευνητικής κοινότητας στον αγώνα για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού.

Ένα σχέδιο που ακολουθεί τις βασικές αρχές αντίστοιχων σχεδίων που εφαρμόζονται ήδη από άλλες χώρες, υιοθετεί ωστόσο και εθνικές λύσεις. Η έως τώρα εμπειρία, άλλωστε, από τις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλά, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία συνταγή.
Κάθε χώρα προσαρμόζει τη στρατηγική της στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν, τους διαθέσιμους πόρους, την κουλτούρα της. Αυτό κάνουμε κι εμείς.

Παρά την χρονική αβεβαιότητα, η ειλικρίνεια και ορατότητα στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι αναγκαίος σύμμαχος για τον προγραμματισμό όλων μας και την εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, αν ορίσουμε το δίμηνο από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα ,ως την πρώτη φάση εκδήλωσης και περιορισμού του ιού, τότε το επόμενο δίμηνο, Μαΐου-Ιουνίου, είναι το στάδιο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση προσωπική και συλλογική. Με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.
Συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τον προγραμματισμό που εξαγγέλλουμε.

Εφόσον πετύχουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να οδηγηθούμε σε νέα έξαρση της διασποράς του ιού, τότε μόνο θα περάσουμε στην τρίτη φάση όπου και πάλι με διαρκή επαγρύπνηση θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υγείας, οικονομίας και νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία και θα διαρκέσει, η τρίτη φάση, μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και τελικά το εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής.

Κατανοούμε ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις όλων μοιράζονται σε αυτή τη φάση.Όσοι φοβούνται και διστάζουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, πρέπει να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά σε ατομικό επίπεδο.

Κι όσοι βιάζονται να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή αψηφώντας τους κανόνες, καλό είναι να το ξανασκεφτούν σοβαρά, διότι η κανονικότητα που γνωρίζαμε έως τον Φεβρουάριο και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν υπάρχει πια.

Πρέπει να είναι σαφές, σε όλες και όλους, ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς θανάτων.

Όμως δεν έχουμε εδώ δύο έννοιες που συγκρούονται ή λειτουργούν διαζευκτικά: Ή με την υγεία ή με την οικονομία.

Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία.

Και για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, πρέπει να έχουμε μια οικονομία που λειτουργεί και δίνει έσοδα στο κράτος για να επιτελεί το ρόλο του.

Το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα, εφόσον καταφέραμε όλοι μαζί να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Διότι τα κλειστά σχολεία, οι κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αναπαράγουν υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν νέες αδικίες. Γι’ αυτό και αυτοί οι περιορισμοί δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο.
Γι’ αυτό και η πιστή τήρηση των νέων κανόνων είναι ακόμη πιο επιτακτική από εδώ και πέρα και πρέπει να συνεχιστεί σε εκθετικό βαθμό, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην επόμενη φάση της κρίσης. Μια φάση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πολυπλοκότητα και πολλές αβεβαιότητες.

Μια κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι το «γιατί τώρα;» Η απάντηση είναι:
Διότι τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το που βρισκόμασταν τον Φεβρουάριο. Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά, η ικανότητα διαγνωστικών τεστ που θα είναι ακόμη πιο απαραίτητη στην επόμενη φάση αυξάνεται συνεχώς, και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε αναγκαία υλικά.

Η συνολική χωρητικότητα σε ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, οι διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα κορωνοϊού επίσης. Ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σταθερά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ, το οποίο κατορθώσαμε να μείνει κάτω του 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης και πλέον είναι μόλις στο 25%.
Χάρη στα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού κάτω από το 1. Από εκεί δηλαδή που ένας ασθενής μόλυνε άλλους 2 ή 3 ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από 1. Αυτός είναι ένας δείκτης που θα παρακολουθούμε στενά σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των νοσοκομείων μας να διαχειριστούν, όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις, νέα σοβαρά κρούσματα.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

Πρώτον, στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας. Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων είτε σε τοπικό είτε σε υπερτοπικό επίπεδο.

Δεύτερον, δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας –εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αλλά, και την πάροδο ικανού χρόνου 2-3 εβδομάδων ώστε να μετριούνται οι επιπτώσεις πριν από το επόμενο κύμα. Για παράδειγμα, ξεκινάμε από την απελευθέρωση εμπορικών δραστηριοτήτων και κάποιων αναγκαίων επισκευών ή του προσωπικού καλλωπισμού και όχι από υπηρεσίες ψυχαγωγίας που συνεπάγονται υψηλό βαθμό συνάθροισης.

Τρίτον, στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει, με τη βοήθεια και τεχνολογικών εφαρμογών΄΄ τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.
Τέταρτον, στηρίζεται στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση ή αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, για αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρων μεταξύ εργαζομένων και πελατών στα καταστήματα, για συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε 3 στάδια, στις 4, στις 11 και στις 18 Μαΐου. Οι δραστηριότητες έχουν επιλεγεί με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, την ανάγκη για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ατομική λατρεία και φυσικά εκπαίδευση. Κριτήριο επίσης είναι η σταδιακή έξοδος εργαζομένων ώστε να μην επιβαρυνθούν σημαντικά τα ΜΜΜ.

Η λειτουργία του 13033 αναστέλλεται και οι μετακινήσεις απελευθερώνονται, προς το παρόν όμως όχι εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας ούτε προς τα νησιά, ώστε να περιορίσουμε σε τοπικό επίπεδο πιθανές εξάρσεις του ιού.

Το πλάνο του Ιουνίου, για το οποίο ήδη έδωσε κατευθύνσεις ο ΠΘ, θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο για την ολική απελευθέρωση των μετακινήσεων όσο και για τις δραστηριότητες της εστίασης και του τουρισμού. Αναλυτικότερες οδηγίες θα δώσει σε λίγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης.

Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε πρακτικά τους νέους κανόνες που καλούμαστε να εφαρμόσουμε από τις 4/5 και μετά αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας ή προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπο σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αυστηρή σύσταση για κλειστούς χώρους.
Ισχυρή σύσταση για χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου στην Αθήνα.
Διαφοροποίηση προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και έναρξη λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στις 10πμ.
Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 70%.
Διατήρηση της διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονιών με μικρά παιδιά που παραμένουν εκτός σχολείου, μέσω είτε της αναστολής εργασίας ή άδειας ειδικού σκοπού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα άτομα της 3ης ηλικίας δίνουμε ως ισχυρή σύσταση να συνεχίσουν, χωρίς διαφοροποιήσεις, τους κανόνες του «μένουμε σπίτι», ειδικά κατά το μήνα Μάιο, με στόχο όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι και όσες διαμένουν σε μικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά, να το πράξουν.

Κυρίες και κύριοι,
Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, όλοι μαζί, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η στρατηγική και το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αναρτηθούν, ως δημόσια κείμενα, στον σχετικό ιστότοπο www.covid19.gov.gr και θα επικαιροποιούνται τακτικά. Όπως και τα αντίστοιχα επιμέρους σχέδια του κάθε Υπουργείου.

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες είναι επίσης εξίσου σημαντική. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ήδη η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει εισηγηθεί θετικά και έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, τα γηροκομεία και τους νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως τη χρήση μάσκας. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τις οδηγίες της για χώρους εστίασης και αναψυχής, τουρισμό, κέντρα αισθητικής, πισίνες και παραλίες και φυσικά για τα ομαδικά αθλήματα.
Συνοψίζοντας, κάθε στάδιο άρσης των μέτρων θα αξιολογείται και θα μετριέται καθημερινά. χωρίς δεδομένα είμαστε τυφλοί στη λήψη αποφάσεων. Έτσι θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.

Η υπευθυνότητα και η στωϊκότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία, κατά την υποχρεωτική οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας, προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, δεν ήταν αυτονόητη.

Η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά προς το κράτος, δεν είναι επίσης αυτονόητη. Κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης, είναι δείγμα ωρίμανσης, συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης και εν τέλει κοινωνικής προόδου.

Είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε διότι είναι το μόνο που μπορεί να μας μεταφέρει με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Εισήγηση Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.
Η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη, για τη σύγχρονη ιστορία, υγειονομική κρίση.
Με πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών πετύχαμε, ενωμένοι οι Ελληνες, τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid 19, την ασφάλεια του πληθυσμού, την αντοχή του υγειονομικού συστήματος και τη διασφάλιση του κοινωνικού ιστού. Οι αποφάσεις ελήφθησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Διασφαλίσαμε την επάρκεια και την απρόσκοπτη πρόσβαση των καταναλωτών σε είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, φαρμακευτικών προϊόντων, ενέργειας, ηλεκτρονικών ειδών και σε κάθε είδος απαραίτητο για την καθημερινότητά μας.
Πετύχαμε εκεί, που άλλες χώρες δυσκολεύτηκαν. Αποκτήσαμε εμπειρία μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που εφαρμόσαμε στις επιχειρήσεις, οι οποίες συνέχισαν να λειτουργούν, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι είχαν κλείσει, και αξιοποιούμε τα θετικά αποτελέσματα για τον σχεδιασμό της επανεκκίνησης. Με μέτρα, όπως:
Την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας και τους κανόνες ασφαλείας κρατήσαμε την αγορά σταθερή χωρίς αναταράξεις,
με τη στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιλύσαμε τεχνικά θέματα, που διατήρησαν τη ροή των προϊόντων σταθερή,
με τη στήριξη της βιομηχανίας, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, εξασφαλίσαμε εγχώρια παραγωγή σε είδη πρώτης ανάγκης,
με την αναβάθμιση του τηλεφωνικού αριθμού 1520 ως τηλεφωνική υποστήριξη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών εγγυηθήκαμε την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών,
με την καταγραφή των αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού και τροφίμων είχαμε την απεικόνιση της αγοράς σε επάρκεια αγαθών,
με τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια προστατεύσαμε τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών.
Από τις 4 Μαίου επανεκκινούμε σε επτά στάδια:
Στις 4 Μαΐου
Στις 11 Μαΐου
Στις 18 Μαίου
Εντός του Ιουνίου επανεκκινούμε σε τέσσερα στάδια.
Επανεκκίνηση, 4 Μαΐου
Επανεκκινούν εταιρείες που λειτουργούν στο λιανικό εμπόριο και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου είναι:
Βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, εταιρείες που πωλούν φυτά, οι αγορά καταναλωτών και επίσης απελευθερώνεται η μετακίνηση για τους κλάδους των παραγωγών στις λαϊκές αγορές από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Για τον τομέα των υπηρεσιών, επανεκκινούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ.
Οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ που επανεκκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι όλοι οι ΚΑΔ 47.41, 47.42, 47.61, 47.62, 47.64, 47.76 όπου αφορούν το λιανικό εμπόριο, ο 71.20 που αφορά τη λειτουργία των ΚΤΕΟ και ο 96.02 που αφορά δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Επίσης, επανεκκινούν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων και τα καταστήματα οπτικών ειδών και ακουστικών βαρηκοΐας.
Επίσης, 4 Μαΐου επανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από το σύνολο των 690.218 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους, δηλαδή περίπου το 10%. Επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των 260.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους, επίσης το 10%.
Ιδιαίτερα μέτρα τήρησης αποστάσεων και ελάχιστων χώρων- Είναι τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.
Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου- που επανεκκινεί- το κατάστημα της οποίας είναι:
Εως 20 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία συνολικά 4 ατόμων
Για καταστήματα, που έχουν επιφάνεια 20-100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1 άτομο ανά 10 τ.μ
Για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία εργαζομένων και πελατών 12 ατόμων +1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Και για να φέρουμε ένα παράδειγμα σε ένα κατάστημα που έχει εμβαδόν 130 τ.μ. επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα που προκύπτουν από την επιφάνεια των 100 τ.μ. +2 άτομα για την επιφάνεια από 100-130 τ.μ. Επομένως, επιτρέπονται συνολικά 14 άτομα.
Θα υπάρξουν και πίνακες για να διευκολύνουν όλους τους επαγγελματίες.
Ιδιαίτερα μέτρα ρύθμισης για τη λειτουργία
Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων και να αποφύγουμε τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών, η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 10 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Απαιτείται η τήρηση δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό. Συνίσταται, επίσης η μη χρήση των ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους είναι αναγκαία τότε το όριο είναι το 40% των επιτρεπόμενων ατόμων.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρων παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση τροφοδοσίας.
Ιδιαίτερα μέτρα για τη λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
Τίθενται τα εξής μέτρα:
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος
θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες
Γάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους σε κέντρα αισθητικής
Ωράριο λειτουργίας καθημερινών (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ., Σάββατο: 7:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ
Επίσης, ισχύουν οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων. Δηλαδή της παρουσίας των πελατών ανά επιφάνεια καταστήματος. Και εδώ έχουμε τα ίδια μέτρα.
Εως 20 τ.μ., 4 άτομα, από 20 έως 100 τ.μ. 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ., για επιφάνεια άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ
Επίσης ισχύει και ο κανόνας επιπέδου, δηλαδή αν το κατάστημα αναπτύσσεται σε περισσότερα από ένα επίπεδα τότε δεν επιτρέπεται να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε επίπεδο άνω του 1 ατόμου ανά 10 τ.μ.
Η λειτουργία των ΚΤΕΟ
Ολοι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, όπως και τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.
Οργανα επιβολής κυρώσεων
Τα όργανα που επιβάλλουν κυρώσεις είναι:
1. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
2. Η Ελληνική Αστυνομία
3. Η Δημοτική Αστυνομία
4. Οι Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες
5. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)
6. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
Στη διαφάνεια, την οποία βλέπετε, αναγράφονται τα πρόστιμα για αυτούς, οι οποίοι παραβαίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θα αναφερθώ ειδικά, θα ήθελα όμως να κάνω μια έκκληση. Να τηρηθούν όλα μέτρα, γιατί όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μας, όπως ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα παντού, θα είναι και πάλι παντού, να ελέγχουμε την αυστηρή τήρησή τους.
Προληπτικά μέτρα, που είναι σε ισχύ
Προληπτικά μέτρα που είναι σε ισχύ, παραμένουν σε ισχύ. Δηλαδή, για σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων, παραμένει η τήρηση της αναλογίας του ενός (1) πελάτη/καταναλωτή ανά 15 τ.μ.
Ισχύει η λάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των πέντε (5) ατόμων.
Για τις υπαίθριες και λαϊκές αγορές: Θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ποσοστό 50%, σε εμπόρους και παραγωγούς. Επίσης, συνεχίζεται η μη πώληση βιομηχανικών ειδών, παραμένει η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων πέντε μέτρα και ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι παράλληλες λαϊκές αγορές, οι οποίες αναπτύχθηκαν και με επιτυχία μείωσαν την πυκνότητα των παρευρισκομένων εντός των λαϊκών αγορών.
Παραμένει ο περιορισμός της διάθεσης των αντισηπτικών στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή δύο τεμάχια συνολικά και ένα τεμάχιο ανά είδος είτε είναι αιθυλική αλκοόλη είτε απολυμαντικά διαλύματα.
Δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης, 11 Μαΐου
Επανεκκινούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Ισχύουν και εδώ οι κανόνες, οι οποίοι ανακοινώθηκαν στο προηγούμενο στάδιο, δηλαδή ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα και η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων.
Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη έτσι ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να προμηθευτούν και αυτά τα είδη, τα οποία είχαν αφαιρεθεί για ένα μεγάλο διάστημα από τις λαϊκές αγορές.
Επίσης, επανεκκινούν τη λειτουργία τους οι σχολές οδηγών όπου εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο, καθώς επίσης και τα γάντια μιας χρήσης και η χρήση αντισηπτικού.
Τρίτο στάδιο επανεκκίνησης, 18 Μαΐου
Ξεκινούν και επαναλειτουργούν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Οι κανόνες είναι:
-Απόσταση 2 μέτρων,
-ισχυρή σύσταση μάσκας και
-δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Επαναλειτουργούν επίσης, οι Αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν τη λειτουργία τους και οι Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών, δηλαδή, ΟΠΑΠ.
Εδώ έχουμε αυστηρούς κανόνες. Δεν επιτρέπονται να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους, καθώς επίσης υπάρχει ο περιορισμός, που έχει τεθεί έως 20 τμ - 4 άτομα, έως 100 τ.μ. 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ
1Η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα. Εχουμε: υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες/ καταναλωτές, γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους, εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργεί, δηλαδή, εστίαση εντός των εμπορικών κέντρων για αυτήν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Επίσης, υπάρχει η μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία πελατών εντός του εμπορικού κέντρου, όπου είναι 1 πελάτης/ επισκέπτης/ καταναλωτής ανά 20 τ.μ.ενώ παράλληλα ισχύουν και οι κανόνες των καταστημάτων, όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Επίσης, 1Η Ιουνίου επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ως υποχρέωση πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών / stand, 2 μέτρων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης από τους εργαζόμενους, χρήση αντισηπτικού. Μέγιστος αριθμός πελατών: 1 πελάτης ανά 3τμ. Μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι: 4 άτομα
Στο πέμπτο στάδιο, το οποίο χρονικά θα προσδιοριστεί εντός του Ιουνίου επανεκκινούν οι θερινοί κινηματογράφοι με τον εξής κανόνα:
Απόσταση του ενός καθίσματος από το μπροστινό κάθισμα: 1,5μέτρα
Ειδικοί κανόνες ανά περίπτωση
Μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα: 60%
Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Για αυτά ισχύουν οι κανόνες των εστιατορίων και των καφετεριών, όπως ισχύουν για τη γενική εστίαση.
Εκτο στάδιο: Επανεκκινούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους πάλι με τους κανόνες της απόστασης των 2 μέτρων και βεβαίως, μόνο λειτουργία καφετεριών και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους.
Εβδομο στάδιο: Επαναλειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών, αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες,
Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Είναι αλήθεια ότι στις 4 Μαΐου δεν θα γυρίσουμε αυτόματα στην κανονικότητα που είχαμε συνηθίσει προ κρίσης. Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη. Και είναι γεγονός ότι όσο πειθαρχούμε καλύτερα, όσο τηρούμε πιστά τις οδηγίες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η οικονομία μας να επιτύχει ξανά.
Το σχέδιό μας είναι σωστά μελετημένο. Οσο πειθαρχημένα μείναμε σπίτι μας, τόσο πειθαρχημένα πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα της ευθύνης, να βγούμε και να προχωρήσουμε με σταθερά και μελετημένα βήματα προς την επανεκκίνηση. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε αποδείξει εμείς οι Ελληνες ότι τις δύσκολες στιγμές ενωμένοι πάντα πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Από τις 4 Μαΐου ξεκινάμε πάλι. Θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις, αλλά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για την προστασία πρωτίστως της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα με απόλυτη κοινωνική ευαισθησία να οδηγήσει την πατρίδα μας πίσω στην τροχιά της ανάπτυξης.
Είμαστε έτοιμοι. Και εξαρτάται από όλους και όλες μας να αποτελέσει η επόμενη ημέρα, μια ακόμη απόδειξη της δύναμής μας και ένα παράδειγμα μιας κοινωνίας που ξέρει να κερδίζει τις πιο δύσκολες προκλήσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Καλησπέρα από το Υπουργείο Υγείας.
Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν δύο στόχους.
Α) Να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και β) να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που είναι αυξημένες.
Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες.
Οι συνήθειες αυτές πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα - και θα το επαναλαμβάνουμε συνέχεια - προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί.
Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;
Η υγιεινή των χεριών. Τακτικό πλύσιμο, δηλαδή, και χρήση αντισηπτικού.
Η αναπνευστική υγιεινή. Η χρήση καλύμματος ή μάσκας, που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός.
Και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.
Αυτοί οι κανόνες, πραγματικά, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους από εδώ και πέρα.
Οι στόχοι μας πλέον είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το Σύστημα Υγείας, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το Σύστημα Υγείας σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.
Προς την κατεύθυνση αυτή:
Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ως νοσοκομεία Αναφοράς.
Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα.
Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.
Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.
Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον κορονοϊό.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό.
Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών.
Δημιουργούμε, ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης των κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.
Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές αυτές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρεις χιλιάδες επτακόσια σαράντα οκτώ άτομα ήδη υπηρετούν σήμερα στο Σύστημα Υγείας. Πολύ περισσότερα από τις αρχικές μας προβλέψεις των 2.000 ατόμων.
Αυξήσαμε την περίοδο αυτή των δύο μηνών κατά 145 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Έχουμε πει ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας.
Οι νέες υπηρεσίες, που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά. Όπως, για παράδειγμα, η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Ενθαρρυντικό γεγονός για εμάς αποτελεί η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10.000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού, που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.
Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των Υπηρεσιών Υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.
Η Επιτροπή των Ειδικών, η Ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, όπως λέγεται, συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.
Για εμάς, η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και θα συνεχιστεί. Τα αποτελέσματα της επιτήρησης αυτής, θα αποτελέσουν τον γνώμονα για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.
Επιπλέον, οι Έλληνες ερευνητές και τα Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνα για την ανακάλυψη της θεραπείας της νόσου και του εμβολίου.
Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ - τα rapid tests - ανίχνευσης του ιού, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας.
Το Σύστημα Υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη, που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμη δρόμο.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε.
Ευχαριστώ.







ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε σήμερα 28 Απριλίου 2020 το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού, που αφορούν στον τομέα ευθύνης του.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της ομιλίας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,
Είναι σαφές ότι η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των ΜΜΜ σε πλήρη λειτουργία.
Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών, όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Τώρα, έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου θα κριθεί, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.
Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε αυτό, γιατί, ειδικά για τις αστικές και προαστιακές μετακινήσεις, κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση, προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει άμεσα στα 6 λεπτά.
Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αττικής από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Και βέβαια, οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:
Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.
Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.
Είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχωρούμε στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:
Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)
Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:
Πρώτον, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.
Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο μέσο.
Καλούμε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη τους επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:
Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.
Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ .
Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.
Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κρίση του κορονοϊού και η πρόκληση της επανόδου στην κανονικότητα με όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης δρουν ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, το οποίο δυστυχώς επιδεινώθηκε από υποεπένδυση και κακοδιαχείριση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Για τον λόγο αυτό, ως ένα πρώτο μέτρο θα προχωρήσουμε στον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.
Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται.
Η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία και θα πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής.
Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνουμε θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση και θα αναπροσαρμόζονται, τόσο με βάση το βαθμό επιτυχίας τους, όσο και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του γενικού σχεδίου άρσης των μέτρων, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.
Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να γίνεται με σεβασμό στους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Και κυρίως δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.
Αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις επόμενες μέρες».



ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ
Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα σας.
Ο ελληνικός λαός τους τελευταίους δύο μήνες, έκανε πολύ μεγάλες θυσίες για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώνουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται να συνεχίσουμε, με την ίδια προσήλωση, να λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.
Το υπουργείο Εσωτερικών, από τη πρώτη στιγμή, έλαβε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με κεντρικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι στο πλευρό του πολίτη. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, για άλλη μια φορά, ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, ώστε κανένας συμπολίτης μας, σε αυτή την κρίση, να μην μείνει μόνος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, τους αιρετούς συμβούλους, το προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα ευχαριστώ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία και στο διευρυμένο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συμβολή τους είναι πραγματικά καθοριστική.
Η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται, επίσης, και η εκ περιτροπής εργασία. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από την προσεχή Δευτέρα, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7 το πρωί, είτε στις 8, είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μια από τις 3 χρονικές ζώνες. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται φυσικά και η ώρα αναχώρησης.
Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολικών μονάδων και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας.
Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.
Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα Κ.Ε.Π., μέσω αποστολής εγγράφων κατοίκων με ταχυμεταφορά.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που ήρθε και θα μείνει και μετά την πανδημία.
Επιπλέον, σε σχέση με τις δομές των δήμων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί: - Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
- Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί, επίσης, με νεότερη ανακοίνωση και πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.
- Σε συνεργασία, δε, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργήσουν για το προσεχές διάστημα τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές, επίσης, θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδίως αυτή την περίοδο.
Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές.
Μείναμε σπίτι. Τώρα ήρθε η ώρα να μείνουμε και ασφαλείς.
Σας ευχαριστώ πολύ.




ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Καλησπέρα από την Πολιτική Προστασία.
Αγαπητοί συμπολίτες, στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό που τόσο απρόσμενα, τόσο επιθετικά, τόσο αναπάντεχα απειλεί εδώ και μήνες τη ζωή μας, τις οικογένειές μας, την ίδια την ανθρωπότητα, οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, κάθε δυσκολία.
Και αν ο Γκαίτε ισχυριζόταν ότι «οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στον στόχο», καθολικά οι Έλληνες αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι το έχουμε αντιληφθεί και συνειδητοποιημένοι και με ισχυρή βούληση είμαστε και πάλι έτοιμοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και αν είναι, μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε.
Μέχρι, όμως, εκείνη την ημέρα πρέπει να είμαστε και να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά, κυρίως, ρεαλιστές.
Η νόσος, ο ιός είναι παντού, ανάμεσά μας, έτοιμος να εξαπλωθεί τοπικά ή και μαζικά, εκμεταλλευόμενος κάθε λάθος μας, κάθε αδυναμία μας, κάθε χαλάρωση και δικαιολογία απομάκρυνσης από τον στόχο.
Ένας στόχος που τις επόμενες ημέρες αλλάζει! Δεν αλλάζει, όμως, η επαγρύπνησή μας! Ο στόχος αλλάζει!
Και για να γίνω πιο σαφής, μέχρι σήμερα και μέχρι τις 4 Μαΐου, ο στόχος μας, η στρατηγική μας, το σχέδιό μας, το μεγάλο μας καθημερινό στοίχημα είναι και παραμένει ένα: Μένουμε στο σπίτι μας και αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
Με πίστη, με υπομονή, με καρτερικότητα, οι Έλληνες έμειναν προσηλωμένοι στον στόχο. Έμειναν και μένουν και θα συνεχίσουν να μένουν μέχρι την Κυριακή στο σπίτι. Και γι’ αυτό πετύχαμε και πετυχαίνουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή το σπάσιμο της αλυσίδας της εξάπλωσης της νόσου.
Η Κυβέρνηση πήρε δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα. Οι πολίτες μαζικά και με υπευθυνότητα τα τήρησαν. Ο κρατικός μηχανισμός τα επιτήρησε, προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων. Ενεργοποίησε εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης των μέτρων μέσω των διαδικασιών της διεξοδικής ιχνηλάτησης και αυστηρής επιβολής των αναγκαίων κατ’ οίκον περιορισμών, και σήμερα είμαστε λίγα 24ωρα –εφ’ όσον δεν προκύψει οτιδήποτε αναπάντεχο- από το να περάσουμε στην επόμενη φάση.
Και αν η προηγούμενη φάση επιβολής των περιοριστικών μέτρων φάνταζε δύσκολη, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη φάση της σταδιακής άρσης αυτών των μέτρων είναι εξαιρετικά πιο κρίσιμη, πιο δύσκολη στη διαχείριση.
Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το σχέδιό μας, το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται.
Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον, το βασικό, το κρίσιμο είναι ένα:
Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου. Και αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης φάσης!
Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.
Εφ’ όσον τηρηθούν καθολικά τα παραπάνω και με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά και με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων μας, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα.
Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς.
Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή. Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός της, όλοι εκείνοι που καθημερινά πάλεψαν αυτές τις εβδομάδες έξω από το σπίτι τους για να δικαιωθεί και να περιφρουρηθεί η τιτάνια προσπάθεια αυτών που έμεναν στο σπίτι, παραμένει εδώ και στη νέα φάση.
Ενισχύεται, επικαιροποιεί τα πρωτόκολλά της, θέτει προτεραιότητες ως προς τις διαδικασίες της, προετοιμάζεται για αυτή τη νέα καθημερινότητα. Με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα, κάθετη, εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας.
Και η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας. Η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένας εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά! Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό!
Είμαστε λοιπόν εδώ! Σε μια κρίσιμη καμπή της εξέλιξης της πανδημίας, μπροστά σε μια νέα φάση, μια νέα καθημερινότητα.
Όσο πιο πιστοί παραμείνουμε στην εφαρμογή των κανόνων που συνοδεύουν την σταδιακή άρση των μέτρων, τόσο πιο σύντομα θα προχωρήσουμε στα επόμενα.
Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε.
Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών.
Τόσο απλά!
Οι περήφανοι Έλληνες αποδείξαμε μέχρι σήμερα πολλά! Σε όλη την ανθρωπότητα! Με περισσή υπευθυνότητα. Και στο νέο στοίχημα έχουμε να αποδείξουμε περισσότερα.
Μέχρι την Κυριακή μένουμε σπίτια μας χωρίς καμία άλλη σκέψη, χωρίς καμιά δικαιολογία. Από Δευτέρα κινούμαστε όλοι προσεκτικά, όχι άσκοπα και όπως επιβάλλουν οι κανόνες, όπως επιβάλλει η περίσταση.
Από Δευτέρα, η ατομική μας ευθύνη θα είναι αθροιστικά η κοινωνική δύναμη που θα αποτελέσει τον φάρο, αλλά και την πυξίδα της νέας μας πορείας.
Εφαρμόζουμε τους κανόνες!
Μένουμε υπεύθυνοι!
Μένουμε ασφαλείς!
Καλή δύναμη σε όλους μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail