Πως χάνεται η πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό

Μερικές ημέρες μόλις μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την άρση του δικαιώματος υποβολής ασύλου και το κλείσιμο των συνόρων μας με την Τουρκία (6 Μαρτίου), δήλωσα ότι για πρώτη φορά αναλαμβάναμε πρωτοβουλία έναντι της Τουρκίας, με επιτυχία για τα εθνικά μας συμφέροντα.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Προειδοποιούσα όμως την κυβέρνηση ότι η πρωτοβουλία όσο δύσκολα αποκτάται, ακόμη πιο δύσκολα διατηρείται. Και ότι χρειάζονται ρυθμιστικά μέτρα γι αυτό.

Πρότεινα λοιπόν στην συνομιλία μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χυσοχοϊδη (στην εκπομπή του Τάκη Χατζή “ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ” στον ΑΛΦΑ), να λάβουμε σταδιακά και έγκαιρα ρυθμιστικά μέτρα εσωτερικής και εξωτερικής κυρίως νομιμοποίησης των δράσεων μας, ώστε να μην αναγκασθούμε να ακυρώσουμε την πολιτική μας ή να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να μας τα επιβάλλουν άλλοι.

Έγραψα μάλιστα και άρθρο συγκεκριμένο γι αυτό (http://www.freepen.gr/2020/03/blog-post_661.html), όπου αναλύονται όλα τα προτεινόμενα μέτρα.

Δυστυχώς δεν δώσαμε σημασία στα όσα δήλωνε τότε η Επίτροπος για την mετανάστευση Γιόχανσον: «Αναμένω από την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα ασύλου και να διασφαλίσει τη σωστή πρόσβαση στο άσυλο, να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό δίκαιο συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο, και με την αρχή της μη επαναπροώθησης».

Επαναπαυθήκαμε στα όσα έλεγαν όλοι οι άλλοι και ικανοποιηθήκαμε από την γενικευμένη αποδοχή των προσωρινών μέτρων έκτακτης ανάγκης από το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων.

Αλλά τα χρονικά όρια που είχαμε θέσει κάποτε θα τελείωναν.
Και τελείωσαν μερικές ημέρες πριν, χωρίς εμείς να έχουμε κάνει κατάλληλες ρυθμιστικές κινήσεις, ώστε να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία και τον βαθμό απαγόρευσης που έχουμε επιβάλλει στα σύνορα με την Τουρκία.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η κ. Γιόχανσον και μας “επιβάλλει” στην ουσία (χωρίς καμία αντίρρηση ή αντιπρόταση) την άρση των μέτρων, με τον εξής αυταρχικό τρόπο, χαρακτηριστικό της παντελούς αδιαφορίας της για την εγκληματική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και για τους περιορισμούς της πανδημίας.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο εξακολουθεί να στέλνει κύματα μεταναστών αλλά έχει οξύνει την επιθετικότητά της με παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από την ενδοχώρα, και αδιαφορεί για την πανδημία και τους περιορισμούς που όλες οι χώρες έχουν επιβάλλει στα σύνορά τους.
Ο υπουργός τους μάλιστα Σοϊλου δήλωσε θρασύτατα, ότι θα ξαναστείλουμε στον Έβρο τους μετανάστες και τελευταία βλέπουμε προσπάθεια να σταλούν στην Ελλάδα μετανάστες που έχουν πρσβληθεί από τον Κορωνοϊό.

Δηλώνει σήμερα αυταρχικά η κ.Γιόχανσον: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αναστολή ασύλου. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της λέμε….Η Ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πράξει επ’ αυτού χωρίς καμία συζήτηση»

Για αυτό ακριβώς είχαν προταθεί στον κ. Χρυσοχοϊδη (ο οποίος φυσικά δεν είναι αρμόδιος για το σύνολο του μεταναστευτικού) αλλά και στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία να ευνοούν την σαφή διάκριση μεταναστών (ζήτημα πολιτικής) από τους πρόσφυγες (ζήτημα διεθνούς ευθύνης και υποχρεώσεων για την χώρα), με την νόμιμη κατάθεση των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων στην πρεσβεία και τα προξενεία στην Τουρκία.

Και επίσης προτάθηκε η άρση της γενικής αναστολής δικαιώματος υποβολής ασύλου σε όλη την επικράτεια, πλην των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν παράνομα και βίαια στην περιοχή του ΕΒΡΟΥ και στα νησιά του Αιγαίου, γιατί θα έχουμε δώσει την δυνατότητα σύννομης υποβολής αιτημάτων ασύλου (για τους πραγματικούς πρόσφυγες και όσους απειλούνται), στην πρεσβεία και τα προξενεία μας στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail