Φθάσαμε στην κρίσιμη ημερομηνία. Από εδώ και πέρα τα λάθη δε συγχωρούνται

enriquelopezgarre / pixabay
Πως μπορεί να γίνει η σταδιακή άρση της καραντίνας

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Μόλις χθες κλείσαμε 14 εβδομάδες υποχρεωτικού περιορισμού της κυκλοφορίας και 21 μέρες για το 80% από των Ελλήνων, δλδ όλους εμάς που ακολουθήσαμε την πρόσθετη εβδομα οικειοθελους καραντίνας.

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οποιο δρόμο και αν αποφασισθεί να ακολουθηθεί θα είναι χωρίς επιστροφή και δικαίωμα υπαναχώρησης.

Όλη η Ελλάδα πλέον γνωρίζει αυτό που γράψαμε εμείς από την αρχή. Η καραντίνα (ο περιορισμός κυκλοφορίας είναι μορφή καραντίνας και ας μην είναι η χειρότερη της μορφή) έγινε για να μπορέσει το σύστημα υγείας να αναδιαταχθει, να αναβαθμισθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε από 660 κλίνες ΜΕΘ να φθάσει μέσα σε λίγες μέρες τις 1100 και στόχο στο άμεσο μέλλον τις 2000. Και φαίνεται ότι ήδη πλησιάζουμε αυτό το νουμερα. Από μόνη της αυτή η είδηση είναι αισιόδοξη.

Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία υπήρχε πολύ μικρή διαθεσιμοτητα στις ΜΕΘ. Κάποιοι έκαναν λόγο για 41 μόλις κρεβάτια σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε ένα μήνα έχουν περάσει από τις ΜΕΘ 200 περίπου άνθρωποι με τον ιό, άρα 200 παραπάνω από ότι το κανονικό. Η νοσηλεία τους διάρκει έως και τετραπλάσιο χρονο από την απλή γρίπη.

Το κέρδος είναι κάτι εκατοντάδες συνάνθρωποι μας ζωντανοί γιατί όλοι εμείς καταφέραμε να νικήσαμε τα ένστικτα μας. Τα καταφέραμε γιατί είμαστε ένας εκπληκτικός λαός που όμοιος του δεν υπάρχει.

Όμως τώρα είναι επιτακτική ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής.

Η λύση να μπουκαρουμε στους δρόμους θα είναι ολέθρια. Για αυτό χρειάζεται ένας σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου περιοχικης πλήρους διακοπής των μέτρων.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται σε δύο λέξεις. Περιοχές και Εξοπλισμός.

Ευτυχώς η χώρα μας είναι γεωμορφολογικα δεδομένη με τετοιο τρόπο που επιτρέπει τους πειραματισμούς και τη σταδιακή απεμπλοκή από τις απαγορεύσεις.

Και εξηγούμαι:
Πρέπει άμεσα να αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα καταρχήν στις περιοχές με μηδενικά κρούσματα. Όχι βέβαια γιατί έχει νικηθεί ο ιός αλλά γιατί πρέπει να επιστρεψουμε το συντομότερο στη σχετική κανονικότητα. Οι περιοχές που θα απελευθερώνονται από τα μέτρα θα ισχύει διαφορετικό καθεστώς από όλη την άλλη χώρα. Καταρχήν θα εφοδιάζονται με ευθύνη και μεριμνά του κράτους με όλα τα μέσα προστασίας (μάσκες και γάντια) τα οποία θα υποχρεώνονται να φορούν από τη στιγμή που βγαίνουν από το σπίτι μέχρι που μπαίνουν ξανά μέσα και με απειλή εξοντωτικών ποινών για τους παραβάτες.

Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει και έχει σαφώς μικρότερο κόστος από ότι μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

Στις απελευθερωμενες περιοχές δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ούτε η έξοδος εκτός και αν αφορά γειτονική περιοχή που επίσης έχει γίνει άρση των μέτρων. Αντίθετα όσοι ζουν μέσα στις απελευθερωμενες περιοχές θα κινούνται ελεύθερα, θα εργάζονται, θα πηγαίνουν στο σχολείο και θα ακολουθουν γενικά τους καθημερινούς τους ρυθμούς με τη διαφορά οτι θα φοράνε μάσκα και γάντια.

Με εναν σχεδιασμό λίγων εβδομάδων μπορεί μέχρι και το 70% της χώρας να έχει βγει στην κανονικότητα.

Τον σημαντικό αυτής της πρότασης όμως κρύβεται αλλού.

Η χώρα δίνει διττό μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό ότι είναι ικανή να λειτουργήσει μέσα από δικό της σχέδιο και αποφασιστικότητα σεβόμενοι την συντριπτική πλειοψηφία (στοιχείο που θα το εξαγοράσει με τουριστική κίνηση μόλις λήξει η κρίση) και στο εσωτερικο θα φανεί μια αχτίδα ελπιδας, οι ελάχιστοι που έχουν παρεκτραπεί θα συμμορφωθούν και το άλμα αναπτυξης που ονειρεύονται κάποιοι στην κυβέρνηση θα είναι όντως εφικτό.

Σε αντίθεση περίπτωση που επιμείνουν στο υπάρχον σχέδιο (που προσωπικά υποστήριξα εξ αρχής) θα οδηγηθουμε στον όλεθρο. Ο Έλληνας είναι ένα βήμα προ της εκτροπής. Οι θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν πιο γρήγορα και από επιθετικό καρκίνο. Κάθε μέρα και μια νέα θεωρία που έχει κάνει τα απαίδευτα μυαλα όλων αυτών που μέχρι χθες αγνοούσαν και την πραγματικότητα ακόμη, να έχουν κυριολεκτικά φρικαρει.

Ο κόσμος δεν ξέρει ποιον να πιστέψει και δυστυχώς εσείς είπατε πολλές μισές αλήθειες. Προτιμησατε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας που σήμερα η πλειοψηφία των ενήμερων πολιτών θεωρεί ως τη μεγαλύτερη σύγχρονη απάτη. Τον οργανισμό που πήγε να σώσει οικονομικά την Κίνα και κατέστρεψε τον κόσμο...

Οι λύσεις είναι εφικτές. Τις έχει ήδη εφαρμόσει με επιτυχία η Κίνα (έτσι έγινε η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων από τα μέσα Μαρτίου και ολοκληρώνονται αυριο τα μεσάνυχτα). Η τακτική αυτή δεν είναι άγνωστη. Ρωτήστε όσους έχουν εκπαιδευθεί στο χημικό πόλεμο, η απεμπλοκή θεωρείται το πιο κρίσιμο κεφάλαιο στις ΡΒΧ απειλές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail