Για να δούμε τι έκανε το Βέλγιο με τα αυστηρά μέτρα από την πρώτη στιγμή

armennano / pixabay
Μπορεί να μην σας το πρόβαλαν ιδιαίτερα στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά σήμερα το Βέλγιο πέρασε στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊο ανά εκατομμύριo κατοίκων (εξαιρουμένων των κρατιδίων του Σαν Μαρίνο και της Ανδόρρας που είναι ειδικές περιπτώσεις). Το Βέλγιο έχει 419 νεκρούς ανά εκατομμύριο, έναντι της Ισπανίας που έχει 409 και της Ιταλίας που έχει 367. (https://www.worldometers.info/coronavirus/)

Το Βέλγιο είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση χώρας (αλλά όχι και η μοναδική) που δεν ταιριάζει στο παγκόσμιο κορωνο-αφήγημα, που μας λέει, με κάθε σιγουριά, ότι όσο πιο νωρίς επιβάλλεις γενική καραντίνα και όσο πιο σκληρά τα μέτρα που θα πάρεις, τόσο λιγότερους νεκρούς θα έχεις. Και δεν ταιριάζει σε αυτό το αφήγημα γιατί το Βέλγιο πήρε πολύ σκληρά μετρά (οι εφημερίδες τότε έκαναν λόγο για τα πιο σκληρά μέτρα εκτός Ιταλίας) και μάλιστα εγκαίρως. Η κυβέρνηση του Βελγίου επέβαλε αυστηρό γενικό lockdown στις 18 Μαρτίου, όταν οι νεκροί ήταν μόλις 1,21 ανά εκατομμύριο (συγκριτικά η Ελλάδα που επίσης πήρε μέτρα εγκαίρως επέβαλε γενικό lockdown στις 23 Μαρτίου όταν οι νεκροί ήταν 1,63 ανά εκατομμύριο). 

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως η γειτονική του Βελγίου, Ολλανδία που επέβαλε μόνο μερικό lockdown χωρίς απαγόρευση μετακινήσεων και αυτό καθυστερημένα στις 24 Μαρτίου όταν οι νεκροί ήταν ήδη 16,1 ανά εκατομμύριο, σήμερα τα πάει πολύ καλύτερα από το Βέλγιο με 193 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Μήπως, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά με το καθεστωτικό μότο "όσο πιο γρήγορη και σκληρή η καραντίνα, τόσο λιγότεροι οι νεκροί";

(Για την ιστορία, η Μ.Βρετανία και οι ΗΠΑ, με τις οποίες ασχολούνται αποκλειστικά τα ελληνικά ΜΜΕ και μας τις παρουσιάζουν σαν τεράστια νεκροταφεία, έχουν 202 νεκρούς ανά εκατομμύριο και 101 νεκρούς ανά εκατομμύριο αντίστοιχα. Αλλά όταν το μόνο σου μέλημα είναι να την πεις στον "εγκληματία" Τζόνσον και στον "κακό" Τραμπ, λογικό είναι τα γεγονότα να μην σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail