Γιατί είναι αναγκαία η συνορεύουσα ζώνη ώστε να ελεγχεί η λαθραία διακίνηση μεταναστών

Σε όλες τις προτάσεις που έχει κάνει η «κοινωνία αξιών» για το μεταναστευτικό μέχρι τώρα στις κυβερνήσεις, επισημαίνεται και η λαθραία διακίνηση μεταναστών (που έχουν και πληρώνουν υπέρογκα ποσά), η οποία γίνεται με ιστιοπλοϊκά, με μικρά και μεγάλα γιώτ αλλά και με μικρά μότορσιπ.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Είναι ένα κύκλωμα που ανθούσε πάντα.
Είναι δύσκολο να ελεγχθουν τα ιστιοπλοϊκά και τα πλοία αυτά, γιατί κινούνται ως επί το πλείστον εκτός χωρικών υδάτων και μπορούν να προσεγγίσουν την ενδοχώρα σε απομεμακρυσμένα σημεία, παραμένοντας ανεντόπιστα.
Μάλιστα πριν από τρεις μήνες συνελήφθη μεγάλο ιστιοπλοϊκό να μεταφέρει κρυφά μετανάστες στην Πελοπόννησο.

Έπρεπε να γίνει η προσάραξη του μικρού φορτηγού στην Τζιά για να ενεργοποιηθούμε και να αρχίσουμε να ψάχνουμε κι αυτά τα πλοία.

Εδώ και τρία χρόνια προτρέπω τις κυβερνήσεις να κάνουμε συνορεύουσα ζώνη +4 νμλ περα από τα χωρικά μας ύδατα, (δηλαδή μέχρι 10 νμλ από την ακτή), να ταυτίζεται δηλαδή με τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου, για να ελέγχουμε αυτήν ακριβώς την παράνομη μετανάστευση, η οποία μέχρι τώρα δεν ελεγχόταν, γιατί εκινείτο μακρυά από τις συνηθισμένες περιοχές διακίνησης και εκτός των χωρικών υδάτων .

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Μακάρι να δείχναμε τα ίδια αντανακλαστικά όπως με την COVID-19 και με την προστασία των συνόρων στον Έβρο.

Εάν κάθε πλοίο το οποίο κινείται παράνομα στο Αιγαίο έχει τον φόβο ότι θα ελεγχθεί και θα συλληφθεί σε όλο το έυρος της συνορεύουσας ζώνης (και εκτός χωρικών υδάτων), τότε δεν θα δοκιμάζει να περάσει με την άνεση που περνάνε σήμερα και εντοπίζουν αφύλακτα σημεία σε όλη την Ελληνική ενδοχώρα.

Γιατί αλλιώς δεν μπορούν τα πλοία αυτά να ελεγχθούν στα διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να παίζουμε την γάτα με το ποντίκι, μέχρι να βρουν αδύνατα σημεία στην επιτήρησή μας και να διασπώνται αναγκαστικά οι περιορισμένες δυνάμεις που έχουμε, εις βάρος της φύλαξης της κοινής οριογραμμής με την Τουρκίας.

Πολλές φορές έχω επίσης επισημάνει, για την ανάγκη διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Ακτοφυλακής του Λιμενικού σώματος σε όλη την περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας (και ΑΟΖ), που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και αυτόν τον σκοπό.
Θα βρεθούμε πάλι απροετοίμαστοι όταν θα προκύψει η ανάγκη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail