Καχύποπτοι καθ΄ οδόν προς τη διατυμπανιζόμενη «Νέα Πραγματικότητα»

Καχύποπτοι! Καθ΄ οδόν προς τη διατυμπανιζόμενη «Νέα Πραγματικότητα» λόγω κορωνοϊού, είναι πλέον σαφές ότι η αναγκαιότητα λήψης μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού συνεπάγονταν και την απότομη μετατόπιση εξουσίας προς την εκτελεστική εξουσία. Μια πραγματικότητα που θυμίζει όμως τη γνωστή ρήση των Ρωμαίων: cum hoc ergo propter hoc, («μαζί με αυτό, άρα εξαιτίας του»).

Και είναι εξίσου σαφές ότι αυτή η υποδόρια «κυκλική συλλογιστική», η «λογική» πλάνη δηλαδή που αποβλέπει στο να πείσει ότι δύο συμβάντα που λαβαίνουν χώρα ταυτόχρονα αποτελούν - το ένα για το άλλο - αιτία και αποτέλεσμα (λέγεται και «πλάνη της ψευδούς αιτίας»), ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Γι αυτό σε ανάλογες περιόδους φόβου, ανησυχίας, σύγχυσης και αμηχανίας, ο σκεπτικισμός παραμένει ύψιστη δημοκρατική αρετή απέναντι σε μια εκτελεστική εξουσία που σχεδόν αυτάρεσκα παρουσιάζει αυταρχικές τάσεις. Και κυρίως, καχυποψία μπροστά στον τηλεοπτικό «καταστροφισμό» που μας επιβάλλουν τεχνηέντως και που έχει προσλάβει διεθνώς σχεδόν διαστάσεις αυτοεκπλήρωσης. «Αντισταθείτε», θα έλεγε και σήμερα ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός.

Βασίλης Στοϊλόπουλος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail