Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Ρωσία - Απολύμανση, θερμομέτρηση και άλλα μέτρα πρόληψης

Sputnik / Sergei Pyatakov
Μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού λαμβάνει και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές, ωστόσο, έχουν δοθεί συγκεκριμένες και αυστηρές οδηγίες απολύμανσης.


Μέτρα πρόληψης και πρακτικές ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού έλαβε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ενέκρινε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τη λειτουργία των εκκλησιών, όπου συνεχίζονται κανονικά οι λειτουργίες και οι θρησκευτικές τελέτες. Ωστόσο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέβαλλε αυστηρά μέτρα που συμπεριλαμβάνουν:
  • Απολύμανση των αντικειμένων εντός των εκκλησιών
  • Αυστηρή τήρηση της υγιεινής
  • Διατήρηση της καθαριότητας των λειτουργικών σκευών
  • Καθαρισμό και τακτικό αερισμό των χώρων
  • Τακτική απολύμανση των χεριών
  • Θερμομέτρηση των κληρικών και όσων βρίσκονται εντός
Συνιστάται επίσης, οι κληρικοί να αποφεύγουν να δίνουν τα χέρια τους στους ενορίτες για ασπασμό, μετά το τέλος της λειτουργίας. Ο σταυρός πρέπει να ακουμπάει τα κεφάλια των ενοριτών και δεν πρέπει να ασπάζεται.

Επιπλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητά από τις κοινωνικές υπηρεσίες των ενοριών και των μοναστηριών, κατά το δυνατόν, «να συνδράμουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για την παράδοση των βασικών αγαθών στα σπίτια τους».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για τις Σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας, Βλαντίμιρ Λεγκοϊντά, τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και βασίζονται στα λόγια της Αγίας Γραφής:
«Δεν πρέπει να υποβάλεις τον Ιεχωβά τον Θεό σου σε δοκιμή» (κατά Ματθαίον 4:7)
Το εδάφιο αυτό στην ορθόδοξη παράδοση ερμηνεύεται ότι πρέπει να κρατά τους πιστούς από υπερβολικούς κινδύνους σε σχέση με τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

«Οι οδηγίες που ελήφθησαν μετά τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών της πόλης της Μόσχας που κήρυξαν  κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, αποστέλλονται σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της μητρόπολης της Μόσχας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνουν δεκτές και σε άλλες μητροπόλεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λεγκοϊντά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός των εκτάκτων μέτρων είναι η φροντίδα των ανθρώπων.
Οι διατάξεις έχουν συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη την παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.