Τι διαπίστωσα ψάχνοντας για το Μπέργκαμο που κάποιοι συνέκριναν με τα...Ιωάννινα

sferrario1968 / pixabay
Σε ένα από τα πολλά προφίλ του fb που συνδυάζουν τους ύμνους προς την κυβέρνηση με την ακατάσχετη τρομολαγνεία για τον κορωνοϊο (συνήθως αυτά τα δύο πάνε μαζί) διαβάζω ότι χάρη στα έγκαιρα μέτρα που πήρε o Mητσοτάκης καταφέραμε να "αποφύγουμε σενάρια τύπου Bergamo: φανταστείτε μία πόλη στο μέγεθος των Ιωαννίνων ,με 5000 νεκρούς τον τελευταίο μήνα χωρίς σημάδι ανάσχεσης".


Μου έκανε εντύπωση ότι μια πόλη 120.000 κάτοικων, όπως το Μπέργκαμο, έχει το 1/4 των νεκρών από κορωνοϊο όλης της Ιταλίας και είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο. Διαπίστωσα λοιπόν πως ο επίσημος αριθμός των νεκρών δεν είναι 5.000 αλλά 2.245. Μόνο μια τοπική εφημερίδα αμφισβητεί αυτά τα νούμερα και ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι 4.500. Και εκεί που σκεφτόμουν ότι ο Μενουμεσπιτάκης φίλος μας απλά φούσκωσε λίγο την εκτίμηση της εφημερίδας, διαπιστώνω πως τα παραπάνω νούμερα δεν είναι για την πόλη του Μπέργκαμο που πράγματι έχει ίδιο πληθυσμό με την πόλη των Ιωαννίνων. Οι 2.245 ή 4.500 νεκροί αφορούν όλη την επαρχία του Μπέργκαμο που έχει πληθυσμό...1.200.000 κατοίκους! (https://www.theguardian.com/…/coronavirus-bergamo-work-ethi…)


Πέρα όμως από τα χοντροκομμένα ψέματα το να έχουμε το, ακραίο σε παγκόσμιο επίπεδο, σενάριο Μπέργκαμο σε μια ελληνική πόλη όπως τα Ιωάννινα είναι για γέλια: η επαρχία του Μπέργκαμο βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, συνδέεται με φτηνές πτήσεις με πολλές πόλεις του εξωτερικού, έχει τουρισμό ακόμη και το χειμώνα και είναι μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της ηπείρου μας, με ανεπτυγμένη βιομηχανία και εμπόριο και πολλούς Κινέζους εργάτες και ταξιδιώτες. 

O κακόμοιρος ο νομός Ιωαννίνων έχει ένα από τα χαμηλότερα ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι απομονωμένος. Συν τοις άλλοις, η πυκνότητα του πληθυσμού στην επαρχία του Μπέργκαμο είναι 400 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (στην Ελλάδα, μόνο η Αττική ξεπερνάει αυτή την πυκνότητα) ενώ στον νομό Ιωαννίνων είναι ...34,1 κάτοικοι ανά τχ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail