Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό: Η μεγάλη τουρκική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» νότια της Κρήτης

Σε αυξημένη ετοιμότητα το σύνολο του ελληνικού στόλου για τη μεγάλη τουρκική άσκηση Mavi Vatan νότια της Κρήτης.

Από: newpost.gr

Σε «κόκκινο συναγερμό» είναι από χθες το σύνολο του ελληνικού στόλου εξαιτίας της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) που βρίσκεται σε εξέλιξη νότια της Κρήτης. Η συγκεκριμένη μεγάλης κλίμακας άσκηση άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου, με το βασικό της σκέλος να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την άσκηση προκειμένου να προχωρήσουν σε μία επίδειξη ισχύος, στέλνοντας συνάμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω ως προς τις προκλητικές όσο και παράνομες διεκδικήσεις τους στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι φέτος η MaviVatan διεξάγεται σε δύο περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί ως προς τον υποθαλάσσιο πλούτο τους.

Η πρώτη περιοχή αφορά νότια της Κρήτης, εκεί όπου η Άγκυρα χρησιμοποίει το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διακηρύττουν συνεχώς την απόφαση της Τουρκίας να διενεργήσει, μέσα στο 2020, γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, καλύπτοντας μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Η παρουσία τουρκικών πλοίων αλλά και αεροσκαφών πλησίον ή ακόμη και εντός αυτής περιοχής, εκλαμβάνεται ως μήνυμα από την ελληνική πλευρά ως προς τι θα μπορούσε να επακολουθήσει.

Η δεύτερη περιοχή όπου πρόκειται να αναπτυχθεί το τουρκικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και σε σχετικά κοντινή απόσταση με τη θαλάσσια ζώνη όπου δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Υπενθυμίζεται ότι το «Γιαβούζ» κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των θαλάσσιων «οικοπέδων» 6 -7 τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL – ENI. Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, ένας από τους βασικούς στόχους της Άγκυρας είναι μέσω της συγκεκριμένης άσκησης αλλά και της συνεχούς παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, να στρατιωτικοποιηθεί η συγκεκριμένη περιοχή, «φρενάροντας» έτσι το ενδιαφέρον των εταιρειών που επιθυμούν να έρθουν σε συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Την ίδια στιγμή, η διεξαγωγή της άσκησης Mavi Vatan θέτει σε αυξημένη επαγρύπνηση την ελληνική πλευρά. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τόσο κατά την έξοδό τους από τους ναυστάθμους Σμύρνης και Ακσάζ, όσο και κατά την ανάπτυξή τους στις περιοχές όπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενεργοποιήσει και όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει, προκειμένου να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κινητικότητα που επιδεικνύει ο τουρκικός στόλος.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.