Η αισιοδοξία για την υγειονομική κρίση να μην κρύψει τη ζοφερή οικονομικο-κοινωνική πραγματικότητα

Anemone123 / pixabay
Ο πρωθυπουργός, όταν έγραφε το τελευταίο του διάγγελμα, σίγουρα θα γνώριζε τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Ύφεση 10% του ΑΕΠ για φέτος, από πρόβλεψη 2,8% αύξηση στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και αύξηση κατά περίπου 5% το 2021, και αυτό είναι το μετριοπαθές σενάριο, γιατί το δυσμενές δίνει πτώση 13% για το 2020 και 8% για το 2021, σε σύγκριση με την ευρωζώνη η πτώση είναι περίπου διπλάσια.

Αυτές οι μονάδες του ΑΕΠ αθροιστικά, λαμβάνοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2020-2021, μπορεί να ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς. Οι δε επιπτώσεις στην απασχόληση μπορεί να μας πάνε σε ανεργία του 2015 και το ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών να αυξηθεί υπερβολικά και πάλι, θυμίζοντας τη ζοφερή πραγματικότητα του 2009. 

Φυσικά το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει ως ποσοστό του ΑΕΠ τις πιο δύσκολες ημέρες της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, και θα είναι αφελής κάποιος αν πιστεύει ότι τα κενά αυτά θα καλυφθούν τα επόμενα χρόνια από τους κοινοτικούς πόρους και τον χαμηλότοκο δανεισμό από τους ευρωπαϊκούς φορείς. 

Να σκεφτούμε ακόμη ότι τα επιδόματα που θα πάρουν εργαζόμενοι και επαγγελματίες τους επόμενους μήνες μπορεί να μην τα καταναλώσουν και αυτά μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες που βλέπουν ότι θα ακολουθήσουν. Το ίδιο και οι τράπεζες, με τη φθηνή ρευστότητα που θα αποκτήσουν, θα καλύψουν –όπως έκαναν μέχρι τώρα– παλιές και νέες επισφάλειες και κόκκινα δάνεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail