Οι "περίεργες" αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι της Μερσίνης

Πριν αρχίσουμε να γράφουμε για ύποπτες μετακινήσεις πλοίων, πρέπει έχουμε υπόψη ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις μεθόδους απόκρυψης των δραστηριοτήτων της. Τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και στον παράνομο εξοπλισμό καθεστώτων που στο τέλος καταντούν υποχείρια της (βλ. Λιβύη, Αλβανία, Σκόπια).

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Τη Δευτέρα 6/4 το μεσημέρι αναχωρεί το πλοίο GRACE A αναχωρεί από το λιμάνι της Μερσίνης. Σε δύο φάσεις λιγο πριν φθάσει στην Κύπρο κλείνει δύο φορές τα συστήματα εντοπισμού για περίπου 1 ώρα κάθε φορά. Τώρα βρίσκεται νότια της Κύπρου με ανοιχτό το AIS Δηλωμένος τελικός προορισμός το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.


Λίγο πριν τις 1 τα ξημερώματα της Τρίτης 7/4 αναχωρεί από το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία το Επιβατηγό πλοίο PRAY. To συγκεκριμένο πλοίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγες εβδομάδες στήθηκε ολόκληρη επιχείριση του Πολεμικού μας Ναυτικού προκειμένου να αποτραπεί η μετάβαση του στη Λιβύη. Ήταν γεμάτο όπλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του AIS LARNAKA το πλοίο κινείται με ανοιχτό το AIS και σταθερή πολύ μικρή ταχύτητα (σχεδόν 6 κόσμους) παράλληλα στα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση τα δυτικά.


Στις 09.50 Τρίτης 7/4 αναχωρεί από το λιμάνι της Μερσίνης ένα μικρό πετρελαιοφόρο 35 ετών. Λίγο μετά στις 11.08 κλείνει τα συστήματα εντοπισμού...


Γιατί αναφέρω αυτά τα πλοία. Σίγουρα δεν το κάνω τυχαία. Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι πως τίποτα δεν κάνει η Άγκυρα στην τύχη. Το λιμάνι της Μερσίνης ειναι γνωστό για τις αναχωρήσεις πολυτελών (αλλά απαρχαιομένων) σκαφών δουλεμπόρων, ενώ βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από στρατιωτικές βάσεις των Τούρκων.

Ο αρχικός φόβος ήταν για πιθανή μεταφόρτωση οπλικών συστημάτων με τελικό προορισμό τη Λιβύη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ενεργοποιηθεί πολλές συμμαχικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως οι Γαλλικές που επιτηρούν στενά τα πλοία αυτά.

Το θέμα το παρακολουθώ από κοντά και θα επανέλθω.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail