Κορεατικές κατευθυνόμενες ρουκέτες: Ιδανική λύση A2/AD για τα νησιά του Αιγαίου;

Στις 7 Απριλίου, η Διεύθυνση Προμηθειών Αμυντικών Προγραμμάτων (Defense Acquisition Program Administration – DAPA) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως ο πολλαπλός εκτοξευτής κατευθυνομένων πυραύλων “Poniard” πέρασε με επιτυχία το Δοκιμαστικό Στάδιο Ξένων Συγκριτικών Πρoγραμμάτων (Foreign Comparative Testing) του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Το FCT είναι μια δοκιμή όπλων και συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί εκτός ΗΠΑ και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του συστήματος αυτού στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.Το σύστημα εγχώριας ανάπτυξης “Poniard” ξεκίνησε πριν 14 χρόνια ως “Bigung” σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για την παραγωγή ενός πυραυλικού συστήματος χαμηλού κόστους που θα καθοδηγείτο από αισθητήρες απεικόνισης (Low-Cost Guided Imaging Rocket – LOGIR). Στη συνέχεια το πρόγραμμα το ανέλαβε η εταιρία LIG Nex1 που συνέχισε την ανάπτυξή του. Το σύστημα αποτελείται από έναν πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών των 70 mm τύπου Hydra καθοδηγούμενων ατομικά εναντίον μικρών στόχων επιφανείας που κινούνται γρήγορα και με μεγάλη ευελιξία.


Στόχος ήταν η ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος που θα αναχαίτιζε τα ταχέως κινούμενα αποβατικά πλοιάρια και λέμβους κοντά στις ακτές από ένα σύστημα χαμηλού κόστους με βεληνεκές 8 χλμ. Το σύστημα τοποθετήθηκε για ευελιξία σε φορτηγά 4×4 και 6×6 που φέρουν έναν ή δύο εκτοξευτές των 18 ρουκετών και είναι ικανό να κατευθύνει ταυτόχρονα πολλές κατευθυνόμενες ρουκέτες εμπλέκοντας πολλούς στόχους με ικανότητα fire-and-forget. Σε κορεατική υπηρεσία θα αναπτυχθεί με το Σώμα Πεζοναυτών της χώρας και να αντικαταστήσει παλιότερα συστήματα ως το 2024. Η Ν. Κορέα έχει αναπτύξει και διάφορες κεφαλές για την διαδεμένη ρουκέτα Hydra των 70mm.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα έχει ήδη εξαχθεί σε μη κατονομαζόμενη σύμμαχο χώρα ενώ τον Οκτώβριο του 2019 παρουσιάστηκε και μακέτα του συστήματος τοποθετημένο σε ταχύπλοα σκάφη. Είναι φανερό πως το οπλικό αυτό σύστημα, που αναπτύχθηκε ως αντιαποβατικό όπλο σε επιθέσεις κορεσμού, θα είχε μια σημαντικότατη χρησιμότητα σε ελληνική υπηρεσία ιδίως από δυνάμεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν επιθέσεις ταχυπλόων και άλλων ταχέων σκαφών λόγω της εγγύτητας των τουρκικών ακτών στα ελληνικά νησιά και θα πρέπει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιτελών. Έτσι, θεωρητικά θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση αντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD) στα τουρκικά αποβατικά που θα αποτολμήσουν να προσεγγίσουν τις ακτές ελληνικών νησιών του Αιγαίου, για να αποβιβάσουν στρατεύματα.

Πληροφορίες από Janes
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.