Τσιόδρας: Αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς

«Αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς. Μπορείτε να φανταστείτε, δεν θέλω να πω ευλογία, αλλά να πω τι σημαντικό πράγμα είναι αυτό που ζούμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το ότι η στρατηγική μας αποδίδει. Μακάρι να συνεχίσει να αποδίδει έτσι» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς τα ακολουθούμενα μέτρα και συνέχισε:

Νομίζω εδώ αυτό που πρέπει να πούμε – και δεν ξέρω αν ο Υφυπουργός θέλει να προσθέσει κάτι μετά – είναι ότι δεν το κάνουμε για αυτό το λόγο. Ούτε για να παρατείνουμε την επιδημία ως το καλοκαίρι, ούτε γιατί θέλουμε να μην εκτεθούμε στον ιό τώρα.

Δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Ο ιός αυτός μεταδίδεται ταχύτατα, η διασπορά του είναι ευρεία, παράδειγμα το πλοίο που είπαμε προηγουμένως. Ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, άρα όλοι είμαστε ευάλωτοι στον ιό αυτό. Άρα όλοι δυνητικά μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή.

Και έχουμε πει ότι στη στάση μας αυτή και στα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και φυσικής απόστασης, πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας ως ήδη μολυσμένο. Είδατε ότι πολλοί είναι και ασυμπτωματικοί.

Άρα ο λόγος που το κάνουμε είναι ότι δεν θέλουμε να κολλήσουμε όλοι μαζί. Δεν θέλουμε να στρεσάρουμε το σύστημα υγείας μαζί.

Ακόμα και αν ο ιός επιβιώσει και κάνει μια πορεία μέσα στο καλοκαίρι και αυτό είναι επιθυμητό. Γιατί θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας το καλοκαίρι, θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας τον Απρίλιο και το Μάιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν αναγκαστικά τα μέτρα. Τα μέτρα αξιολογούνται και επαναξιολογούνται συνέχεια, με βάση το τι γίνεται, το τι κρούσματα έχουμε, το τι πορεία έχει η νόσος στον πληθυσμό και για αυτό θα γίνουν και άλλες μελέτες.

Ίσως έχετε ακούσει και σας έχω πει, σας έχω προϊδεάσει, για κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό. Μελέτες αντισωμάτων, μελέτες στις οποίες θα παίξει ρόλο και έλεγχος του πληθυσμού, εργαστηριακός, πιο μαζικός.

Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να τα συζητήσουμε αυτά. Αυτή τη στιγμή αυτό που συζητάμε είναι τα μέτρα τα οποία θα παραταθούν, θα κρατήσουν σίγουρα μερικές εβδομάδες ακόμα και τα οποία μέτρα επαναξιολογούνται συνέχεια, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο, ανάλογα με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας μας.

Αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς. Μπορείτε να φανταστείτε, δεν θέλω να πω ευλογία, αλλά να πω τι σημαντικό πράγμα είναι αυτό που ζούμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το ότι η στρατηγική μας αποδίδει. Μακάρι να συνεχίσει να αποδίδει έτσι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail