Νότης Μαριάς: Η ΕΕ για τον κορονοϊό υιοθετεί το σύνθημα «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

geralt / pixabay
Σκληρή κριτική κατά της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις συνέπειες του κορονοϊού άσκησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Όπως δήλωσε ο Νότης Μαριάς η ΕΕ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού καθώς οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν επί της ουσίας μια στάση που συμπυκνώνεται στο γνωστό «O σώζων εαυτόν σωθήτω».

Στις δηλώσεις του ο Νότης Μαριάς αναφέρει τα εξής:

«Καθώς οι πληθυσμοί πλέον «μένουν στο σπίτι» για να προφυλαχτούν από την πανδημία του κορονοϊού, η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση με τις αεροπορικές εταιρίες να καταγράφουν ήδη απώλειες 157 δις δολάρια και τα χρηματιστήρια κυριολεκτικά να βυθίζονται. Μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη τη μελέτη του Imperial College που εκτιμά ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας η οικονομία πρέπει να κατεβάσει ρολά και να συνεχιστούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης για διάστημα 12-18 μηνών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομική κρίση αντίστοιχη με αυτή του 1929 είναι πλέον αξιόπιστες».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις οι Βρυξέλλες έδωσαν το σύνθημα: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Έτσι αντιδρά η περίφημη ΕΕ ενόψει κορονοϊού. Μάλιστα οι διάφορες χώρες της ΕΕ χωρίς καν να συντονιστούν αποφάσισαν η κάθε μια τα μέτρα προστασίας που θα λάβουν για τους λαούς τους ενόψει της πανδημίας. Άλλες προχώρησαν σε άμεσα μέτρα τύπου «μένουμε στο σπίτι» όπως η Ελλάδα, άλλες άφησαν τους πολίτες τους χωρίς ιδιαίτερα μέτρα μέχρι που έχασαν τη μπάλα όπως η Ιταλία. Κάθε μια από τις χώρες Σένγκεν αποφάσιζε αν θα κλείσει και πότε τα σύνορά της τινάζοντας έτσι στον αέρα την περίφημη εσωτερική αγορά και αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι το μόνο πλαίσιο εντός του οποίου οι λαοί μπορούν να βρουν ασφάλεια και προστασία της δημόσιας υγείας τους είναι τελικά το εθνικό κράτος και ας έχει αυτό βληθεί ανεπανόρθωτα από την ίδια την παγκοσμιοποίηση. Μάλιστα η Μέρκελ μπροστά στην κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς καθώς οι χώρες Σένγκεν έκλεισαν τα σύνορά τους άρχισε τις διαμαρτυρίες και κατάφερε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστω και με τηλεδιάσκεψη να ληφθούν ειδικά μέτρα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των φορτηγών τα οποία θα μεταφέρουν τα γερμανικά και άλλα εμπορεύματα εντός ΕΕ προκειμένου έτσι να μην περιοριστούν οι γερμανικές εξαγωγές αλλά και οι γερμανικές εισαγωγές σε πρώτες ύλες για τα εργοστάσια της Frau. Πάντως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην αρχή της πανδημίας Παρίσι και Βερολίνο απαγόρευσαν τις εξαγωγές από τις χώρες τους μασκών, ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού αλλά και αναλώσιμων και φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδεικνύοντας στην πράξη τι εστί η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Μαρτίου επικρότησε τις αποφάσεις του Eurogroup της προηγούμενης ημέρας το οποίο έκανε το παν προκειμένου να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού οι πλούσιες χώρες του σκληρού πυρήνα, οι οποίες έβγαλαν υπερκέρδη από τη λειτουργία της ευρωζώνης ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης με πρωταγωνιστή την Γερμανία. Έτσι η ΕΕ αυτή καθ΄ αυτή θα διαθέσει για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού μόνο 95 δις ευρώ τη στιγμή που ο Τραμπ διαθέτει πακέτο μαμούθ ύψους 1 τρις δολαρίων. Από την άλλη το Eurogroup λύνει τα χέρια των κρατών μελών προκειμένου να διαθέσουν όσα κονδύλια θέλουν για να σώσουν τις δικές τους οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό το Παρίσι θα διαθέσει 45 δις ευρώ για τη στήριξη της γαλλικής οικονομίας που βρίσκεται σε πόλεμο όπως είπε και ο Μακρόν συν 300 δις ευρώ ως εγγυήσεις προς τις τράπεζες ενώ η Μαδρίτη δρομολόγησε πακέτο 200 δις ευρώ για την ισπανική οικονομία. Το Βερολίνο για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των γερμανικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι μέσω της γνωστής αναπτυξιακής τράπεζας KfW θα διαθέσει τουλάχιστον 550 δις ευρώ, ενώ η Αθήνα ανακοίνωσε σε πρώτη φάση μέτρα ύψους 3,8 δις ευρώ. Τελικά την χαμένη τιμή της ΕΕ επιχείρησε να σώσει την τελευταία στιγμή η ΕΚΤ η οποία μετά τις αρχικές αμφισημίες της, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας ύψους 750 δις ευρώ ακολουθώντας ασθμαίνοντας την αμερικανική Fed η οποία ήδη εκτελεί αντίστοιχο πρόγραμμα άνω των 1,3 τρις δολάρια!!!».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail