Η Ελλάδα διαπράττει ένα νέο λάθος στις σχέσεις με την Αλβανία

Gjataervin / pixabay
H Eλλάδα διαπράττει ένα νέο λάθος στις σχέσεις με την Αλβανία, καίγοντας το χαρτί που έχει στη διάθεσή της για ν' αναχαιτίσει την εγκληματική πολίτικη Ράμα και να θέσει σε τροχιά μια δίκαιη επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τη γειτονική αυτή χωρά. Προσφάτως, υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση Ραμα, αντιγράφοντας τις Τούρκικες μεθόδους, σχεδιάζει τον εποικισμό της περιοχής της Βορείου Ηπείρου, οπού ζει η Ελληνική μειονότητα. Συμφώνησε, συγκεκριμένα, με την Άγκυρα να δεχθεί τη μεταφορά και εγκατάσταση στην Αλβανία 30 000 Μουσουλμάνων μεταναστών, που βρίσκονται στην Τουρκιά. 

πρέσβης επί τιμή 

Είναι πολύ πιθανόν οι 30 000 αυτές χιλιάδες άνθρωποι να μην είναι απλοί μετανάστες, αλλά να προέρχονται από τους μισθοφόρους που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για τους υβριδικούς του πολέμους στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι το σχέδιο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ν' αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια για την ένταξη τους στην Ευρωπαικη Ένωση. 

Η Αλβανική Κυβέρνηση παρουσιάζει τη συμφωνία με την Τουρκιά ως χειρονομία -συμβολή της Αλβανίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που ταλανίζει τις Ευρώ - Τούρκικες σχέσεις. Επιπλέον, το σχέδιο αυτό συνδυάζεται με το νόμο που θέσπισε η Αλβανική Κυβέρνηση για απαλλοτριώσεις - εξπρές, που στρέφονται ουσιαστικά κατά της Ελληνικής μειονότητας και ιδίως των περιούσιων κοντά στη θάλασσα των κάτοικων της Χειμαρας.

Εκκρεμούν, ως γνωστόν, και αλλά θέματα με την Αλβανία. Είναι, γενικότερα, το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ. Σε ό,τι άφορα την τελευταία, πρέπει να υπομνησθεί ότι η Διεθνής Σύμβαση για το Θαλάσσιο Δίκαιο, έχει επικυρωθεί και από όλες τις χώρες - μελή, αλλά και από την Ευρωπαικη Ένωση ως συλλογικότητα και αποτελεί μέρος του Ευρωπαικου κεκτημένου.

Το σημαντικότερο όμως για την Ελλάδα είναι η στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσει με την Άγκυρα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της σε 700 000 περίπου Αλβανούς και δεν περιορίσθηκε να τους δώσει πράσινη κάρτα εργασίας, αλλά προχώρησε σε πλήρη ένταξη τους και σε σταδιακή παραχώρηση ιθαγένειας. Η Αλβανία παρεχωρησε διευκολύνσεις στην Τουρκιά στη βάση υποβρυχίων στην Αυλώνα, δημιουργώντας στρατηγική Τουρκική απειλή κατά της Ελλάδος στο Ιόνιο. Η απειλή αυτή επαυξάνεται από την ανάπτυξη της στρατιωτικής Τούρκο - Αλβανικής συνεργασίας σε άλλους τομείς αλλά και με την εγκατάσταση κοντά στα Ελληνικά σύνορα 30 000 Μουσουλμάνων μεταναστών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε ενδεχόμενη Ελλην - Τουρκική σύγκρουση, σε ρόλο Τούρκων Ακιντζήδων.

Η Ελληνική πλευρά δικαιολογείται για το πράσινο φως που δίνει τώρα, ότι θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο στο άνοιγμα και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου. μετά. Η εφεκτική όμως αυτή στάση ερμηνεύεται από την άλλη πλευρά ως αδυναμία της Ελλάδος, που δεν τολμά ν' αντιταχθεί στην πολίτικη των μεγάλων, κατά πρώτο λόγο της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ, που θέλουν τη συγχώνευση των Δυτικών Βαλκανίων στους λεγόμενους Ευρώ - Ατλαντικούς θεσμούς. Με το σκεπτικό αυτό, η Αλβανική πλευρά εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να συζητήσει και να διαπραγματευθεί σοβαρά με την Αθηνά, γιατί οι μεγάλοι, για το δικό τους γεωπολιτικό συμφέρον, θα πιέσουν την Ελλάδα να μη φέρει προσκόμματα και να δημιουργήσει εμπόδια στην Αλβανική ένταξη.

Η Ελλάδα όμως έχει ιδιαίτερα συμφέροντα και προβλήματα με την Αλβανία, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από τις άλλες Ευρωπαικες χώρες μέσα από την ίδια οπτική. Πρέπει γι' αυτό να εναρμονίζει την πολίτικη της με τους άλλους, όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά να είναι παραλλήλως έτοιμη ν' ασκήσει, στο Ευρωπαικο αλλά και στο διμερές επίπεδο, τις απαραίτητες πιέσεις για την υπεράσπιση των δικών της ιδιαίτερων συμφερόντων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail