FT: Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν σε μόλις $ 1,5 δις!

Freepen.gr - Η άνοδος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Τουρκίας καμουφλάρισε μια πτώση στα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας σε μόλις 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι Financial Times. και σημειώνει το ahvalnews.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δημιούργησαν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύσει την οικονομία της και να αντιμετωπίσει κάθε μεγάλη πτώση της αξίας της λίρας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, σημειώνει το κείμενο.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε δραματικά το δανεισμό της μέσω βραχυπρόθεσμων πράξεων ανταλλαγής [swaps] - τις οποίες χρησιμοποιεί για να ανταλλάξει λίρες έναντι δολαρίων ΗΠΑ με τις τοπικές τράπεζες στα 25,9 δισ. Δολάρια.

Όταν αφαιρέθηκαν από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό τα καθαρά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας - ένα ποσό που επιτεύχθηκε αφαιρώντας τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα από περιουσιακά στοιχεία - ύψους 27,4 δισ. Δολαρίων, ο αριθμός των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων ήταν μόλις 1,5 δισ. Δολάρια.

Ο Brad Setser, ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσινγκτον, δήλωσε στους FT ότι η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα τον περασμένο μήνα ήταν «σημαντική» και πιθανόν να επιδεινωθεί.

"Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα αποθέματα ακόμη και πριν από το σοκ από τον κορωνοϊό - και τώρα έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη", είπε.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν προκαλέσει τρόμο μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το υψηλό χρέος της Τουρκίας - με περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε βραχυπρόθεσμες οφειλές οφειλόμενες φέτος - την καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτη στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail