Κορονοϊός: Πώς θα αποφύγετε τη μόλυνση μέσω των ματιών

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί αν αιωρούμενα σταγονίδια μολυσμένα με SARS-CoV-2 ακουμπήσουν τα υγρά μάτια σας. Όταν ένα μολυσμένο από τον ιό άτομο βήχει ή μιλάει, σταγονίδια του ιού μπορεί να φύγουν από το στόμα ή τη μύτη του, να αιωρηθούν και να φθάσουν στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου.

Από: onmed.gr

Είναι πιο πιθανό να εισπνεύσετε αυτά τα σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί όμως να εισέλθουν και στα μάτια σας.

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί επίσης να μεταδώσουν τη νόσο από τα δάκρυά τους.

Αν αγγίξετε δάκρυα μολυσμένου ατόμου ή μια επιφάνεια όπου έχουν πέσει δάκρυα μολυσμένου ατόμου, μπορεί να μολυνθείτε.

Είναι επίσης πιθανό να μολυνθείτε αν αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό σε αυτό, όπως το τραπέζι ή το πόμολο της πόρτας, και στη συνέχεια αγγίξετε τα μάτια σας.

Σημειώνεταο ότι η επιπεφυκίτιδα (ιογενές ροζ μάτι) είναι σύμπτωμα περίπου 1-3% των ανθρώπων με COVID-19.

Ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί αγγίζοντας την έκκριση από τα μάτια ενός μολυσμένου ατόμου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, οι προφυλάξεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

- Μην αμελείτε να πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά και πολύ καλά, να ακολουθείτε καλή υγιεινή των φακών επαφής και να αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και ειδικά τα μάτια σας.

- Εάν φοράτε φακούς επαφής, αφήστε τους λίγο καιρό στην άκρη και προτιμήστε γυαλιά. Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τους άλλους. Δοκιμάστε να φοράτε γυαλιά πιο συχνά, ειδικά αν τείνετε να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ όταν φοράτε τους φακούς σας.

- Τα γυαλιά αποτελούν ένα «φυσικό εμπόδιο» που προστατεύει τα μάτια. Τα γυαλιά όρασης ή ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από μολυσμένα σταγονίδια, αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί να φτάσει στα μάτια σας από τα εκτεθειμένα σημεία γύρω από το σκελετό των γυαλιών. Εάν φροντίζετε κάποιον ασθενή με COVID-19, τα γυαλιά θα σας προστατεύσουν λίγο περισσότερο.

- Μην τρίβετε τα μάτια σας. Όσο δύσκολο και αν είναι να αποβάλλετε τη συνήθεια, θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Όταν θέλετε να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας στη μύτη, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο αντί για τα γυμνά σας δάχτυλα. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη τριβή, γι΄αυτό χρησιμοποιείτε καθημερινά τεχνητά δάκρυα. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.