Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί - Όταν ο Τσιόδρας καθησύχαζε για τον κορωνοϊό

Μια συνέντευξη του καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρη Τσιόδρα στο iatronet.gr και το Δημήτρη Καραγιώργο στις 22-1-2020 εντόπισε η ιστοσελίδα katiousa.gr.

Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα με μια μόνο ευχή - σχόλιο, πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί, να μη θεοποιούμε ανθρώπους όπως ακόμη να μη ρίχνουμε στην πυρά όσους έχουν διαφορετική άποψη καθώς επίσης οι κυβερνώντες να μην ενοχοποιούν το λαό για τη δική τους καθυστέρηση να σφραγίσουν τη χώρα επαναπαυόμενοι στις θέσεις του ΠΟΥ που προτίμησε αρχικά να προφυλάξει μια οικονομία. Ας ελπίσουμε η πραγματικότητα που θα προκύψει τις επόμενες εβδομάδες αυτή τη φορά να επαληθεύσει τους κρατούντες.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα:

- Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.

- Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.

- Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα;

Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail