Έρχονται αλλαγές στις υλικές παροχές των αλλοδαπών κι έλεγχος σε όσους εμφανίζονται ως...ανήλικοι

Freepen.gr - Την αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και τη διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς, προβλέπουν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου, που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε την Τετάρτη κατά την ενημερώση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, ο Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Μια άλλη σημαντική ρύθμιση ότι προβλέπεται η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους.

Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, από τώρα  -και κάθε μήνα- το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

Από τα στοιχεία του πρώτου αυτού δελτίου, επισημαίνονται τα εξής:

Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.

Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, γεγονός που σημαίνει καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά. Συγκεκριμένα, 6.174 άτομα έφυγαν, είτε μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είτε λόγω χορήγησης ασύλου από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Οι επιστροφές αυτές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης επί αίτησης χορήγησης ασύλου περιορίζεται, πλέον, στις 27 ημέρες για το 2020, έναντι 183 ημερών το 2019.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail