Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό ως «ήπια ισχύ» για να επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της

Η Κίνα προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις ευθύνες της, για την παγκόσμια διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, στέλνοντας υγειονομική βοήθεια, τονίζει η Αλεσάντρα Μπόκκι (Alessandra Bocchi) σε άρθρο της στη Wall Street Journal με τίτλο «Η Κινεζική Διπλωματία του Κορωνοϊού».

Από: tribune.gr

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρακάλεσε να της χορηγηθεί βοήθεια από τις γειτονικές της χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας μάσκες προσώπου για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό της προσωπικό που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αλλά δεν έτυχε καμίας ανταπόκρισης.

Η Γερμανία ιδιαίτερα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, στην απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού στη Ιταλία.

Η Κίνα, ωστόσο, ήταν η πρώτη που έστειλε βοήθεια στην Ιταλία, 30 τόνους ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, ενώ 300 Κινέζοι ιατροί και νοσηλευτές φτάνουν στη χώρα για να συνδράμουν τους εξαντλημένους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, του Κινήματος 5 Αστέρων, χαιρέτησε τη βοήθεια της Κίνας ως μια «πράξη αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι η φιλία και η αμοιβαία αλληλεγγύη Ιταλίας και Κίνας έρχεται από παλιά.

Στο σημείο αυτό η Αλεσάντρα Μπόκκι επισημαίνει πως η δήλωση του Λουίτζι ντι Μάιο δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή το κόμμα του διατηρεί στενές σχέσεις με το Πεκίνο και θεωρείται ο ισχυρότερος υποστηρικτής της «Νέας Ζώνης του Μεταξιού» που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση.

«Οι Ιταλοί, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι αφελείς: η Κίνα χρησιμοποιεί τη βοήθεια κατά του κορωνοϊού για να ξεπλύνει την ευθύνη της για την εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας», υπογραμμίζει η Ιταλίδα αρθρογράφος.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι πριν λίγο καιρό, όταν ο κορωνοϊός θέριζε στη Βουχάν της Κίνας, το Βατικανό πρώτο έστειλε 700.000 μάσκες ανθρωπιστική βοήθεια στην Κίνα.

Η ιταλική κυβέρνηση ακολούθησε, στέλνοντας στην Κίνα δύο τόνους υγειονομικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων μασκών προσώπου.

«Τώρα είναι η δική μας σειρά να σας βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter η κινεζική πρεσβεία στη Ρώμη όταν άρχισε ο κορωνοϊός να σκοτώνει στην Ιταλία.

Αυτές όμως η ενέργειες, υποστηρίζει η Αλεσάντρα Μπόκκι, δεν είναι τόσο αλτρουϊστικές όπως ίσως παρουσιάζονται.

Οι περισσότεροι αναπνευστήρες που στάλθηκαν στην Ιταλία είναι της κινεζικής εταιρείας «Mindray», η οποία πουλά τον εξοπλισμό κατασκευής της φθηνότερα από τους ανταγωνιστές της παγκοσμίως.

Οι κινεζικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία να αρπάξουν μερίδιο της αγοράς.

Αυτό όμως δεν είναι και τόσο τρομερό, σχολιάζουμε με τη σειρά μας.

Πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι η Κίνα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως «ήπια ισχύ» (soft power) για να κερδίσει γεωπολιτικό έδαφος και επιρροή.

Η διακήρυξη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ότι η χώρα του θα συνεισφέρει με την «ισχύ και σοφία της στην εξασφάλιση της τελικής νίκης ενάντια στην πανδημία», συνδέει αυτή τη στρατηγική ήπιας ισχύος με τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να οικοδομήσει «μια (παγκόσμια) κοινότητα με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: Πώς θα είναι αυτό το παγκόσμιο κοινό μέλλον;

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπάθησε να σιωπήσει όσους αποπειράθηκαν να προειδοποιήσουν για την εμφάνιση του Covid-19.

Ο γιατρός από τη Βουχάν, Li Wenliang, που προσπάθησε να προειδοποιήσει εγκαίρως στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου για πιθανό ξέσπασμα νέας επιδημίας, προσήχθη από τις Αρχές με την κατηγορία ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις.

Τον τρομοκράτησαν να μη μιλήσει.

Τον Φεβρουάριο ο 33χρονος γιατρός πέθανε από τον ίδιο κορωνοϊό που αποπειράθηκε να αποτρέψει.

Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, που προσπάθησαν να πουν την αλήθεια για την επιδημία, φυλακίστηκαν ή «εξαφανίστηκαν».

Δυτικοί δημοσιογράφοι, που μετέδωσαν ειδήσεις από την επιδημία στη Βουχάν, απελάθηκαν από την Κίνα.

Είναι τουλάχιστον ειρωνικό, σχολιάζει η Αλεσάντρα Μπόκκι, να αντιμετωπίζεται το Πεκίνο ως σωτήρας της Ρώμης.

Τα δυτικά κράτη, προσθέτει η ίδια, οφείλουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο αλληλοβοηθείας τους σύντομα.

Αλλιώς, συνεχίζει, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα αδράξει την ευκαιρία για να παρουσιαστεί ως σωτήρας όχι μόνο της Ιταλίας αλλά όλης της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου, καταλήγει.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.