Ανακαλύπτοντας τα σύνορα - Το επίκαιρο μήνυμα για την Εθνική μας εορτή

Ποια είναι η σημασία των συνόρων αποδείχθηκε στον Έβρο. Πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ντε φάκτο τα Ελληνικά σύνορα ΚΑΙ Ευρωπαϊκά. Η αρχική αντίσταση όμως προήλθε από τα νησιά, μετά από την ανεκδιήγητη απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τα ΜΑΤ, αποσταθεροποιώντας τα και ανοίγοντας την όρεξη του καθεστώτος του Ερντογάν.

Στον ωμό εκβιασμό που ασκήθηκε ΔΕΝ υπήρχαν περιθώρια για politically correct αντιδράσεις. Η αντίσταση ήταν μονόδρομος για να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση. Αν περνούσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες από τα σύνορα θα είχαμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πτώση της κυβέρνησης και άλλη μία εθνική ήττα, με την γνωστή ακολουθούμενη εσωτερική φαγωμάρα.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν μήπως ήταν υπερβολικές οι αντιδράσεις των νησιωτών, απέναντι στην υποτιθέμενη λύση των νέων δήθεν ''κλειστών'' κέντρων που τους πρόσφεραν;

Πραγματοποιώντας μία ερεύνα σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές την τελευταία δεκαετία διαπιστώνονται εντυπωσιακά στοιχεία. Η έρευνα εστιάζεται στον αριθμό των παράνομα εισερχόμενων από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, κατά νησί ή περιοχή (Χίος, Λέσβος, Σαμος - Βόρειο Αιγαίο - Νησιά Βορ. & Ανατ. Αιγαίου - Έβρος - Σύνολο) και στο ποια ήταν η εκάστοτε κυβέρνηση.

Κομβικές πολιτικές παρεμβάσεις όσον αφορά την μεταναστευτική διαχείριση ήταν από τις κυβερνήσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, κοιτάζοντας μόνο τους αριθμούς των εισερχομένων στην χώρα, χωρίς να εισερχόμαστε στο ιδεολογικό υπόβαθρο.

Η κύρια πύλη εισόδου στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ήταν ο Έβρος. Η κυβέρνηση Σαμαρά με την ολοκλήρωση του περίφημου φράχτη του Έβρου περιόρισε δραστικά τις ροές, παρόλο που μαινόταν ο πόλεμος στην Συρία. Όμως οι ροές στράφηκαν προς τα νησιά και μεγεθύνθηκαν. Η διαχείριση όμως παρέμενε ή ίδια, χωρίς διακρίσεις στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την πάση θυσία προστασία των ακριτικών περιοχών. Τί γινόταν τότε στις ακριτικές περιοχές; ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ και αυστηρή φύλαξη συνόρων.

Με τον ερχομό της κυβέρνησης Τσίπρα ουσιαστικά είχαμε την κατάργηση των συνόρων και ως αποτέλεσμα την επιβολή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η συμφωνία βόλεψε όλους τους εμπλεκόμενους εκτός της Ελλάδας και των νησιών της. Παρείχε δισεκατομμύρια για την (υποτιθέμενη) συγκράτηση - επιστροφή των ροών στην Τουρκία και την Ελλάδα την μετέτρεψε σε χώρο συγκράτησης των ροών, παραχωρώντας παράλληλα την διαχείριση του μεταναστευτικού σε υπερεθνικούς οργανισμούς και στις ΜΚΟ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε πιστά τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα φύλαξης των συνόρων. Διπλασιάστηκαν οι ροές εισερχομένων μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο (!), μέχρις ότου ήρθαν τα δραματικά γεγονότα στα νησιά και κατόπιν στον Έβρο.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο μέχρι το 2014, παρόλο που είχαμε αυξημένες ροές προς τα νησιά, δεν επιλέχθηκε το ''μοντέλο'' δημιουργίας των χοτσποτ, ούτε φυσικά είχαμε ΒΙΑΛ, Μόριες, Βαθύ και καταυλισμούς σε κάθε νομό της Ελλάδας. Δεν είχαμε ούτε ΜΑΤ στα φιλήσυχα νησιά , ούτε ΜΚΟ, ούτε γεωγραφικούς περιορισμούς, ούτε επιδοματικές πολιτικές, ούτε κάρτες μετρητών ανάληψης χρημάτων για τους ''παράτυπα εισερχόμενους'', ούτε FRONTEX να καλησπερίζουν στα θαλάσσια σύνορα.

Στην Χίο για παράδειγμα υπήρχε ένα κέντρο καταγραφής μέχρι το 2015, για μερικούς δεκάδες παράνομα εισερχόμενους στο Μυρσινίδι, με 10 οικίσκους σε έκταση 3 στρεμμάτων.

Το 2016 φτιάχτηκε η ΒΙΑΛ των 130 οικίσκων σε 33 στρέμματα, με υποτιθέμενο πληθυσμό 1.000 άτομα, αλλά έχει φθάσει σήμερα τις 7,000! Για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και τις επιπτώσεις στα γειτονικά χωριά, έχουν χιλιοειπωθεί χωρίς ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένα αποτέλεσμα.

Το 2020 έρχεται ο Υπουργός κ. Μηταράκης και επιτάσσει έκταση 20 φορές μεγαλύτερη από την ΒΙΑΛ και ίση με 625 στρέμματα. Πόσους νομίζετε ότι θα ''φιλοξενούσε'' το νέο κέντρο (με χώρο λατρείας), αν δεν ξεσηκωνόταν ο Χιώτικος λαός για να ανατρέψει ΤΕΛΕΣΣΙΔΙΚΑ αυτόν τον καταστροφικό σχεδιασμό;

Το Ελληνικό κράτος έχει αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει εθνική πολιτική προς όφελος των πολιτών του. Μέχρι το 2015 τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, τα φύλαγε η Ελλάδα. Μόνη της, χωρίς βοήθεια. Το ίδιο έγινε και στον Έβρο τώρα. Αν ο Έβρος είχε κατάσαρκα ένα χοτσποτ των 10-15 χιλιάδων μεταναστών θα μπορούσε άραγε να ανταπεξέλθει στις οριακές συνθήκες, έναντι του υβριδικού πολέμου που εξαπόλυσε η Τουρκία;

Στην νέα συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, ούτε ένα ευρώ να μην κατευθυνθεί προς το κράτος εκβιαστή αμάχων, διακινητή μεταναστών, που το μόνο που επιδιώκει, είναι να αποσταθεροποιεί την περιοχή για να εξυπηρετήσει την ιμπεριαλιστική πολιτική του. Εκτός και αν δεχτεί να υπάρχει οικονομική ρήτρα για κάθε βάρκα απόβασης , η εξέταση ασύλου να γίνεται από νόμιμες οδούς (π.χ. προξενεία, νόμιμα σημεία εισόδου) και οι επιστροφές να είναι άμεσες, η FRONTEX να περιπολεί στα τουρκικά παράλια ώστε να εκλείψει κάθε κίνητρο δουλεμπορίου. Να μην μπορεί δηλαδή, να ασκεί μέσω του μεταναστευτικού, πολιορκητικό κλοιό προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν χρειάζεται λοιπόν, ούτε ο κορωνοϊός, ούτε ο Ερντογάν για να μας θυμίζουν την σημασία των συνόρων. Ζούμε σε δύσκολη γειτονιά. Περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν. Το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία τον μεταναστευτικό πληθυσμό φάνηκε απροκάλυπτα και με ωμό τρόπο στον Έβρο.

Αν γίνει κάτι αντίστοιχο στα νησιά τότε θα είναι πολύ αργά. Ο εμπρησμός της Λέσβου αποδεικνύει εξωγενή σχεδιασμό με σκοπό την πρόκληση αναστάτωσης, διχασμού και αναταραχής. Αν η φωτιά στην Λέσβο ήταν ΟΧΙ στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «One happy family», ΑΛΛΑ σε χώρο μνημείο - λατρείας (τζαμί), οι εξελίξεις θα ήταν ανεξέλεγκτες!

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail