Γέροντας Νεκτάριος: Το μαύρο μας το χάλι

Το μαύρο μας το χάλι είναι τόσο ορατό που πολλές φορές φαίνεται. Δυστυχώς ο χριστιανός είτε είναι κληρικός είτε λαϊκός όταν ασχολείται μόνο με τα γήινα και την κοσμική ζωή φαίνεται και στους τρίτους. Όταν ο άνθρωπος τον ενδιαφέρει μόνο να φαίνεται καλός προς τα έξω και η καρδιά του είναι γεμάτη από ύλη και όχι από πνευματική ζωή, τότε το μαύρο χάλι της καρδιάς βγαίνει προς τα έξω και είναι ορατό. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις.


Χρειάζεται ο χριστιανός να βάζει προτεραιότητα τον Χριστό. Να κατοικεί στην καρδιά του ο Χριστός. Όταν κατοικεί ο Χριστός, σώζεται και ο ίδιος αλλά και οι γύρω του. Βρες εσύ την εσωτερική σου ειρήνη και χίλιοι άνθρωποι θ’ αναπαυτούν κοντά σου, έλεγε χαρακτηριστικά ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ.

Το μαύρο χάλι που φαίνεται στη ζωή ενός κληρικού, το ίδιο έντονα φαίνεται και στη ζωή ενός απλού χριστιανού. Ο άνθρωπος χρειάζεται να έχει προτεραιότητα την πνευματική τροφή η οποία του δίνει αξία ως άνθρωπο αλλά και αξία για την επόμενη ζωή. Οι γονείς χρειάζεται να διδάσκουν και να μαθαίνουν τα παιδιά τους όταν ακόμα είναι μικρά στην ηλικία, όπως και οι γονείς χρειάζεται να μεριμνούν για τα πνευματικά και να μην τα αφήνουν σε δεύτερη προτεραιότητα.

Μόνο το Ευαγγέλιο και η Αγία Γραφή μπορεί να αναστήσει και να ζωντανέψει την ψυχή και την καρδιά του ανθρώπου. Διαβάστε μαθηματικά, διαβάστε ιστορία, διαβάστε χημεία, διαβάστε όποιο βιβλίο του Πανεπιστημίου θέλετε, διαβάστε γεωγραφία, διαβάστε ό,τι θέλετε. Γνώσεις θα πάρετε πολλές. Ανάσταση ψυχής δεν θα λάβετε. Δεν θα υπάρξει αναγέννηση. Μόνο ο λόγος του Θεού αναγεννά τον άνθρωπο χαρίζοντάς του υγεία, ζωή, χαρά, ευτυχία, γαλήνη. Μόνο ο λόγος του Θεού αλλάζει το χαρακτήρα του ανθρώπου. Αν ο άνθρωπος είναι εγωιστής όσες γνώσεις και να αποκτήσει, θα παραμείνει εγωιστής. Καμία γνώση δεν του αλλάζει τον χαρακτήρα. Ο λόγος του Θεού είναι αυτός που μας μεταμορφώνει το μαύρο μας το χάλι.

Πόσο άλλο θα μας ανεχθεί ο Θεός πίσω από τη φράση "Ο Θεός είναι αγάπη";; Όντως ο Θεός είναι αγάπη, αλλά πόσο θα μας ανέχεται χωρίς να θέλουμε να διορθωθούμε; Πρέπει να αλλάξουμε. Να διορθώσουμε τα μαύρα μας τα χάλια. Είναι ευκαιρία τώρα που επέτρεψε ο Θεός να μείνουμε σπίτι να διορθώσουμε τα χάλια μας και όχι να ψάχνουμε αλλού τις ευθύνες.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.