Στεφανής: Αν προκληθεί θερμό επεισόδιο, θα απαντήσουμε

Συνέντευξη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Star Channel”:

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού να λέει ότι θα παρατάξει χιλίους ενόπλους Τούρκους από τις Ειδικές Δυνάμεις, τι σημαίνει αυτό και πώς θα απαντήσει η ελληνική πλευρά;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχουμε πληροφορηθεί το γεγονός και το αναλύουμε. Περιμένουμε να το δούμε, να υλοποιείται. Έχουμε γίνει μάρτυρες στην τελευταία περίοδο σε μία σειρά γεγονότων τα οποία έχουν αναφερθεί και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι δεν είναι αληθή, fakenews που τα ακούμε καθημερινά:

Πρώτο ότι από το Ιντλίμπ μάς έρχονται οι μετανάστες, απεδείχθη πως δεν ήταν από το Ιντλίμπ.

Δεύτερο ότι υπάρχουν νεκροί στην περιοχή του Έβρου. Απεδείχθη πως δεν υπάρχουν. Πυροβολισμοί δεν έχουν υπάρξει ποτέ.

Περί τους 134 χιλιάδες δηλώθηκαν ότι πέρασαν τα σύνορα, δεν έχει συμβεί αυτό. Έχουμε αναλύσει αυτή την πληροφορία, την έχουμε ακούσει και θα το δούμε να εξελίσσεται ανάλογα έχοντας κάνει κι εμείς το δικό μας σχεδιασμό.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ:Θα ενισχυθούν παραπάνω τα σύνορα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:Έχουν ήδη ενισχυθεί από την πρώτη μέρα, από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά, τόσο με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Περιμένουμε να το δούμε αυτό να εξελίσσεται και αναλόγως θα απαντήσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πάμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση.

Θέλω να δούμε και πώς θα χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις, εάν τελικά έρθουν. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσει με διττό σκοπό: Αρχικώς να περιορίσει τις αντιδράσεις που ήδη σιγά - σιγά έχουν αρχίσει να ακούγονται στην περιοχή της Αδριανούπολης, βλέποντας τους μετανάστες να έρχονται και τελικά να μη φεύγουν προς την Ελλάδα. Έτσι, βλέπουν το εμπόριό τους να πέφτει και να αυξάνεται η εγκληματικότητα στην περιοχή. Δευτερευόντως θα προσπαθήσει να τους σταματήσει από επιστροφές που θεωρεί ότι γίνονται; Το αναλύουμε.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ:Αν όμως έχει παρατάξει χιλίους ενόπλους Τούρκους στη πλευρά των συνόρων μας ενώ έχουμε κι εμείς τους δικούς μας άνδρες από την άλλη μεριά σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στα σύνορα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν μας ανησυχεί τίποτα. Αναλύουμε κάθε φορά την κατάσταση και αναλόγως πράττουμε. Όχι δεν θα το κλιμακώσει τόσο, ώστε να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, αλλά κι αν προκύψει έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν επιζητούμε και δεν πάμε εμείς πρώτοι στο να προκαλέσομε θερμό επεισόδιο. Σημασία έχει να λύσουμε την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μη γίνει χειρότερη.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ:Ναι αλλά δεν βλέπουμε να λύνεται η κατάσταση. Ο Ερντογάν κλιμακώνει αυτόν τον υβριδικό πόλεμο, θα τον έλεγα, εναντίον της χώρας μας…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:Μέχρι τώρα ο σχεδιασμός μας, ο οποίος θυμίζω έχει ολοκληρωθεί από τις 16 Δεκεμβρίου. Έτσι ώστε όταν έγινε αυτό, στις 28 Φεβρουαρίου, ήδη ήμαστε έτοιμοι. Αυτό δείχνει ότι είχαμε σωστό σχεδιασμό.

Αντιμετωπίσαμε την αρχική του ορμή, περιορίσαμε 24.000 άτομα. Ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν με αυστηρές ποινές και τους έχουμε μεταχειριστεί ως ποινικούς διότι μπήκαν σε μία χώρα παράνομα. Το ίδιο γίνεται και στα νησιά.

Περιμένουμε ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αυξήσει την πίεση προς εμάς. Είναι τέτοιες οι θέσεις που έχουμε πάρει και τέτοια η ανάλυση που έχουμε κάνει που είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε στο τέλος στο στόχο μας.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ:Με τα νησιά τι θα γίνει; Γιατί σίγουρα καταλαβαίνω ότι μία περιπολία κι ένας έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα είναι πολύ πιο δύσκολος από τα χερσαία σύνορα.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:Αυτή την στιγμή έχουμε ενισχύσει πολλαπλά τα νησιά με ελικόπτερα και 62 σκάφη που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, των Ειδικών Δυνάμεων, της “Frontex” και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα έχουμε αυξήσει και βελτιώσει όλα τα ηλεκτρο-οπτικά μας με αυξημένα βεληνεκή έτσι ώστε να μπορούμε να επιτηρούμε. Έχουμε drones και UAV αλλά και διαφορετική νοοτροπία. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Έχει αλλάξει η νοοτροπία μας από μία απλή παρατήρηση και υποδοχή των ανθρώπων που έρχονται. Δηλώνουμε στη μεθόριο γραμμή ότι είναι σύνορα εθνικά, είναι ευρωπαϊκά και δεν τους αφήνουμε να περάσουν.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ:Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες τηλεθεατές που μας παρακολουθούν;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει σειρά μέτρων σε πολλαπλά επίπεδα. Στο πολιτικό, ο κ. Πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς, έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα, κάτι που διαπιστώνεται από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επιχειρησιακό ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς κάνουν αυτά που πρέπει. Έρχομαι στο τακτικό που είναι και το σημαντικότερο. Ο άνθρωπος είναι αυτός, ο οποίος είτε αμύνεται του πατρίου εδάφου, είτε στηρίζει όπως στηρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Έχει αναδειχθεί η ομοψυχία και η αγάπη προς την Πατρίδα.

Στον ελληνικό λαό θέλω να πω, ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Υπερασπίζουμε τα σύνορα, βλέπουμε τις απειλές. Η κατάσταση θα σοβαρέψει; Ναι θα σοβαρέψει! Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Προσπαθούμε σκληρά για να την αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε αποτελεσματικοί; Είμαστε μέχρι τώρα και θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Και θέλω να πω το εξής: Είναι η στιγμή και το βλέπουμε καθημερινά αυτό, να φύγουμε οι Έλληνες από το «εγώ» και και να δούμε το «εμείς». Και το «εμείς» είναι η Πατρίδα.

Όταν η Πατρίδα είναι καλά, όλοι είμαστε καλά. Και αυτή τη στιγμή με αισιοδοξία προσπαθούμε για αυτό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail