Πότε προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά η άρση της καραντίνας - Τι ανέφερε ο καθ. Τσιόδρας

PIRO4D / pixabay
Freepen.gr - «Όσον αφορά στην άρση των μέτρων, αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική. Θα οδηγούσε σε ταχεία διασπορά του ιού. Δεν θα βοηθούσε καθόλου. Όσον αφορά στο τι θα γίνει μετά την άρση των μέτρων. Εδώ να σας πω αυτό που είπα προχθές, ότι σε περιοχές της Κίνας και ιδιαίτερα στην επαρχεία Χουμπέι, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κράτησαν περίπου 10-11 εβδομάδες και ακόμα δεν έχουν διακοπεί» ανέφερε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση και συμπλήρωσε:

Μετά την άρση των μέτρων, φυσικά μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική.

Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν .

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 892. 57 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τέλος, έχουμε 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 26 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν άνδρες, 21 άνδρες και 5 γυναίκες, και όλοι είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι, εκτός από έναν. 42 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης. Ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει» τόνισε ο καθηγητής. 

Ωστόσο έχει σημασία η αναφορά του για την περίπτωση του 42χρονου Γερμανού στην Κρήτη:

Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Το είδαμε και εχθές με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Μία επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από το νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου.

Στον ασθενή μάλιστα από την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσαν στην Κρήτη, χορηγούταν ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή, για αυτόν τον σκοπό.

Να πω όμως εδώ, πως δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Όπως μας δείχνουν δεδομένα δημοσιευμένα από Κινέζους συναδέλφους, αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail