Τσιόδρας: Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας

Από την ενημέρωση του καθηγητή κ. Τσιόδρα για τον κορωνοϊό: Ως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 500.000 κρούσματα του νέου κορoνοϊού, με περισσότερους από 22.000 θανάτους, αλλά και περισσότερους από 119.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανάρρωσαν και έγιναν καλά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 82.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Σήμερα ανακοινώνουμε 74 νέα κρούσματα του νέου κορoνοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 966. 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Από αυτούς, 65 είναι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι.

Το 86% είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Έχουμε δύο καταγεγραμμένους θανάτους και συνολικά 28 θανάτους στη χώρα.

Κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν από επιπλοκές της νόσου, η πορεία της οποίας στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται.

Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη. 23 άνδρες και 5 γυναίκες είναι σε αυτή τη λίστα. Το 89% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

52 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Έχουν διενεργηθεί έως σήμερα 13.477 διαγνωστικά τεστ. Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας συνεχίζεται, με κάποιες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο από τον ιό και την διασπορά του και κάποιες που θα ακολουθήσουν, αν δεν συνεχίσουμε την επαγρύπνηση και την προσεκτική τήρηση των μέτρων.

Τα μέτρα μάς αφορούν όλους το ίδιο. Όλοι συμμετέχουμε και μπορώ να πω, κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

Μία από αυτές τις νίκες είναι πως ήδη 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και τους ευχόμεθα γρήγορη ανάρρωση, αφού ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου γιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμή, τους φίλους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, των ανθρώπων που δουλεύουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, των ανθρώπων που δουλεύουν στις παθολογικές, στις πνευμονολογικές κλινικές, των ανθρώπων που νοσηλεύουν με αυτοθυσία αυτούς τους ασθενείς.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη. Ο καθένας από τη δικιά του μεριά όμως, οφείλει να βοηθήσει να κρατήσουμε μία εικόνα που θα παραμείνει εντός ελέγχου.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου, για την ανάγκη της αυστηρής καραντίνας. Να αποφύγουμε συμπεριφορές που εκθέτουν συμπατριώτες μας σε κίνδυνο.

Κανένας μας δεν έχει ανοσία από τη νόσο. Σιγά–σιγά κάποιοι θα αποκτούν. Και φυσικά, η επιστροφή στην Πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του.

Σχετικά με τα τεστ να πω πως σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά.

Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας.

Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα από τα Πανεπιστήμια μας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκε εχθές, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε χωρίς να εφαρμόσουμε καθόλου μέτρα.

Δεν θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό, θα σώζονταν περίπου 8.000.000 ζωές.

Βλέπετε λοιπόν, ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος ιός, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και περίπου ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική, χρειάζονται διασωλήνωση.

Δεν θέλουμε αυτό να γίνει, δεν θέλουμε αυτό να γίνει στις ευάλωτες και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού, δεν θέλουμε να γίνει μαζί και ταυτόχρονα.

Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μη γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, γλιτώνει αυτή τη στιγμή την Πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και από σημαντικό αριθμό θανάτων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή επιστημονικών κλιμακίων για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς σε πληττόμενες περιοχές της Πατρίδας μας, με την πολύτιμη συνεισφορά από τους «Γιατρούς του Κόσμου», οι οποίοι θα συμβάλλουν με επιστημονικό προσωπικό και τους ευχαριστούμε.

Επίσης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενισχύει με σημαντικό χρηματικό ποσό τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να διενεργείται ακόμα περισσότερο και ακόμα εντατικότερα, στις περιπτώσεις που χρειάζεται και με τις προτεραιότητες που έχουμε, ο εργαστηριακός έλεγχος.

Σήμερα, πέραν του ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1919 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά από αρκετές ημέρες πάλης με τον ιό, πήρε εξιτήριο από το Αττικό νοσοκομείο και η πρώτη μητέρα που γέννησε, μαζί με το μωρό της.

Τέτοια νέα μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail