Έλληνας ψυχίατρος αναλύει τα 5 μεγαλύτερα λάθη των γιατρών για τον κορωνοϊό

geralt / pixabay
Ο ψυχίατρος, κ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης με μια εκτενή ανάρτησή του εξηγεί τα πέντε μεγαλύτερα σφάλματα που έκανε ο επιστημονικός κόσμος στο θέμα του κορωνοϊού.

Τα 5 μεγαλύτερα ΣΦΑΛΜΑΤΑ (με κορόνα!) ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (μέχρι εδώ)

5. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρασύρθηκε από την αρχική υποεκτίμηση - έως απόκρυψη - στοιχείων εκ μέρους της Κίνας και με tweet στις 14/1/2020 ενημέρωνε την υφήλιο ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Δύο μήνες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία.

Αυτό κόστισε πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας και παγκόσμιο εφησυχασμό.

4. Είπαμε στην κοινή γνώμη (και κάποιοι επιμένουν να το λένε ακόμη) ότι μεταδίδεται με σταγονίδια όταν κάποιος ΒΗΧΕΙ ή ΦΤΕΡΝΙΖΕΤΑΙ. Αργότερα είπαμε ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς ασθενείς που, βέβαια, ούτε φτερνίζονται ούτε βήχουν, όπως τα παιδιά. Το δε φτέρνισμα δεν ήταν ποτέ ένα από τα συνήθη συμπτώματα αυτής της ίωσης έτσι κι αλλιώς.

Στην πραγματικότητα, μεταδίδεται και με σταγονίδια ομιλίας που επικάθονται σε επιφάνειες. Ενδεχομένως αερομεταφέρεται ακόμα και με τα μικροσωματίδια της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το αερόλυμα διασπείρει νανοσωματίδια του ιού που επιπλέουν στον αέρα έως 3 ώρες. Μπορούμε ακόμη να σκεφτόμαστε ότι έως μισό τρισεκατομμύριο νανοσωματιδίων του ιού ανευρίσκονται σε σάλιο ποσότητας «κουταλάκι του γλυκού» (αυτό με το σάλιο και το κουταλάκι, αναλογιστείτε το και σε ένα άλλο πολυσυζητημένο πλαίσιο...). Τελικά χρειάστηκε να τους κλειδώσουμε όλους μέσα.

3. Αναφερόμασταν σε «μια πιο σοβαρή γρίπη» που αφορά κυρίως στους ηλικιωμένους και στους ευπαθείς. Ενώ στην πραγματικότητα είναι μια εν δυνάμει κακή αμφοτερόπλευρη πνευμονία, που οδηγεί σε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, πολυοργανική ανεπάρκεια και σηπτικό σοκ. Μπορεί να συμβεί και σε νεότερους ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι ή καπνιστές... ίσως και φαινομενικά εντελώς υγιείς - δηλαδή χωρίς γνωστό ιατρικό ιστορικό. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής συμμόρφωση των νέων με τα μέτρα σήμερα (ω ναι, η ανθρώπινη φύση περιέχει μπόλικο εγωισμό).

2. Μιλάμε ακόμα για καραντίνες 14 ημερών, ενώ υπάρχουν δεδομένα για επωάσεις έως και 24 ημερών. Πολύ περισσότερο κάνουμε έκπτωση στους υγειονομικούς με καραντίνες 7 ημερών, μολονότι είναι ίσως οι μόνοι άνθρωποι που έρχονται σε πραγματική (και σωματική) επαφή με άλλους αυτή την περίοδο. Ναι, δεν μας περισσεύουν υγειονομικοί, και θα έρχονται σε επαφή με ήδη μολυσμένους έτσι κι αλλιώς, αλλά... Στην πραγματικότητα οι καραντίνες θα έπρεπε να έχουν διάρκεια 21 ημερών τουλάχιστον. Αποτέλεσμα, άγνωστο!

1. Αφήσαμε να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ - ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα θα επεκταθούν πέρα από αυτή τη διάρκεια και ίσως προοδευτικά χρειαστεί να γίνουν πολύ αυστηρότερα (πχ, με απαγόρευση της κυκλοφορίας).
Στην πραγματικότητα, αφού η κατάσταση θα έχει τεθεί υπό έλεγχο (ελαττωθεί σημαντικά ο ρυθμός αύξησης των καταγεγραμμένων φορέων) η «κοινωνική απόσταση» θα πρέπει να συντηρηθεί για πολλούς μήνες μετά - ίσως μέχρι τον επιτυχή εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Η αρχική μας προσέγγιση της κοινής γνώμης «σε δόσεις» κοστίζει ήδη στη συμμόρφωση και φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα... Σημ.: Εκτιμώ ότι τα μέτρα που παίρνει η χώρα μας είναι άτολμα από την αρχή, δοκιμάζοντας την κοινωνική αντοχή και προσφέροντας το πικρό ποτήριο σιγά-σιγά. Την ίδια ατολμία/δοκιμή δείχνουν πολλές άλλες χώρες και σε ακόμη χειρότερο βαθμό. Μόνο που το κόστος αυτής της δοκιμής είναι ανθρώπινες ζωές. Δεν με πιστεύετε; Ιταλία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτό είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη και κάθε μέρα μαθαίνουμε νέα πράγματα. Όπως επισημαίνω από μηνός, πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στην κοινή γνώμη - όπως τη διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα. Το πραγματικό αντίδοτο στο φόβο είναι η γνώση, όχι το στρογγύλεμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail