Πιο ισχυρό από τις κυρώσεις: Τι οδηγεί τις χώρες από την Τουρκία ως την Ινδία να αγοράσουν το S-400;

AFP / Alexander Nemenov
Freepen.gr - "Πιο ισχυρό από τις κυρώσεις: Τι οδηγεί τις χώρες από την Τουρκία ως την Ινδία να αγοράσουν το S-400;" είναι ο τίτλος του άρθρου του Shishir Upadhyaya στο Russia Today, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ικανότητα / αποτελεσματικότητα του όπλου είναι τέτοια ώστε οι ενδιαφερόμενοι αδιαφορούν τις απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων.

Το σύστημα αεράμυνας S-400 'Triumf' προκαλεί θύελλα κατά το συντάκτη λέγοντας πως μετά το μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκίας η Ινδία βρίσκεται στη σειρά ενώ μάλιστα και το Ιράκ ενδιαφέρεται για το ρωσικό όπλο παρά τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον αγοράζει όπλα από τη Μόσχα.

Κατά την Lucknow DefExpo 2020, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ινδία θα λάβει την πρώτη αποστολή S-400 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021. Η συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη το 2018 θα προχωρήσει παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μια τέτοια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ είναι οι τελευταίες χώρες που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το «Triumf». Το Ριάντ ενδιαφέρθηκε για το S-400 μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βασιλείου το Σεπτέμβριο του 2019 καθώς τα συστήματα Patriot δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την επίθεση με τα drones.

Ωστόσο, σε σχέση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη υπογράψει σύμβαση με τη Ρωσία. Αντ 'αυτού, η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει στρατεύματα και πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αρθρογράφου, το Ιράκ εξετάζει επίσης την αγορά των S-400, αλλά δεν έχει ξεκινήσει επίσημα διαβουλεύσεις με τη Ρωσία.

"Δεν υπήρξε αίτημα από την πλευρά του Ιράκ για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για αυτούς", δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ιράκ, Maxim Maximov. "Πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε την ιρακινή κυβέρνηση στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας".

Η Τουρκία, αν και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έλαβε τα πρώτα της S-400 το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να έχει τα συστήματα σε επιχειρησιακή κατάσταση μέσα στο 2020.

Η Κίνα βρίσκεται στη μέση της λήψης της τελικής αποστολής των S-400s. Προφανώς, η αυξανόμενη δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας - η οποία περιλαμβάνει προηγμένα αεροσκάφη, όπως τα F-35 και F-22 - μπορεί να υποχρέωσε το Πεκίνο να αγοράσει το S-400, αναγνωρίζοντας σιωπηρά ότι το δικό του σύστημα αεροπορικής άμυνας στο σπίτι ήταν ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη αμερικανική αεροπορία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο Πεκίνο για την αγορά S-400, αν και είχε επιβάλει κυρώσεις νωρίτερα για την αγορά μαχητικών και πυραύλων από τη Ρωσία.

Επίσης, δεν εφαρμόστηκαν κυρώσεις κατά της Ινδίας, παρά τις πολλές απειλές από τις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το Νέο Δελχί έχει επιδιώξει να καλυφθεί η Ουάσινγκτον εξετάζοντας την αγορά του αμερικανικού συστήματος NASAMS II (National Advanced Surface-to-Air Missile System) για την προστασία της πρωτεύουσας από βαλλιστικούς πυραύλους. Επιπλέον, η Ινδία βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας ύψους 3,6 δισ. Δολαρίων με τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Trump αργότερα αυτό το μήνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail