Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ζητά δημοψήφισμα απόσχισης της Republika Srpska



Freepen.gr - Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας το Σάββατο, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ενώ σεβάστηκε τις εκκλήσεις για ειρήνη και σταθερότητα, ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο λαός της Δημοκρατίας Σρπσκα το μελλοντικό τους καθεστώς, αναφέρει το balkaninsight.com.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ έχει επανειλημμένα αιτηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς των σερβικών οντοτήτων στη Βοσνία, τη Δημοκρατία Σρπσκα, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

Ο Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι είχε προσκαλέσει τον Ντόντικ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σρπσκ και τον Ζέλκα Κβιγιάνοβιτς και τους εκπροσώπους των Σέρβων στο Μαυροβούνιο σε μια νέα συνάντηση σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι στη Βοσνία και το Μαυροβούνιο. Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι είχε πει στον Ντόντικ, «πως ό,τι σχεδιάζουν να πράξουν, να το κάνουν νόμιμα και δημοκρατικά, μέσω θεσμών, χωρίς εκτεταμένη αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής».

Ο Ντόντικ, ωστόσο, δήλωσε ότι ενώ δεν επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

"Τέλος, οι άνθρωποι θα αποφασίσουν. Θα ζητήσουμε να αποφασιστεί το καθεστώς της RS μέσω δημοψηφίσματος. Έχω ακούσει τον Πρόεδρο Vucic να διατυπώνει επιχειρήματα για τη διατήρηση της ειρήνης. Αυτό είναι εντάξει. Αλλά έρχεται μια στιγμή όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να μας επιτρέψουν να είμαστε ηλίθιοι. Υποστηρίζουμε τη Σερβία και τις πολιτικές της, αλλά διεξάγουμε τις δικές μας αυθεντικές πολιτικές ", ανέφερε ο Ντόντικ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Οι εντάσεις εκδηλώθηκαν εκ νέου στη Βοσνία, δεδομένου ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε παράνομο νόμο που ψηφίστηκε στη Δημοκρατία Σρπσκα σχετικά με γεωργικές εκτάσεις που ανήκαν στο γιουγκοσλαβικό κράτος, το οποίο είχε κηρύξει ιδιοκτησία της RS. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κι όχι η RS, πως είναι ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail