Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση «Oruc Reis»- Πώς το «Νικηφόρος Φωκάς» βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από τα Τουρκικά κι η αντίδρασή του

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσαν στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ετοιμότητα, ο σχεδιασμός και η αντίδραση απέναντι στην «εισβολή» του «ORUC REIS» συνοδεία Τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Το πρώτο ζητούμενο σε τέτοιες καταστάσεις όπως τονίζουν στο Γενικό Επιτελείο είναι η αποφυγή του αιφνιδιασμού και ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης από την πρώτη στιγμή. Κομβικό σημείο ήταν ο άμεσος και έγκαιρος εντοπισμός της Δυτικής πορείας του ερευνητικού ώστε να σημάνει «συναγερμός» και να κινητοποιηθούν το συντομότερο οι μονάδες του Στόλου. Και μάλιστα με την «επίμαχη» περιοχή να απέχει μεγάλη απόσταση από τα Ελληνικά νησιά. Περίπου 200 μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο και 300 από τις Ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Τόσο οι χρόνοι αντίδρασης όσο και προσέγγισης του «ORUC REIS» από τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» η οποία βρισκόταν ήδη σε προωθημένη περιοχή δεν επέτρεψαν στο Τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά του πλοία να βρεθούν έστω και για ελάχιστες ώρες «ανεξέλεγκτα» μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η «πίεση» από την Ελληνική φρεγάτα ήταν άμεση καθώς το «ORUC REIS» είχε απλωμένα τα καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων. Με το Πολεμικό Ναυτικό να αναλαμβάνει το κύριο βάρος της ευθύνης ήταν η πρώτη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα του ηγεσία και ο Αρχηγός Στυλιανός Πετράκης.

Η «ζωντανή» εικόνα που λάμβανε το κέντρο επιχειρήσεων επέτρεπε στους Επιτελείς να γνωρίζουν άριστα την τακτική κατάσταση και να κατευθύνουν ανάλογα την Ελληνική φρεγάτα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο Τουρκικές φρεγάτες που έσπευσαν στην περιοχή για να «υποστηρίξουν» το ερευνητικό σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσαν. Αναπτύχθηκαν στα «πλευρά» του “ORUC REIS” και δεν προχώρησαν στην παραμικρή επικίνδυνη κίνηση ή ελιγμό όταν ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από τα Τουρκικά πλοία.Η φρεγάτα του Στόλου μας με ψυχραιμία και ξεκάθαρες οδηγίες έστειλε το μήνυμα μέσω ασυρμάτου ζητώντας από το «Οruc Reis» να αποχωρήσει.

Με το ζητούμενο για την Ελληνική πλευρά να είναι η αποτροπή κάθε είδους έρευνας όταν διαπιστώθηκε ότι τα καλώδια του «ORUC REIS» ήταν απλωμένα ο σχεδιασμός προσαρμόστηκε ανάλογα όπως και οι εντολές στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΦΩΚΑ».

Και τέθηκαν σε ετοιμότητα και άλλες μονάδες του Στόλου για να ενισχύσουν αν χρειαστεί. Το ΓΕΝ έχει άλλωστε εκπονήσει ειδικά σχέδια για κάθε περίπτωση.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστολή του «ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ» στην περιοχή. Η Ελληνική φρεγάτα διαθέτει έναν από τους πλέον αξιόλογους Κυβερνήτες του Στόλου και εξαιρετικά έμπειρο πλήρωμα. Τον Οκτώβριο του 2018 είχε αναλάβει με επιτυχία την ευθύνη να σταματήσει το «BARBAROS» Ανατολικά του Καστελόριζου. Και τότε ο νυν κυβερνήτης του βρισκόταν πάνω στο πλοίο αφού σε λίγες εβδομάδες επρόκειτο να αναλάβει τη διακυβέρνησή του. Η εμπειρία λοιπόν τόσο του πληρώματος όσο και του Κυβερνήτη σε ανάλογο περιστατικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη επιλογή να είναι ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» το πρώτο πλοίο που θα σπεύσει στην περιοχή ενώ ήδη και άλλες μονάδες του Στόλου ήταν Stand By για να συνδράμουν εάν χρειαζόταν.

Δεν ήταν όμως μόνο το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο συμμετείχε στην αποστολή «αναχαίτισης» του «ORUC REIS».Η μεγάλη απόσταση της «επίμαχης» περιοχής από τα Ελληνικά νησιά, λιμάνια και ναυστάθμους επέβαλε την άμεση εμπλοκή και των «γερακιών» της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία ανέλαβαν άμεσα τόσο την αποστολή φωτογράφισης του ερευνητικού όσο και τον πλήρη εναέριο έλεγχο της περιοχής με το ιπτάμενο radar Erieye.

Το «Oruc Reis» τελικά απομακρύνθηκε ωστόσο η εγγύτητα των οικοπέδων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου δραστηριοποιείται με την Ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όπως φάνηκε άλλωστε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ερευνητικό πλοίο μπορεί να κινηθεί Δυτικά με οποιαδήποτε αφορμή και σε λίγες ώρες να βρίσκεται μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναλύοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους στο Γενικό Επιτελείο φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γείτονες εκμεταλλεύτηκαν το πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες για να διαπιστώσουν το βαθμό ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.'Ίσως ζητούσαν απαντήσεις στο ερώτημα πως η Ελληνική πλευρά θα διαχειριστεί τα μέσα που διαθέτει.

«Μέτρησαν χρόνους, αντανακλαστικά και διαθέσεις» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ανώτατη στρατιωτική πηγή και «πήραν το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». Έλληνες Επιτελείς τονίζουν ότι δεν είδαν κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμεναν και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάστηκαν.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.