Ελλάδα είσαι αδικαιολόγητη: Τις δύο καινούριες FREMM συζητά τελικά να πουλήσει η Ιταλία στην Αίγυπτο

MarinaMilitareOfficialPage
Freepen.gr - Η Ιταλία διαπραγματεύεται να πωλήσει δύο φρεγάτες FREMM στην Αίγυπτο καθώς οι τοπικές συγκρούσεις κι αντιπαλότητες για το φυσικό αέριο και οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες προκαλούν ναυτικό ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Ωστόσο όπως αναφέρει το defensenews.com δεν πρόκειται τελικά για μεταχειρισμένες φρεγάτες όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει η είδηση, αλλά για τις δύο νεότευκτες.

Οι συνομιλίες της Fincantieri της Ιταλίας για την πώληση των δύο πλοίων στην Αίγυπτο επιβεβαιώθηκαν αυτό το μήνα από τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio και τον CEO της Fincantieri, Giuseppe Bono, μετά από ημέρες εικασιών γύρω από την κυοφορούμενη συμφωνία.

Αυτό που κάνει την προσφορά της Ιταλίας ιδιαίτερα ελκυστική για την Αίγυπτο είναι ότι τα σκάφη είναι σχεδόν έτοιμα. Η Fincantieri προτείνει να πωλήσει το Κάιρο τις τελευταίες δύο από τις δέκα φρεγάτες FREMM που έχουν κατασκευαστεί τώρα για το ιταλικό ναυτικό.

Το σχέδιο είναι να πάνε τα δύο πλοία στην Αίγυπτο και στη συνέχεια η Fincantieri  να κερδίσει μια συμπληρωματική παραγγελία από την Ιταλία για να ολοκληρώσει την παραγγελία του Ιταλικού Ναυτικού.

Από τις δύο εν λόγω φρεγάτες, η Emilio Bianchi καθελκύστηκε τον Ιανουάριο και έπρεπε να παραδοθεί στο ιταλικό ναυτικό το 2021, ενώ η Spartaco Schergat πρόκειται να παραδοθεί σε λίγους μήνες.

Με εκτόπισμα 6.700 τόνων, η μήκους 144 μ. Emilio Bianchi μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων.

Τα δύο πλοία που μπορεί να αγοράσει η Αίγυπτος για περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το ζεύγος είναι γενικές παραλλαγές της φρεγάτας FREMM. Εάν πωληθούν στην Αίγυπτο, το ιταλικό ναυτικό μπορεί να αποφασίσει να παραγγείλει τα πλοία αντικατάστασής τους με ανθυποβρυχιακές ικανότητες πολέμου, μια αναβάθμιση που αντικατοπτρίζει τις αυξημένες εντάσεις στη Μεσόγειο.

Να λοιπόν που υπάρχουν σύγχρονες και άμεσες λύσεις όχι για το 2025 αλλά κυριολεκτικά για αύριο. Το ερώτημα είναι γιατί η χώρα μας δεν έδειξε κι αυτή το αντίστοιχο ενδιαφέρον, αφού ούτως ή άλλως σκόπευε προ δύο ετών να μισθώσει δύο γαλλικές FREMM, ώστε με μια καλή συμφωνία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πχ και 1-2 ακόμη σκάφη, να φέρει και την Ιταλία πιο κοντά στα ελληνικά διπλωματικά ύδατα, τρέχοντας παράλληλα και τις Belharra;

Η Αίγυπτος εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία θα διαθέτει συνολικά 3 φρεγάτες FREMM. Ελλάδα είσαι αδικαιολόγητη. Τέλος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail