Απίστευτο χαράτσι των ΕΛΤΑ στις αγορές από Κίνα, e-Bay και Amazon!

Χαράτσι σε κάθε πακέτο που προέρχεται από τρίτες χώρες και διακινείται μέσω των ΕΛΤΑ, αποφάσισε να επιβάλλει η διοίκηση της εταιρείας, ακόμη και σε αντικείμενα, που είναι μικρής αξίας και είναι αφορολόγητα.


Υποκαθιστώντας το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για τη νομοθέτηση και εφαρμογή της δασμολογικής πολιτικής της χώρας η διοίκηση των ΕΛΤΑ, επιβάλει ένα είδος «δασμού» στις αγορές από Τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, προφανώς για να καλύψει τα ελλείμματα της επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό από τη σχετική εγκύκλιο των ΕΛΤΑ η οποία εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020, στο εξής, σε κάθε αντικείμενο που θα εκτελωνίζεται ακόμη και αν η αξία του είναι κάτω των 22 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, θα του επιβάλλεται «Τέλος Εκτελωνισμού», το ύψος του οποίου καθορίστηκε σε 15 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αγοράσει από το eBay μια θήκη για το κινητό του, η οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα, η αξία της οποίας είναι 2,5 ευρώ, μέχρι τώρα ενώ ήταν αφορολόγητη, τώρα, αυτός που την παρήγγειλε, θα κληθεί να πληρώσει στα ΕΛΤΑ, επιπλέον το ποσό των 15 ευρώ!
Μέχρι τώρα, τα αντικείμενα που αγοράζονται από το eBay, το Amazon ή καταστήματα της Κίνας και άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, δεν έχουν καμία χρέωση εάν η αξία τους είναι μέχρι 22 ευρώ.
Αν η αξία τους είναι πάνω από 22 ευρώ, επιβάλλονται οι αναλογούντες δασμοί, ενώ πλέον με την απόφαση των ΕΛΤΑ θα έχουν και έξτρα επιβάρυνση, η οποία κλιμακώνεται από 15 μέχρι και 50  ευρώ.

Το σχετικό απόσπασμα από την εγκύκλιο των ΕΛΤΑ είναι χαρακτηριστικό.

"Επιβολή Τέλους Εκτελωνισμού στα ταχυδρομικά αντικείμενα, τα οποία απελευθερώνονται Ατελώς οπό τις Τελωνειακές Aρχές.

Τα ταχυδρομικά αντικείμενα προσκομίζονται στο Τελωνείο, όπου κατά το στάδιο της διαλογής τους διαχωρίζονται από τους τελωνειακούς υπαλλήλους τα «ελεύθερα» αντικείμενα από αυτά που θα υποβληθούν στο Τελωνείο (σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας).

Με βάση τις παραπάνω Αποφάσεις και σε συνδυασμό με την 1.1.2/13499/011.03/12-07-2019 Απόφαση Δ.Σ., όλα τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, να προσκομισθούν στο Τελωνείο και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθερώθηκαν, χωρίς την επιβολή δασμών ή φόρων, θα επιβαρύνονται, με το Ειδικό Τέλος Εκτελωνισμού, το οποίο ορίζεται σε 15 ευρώ, (12,10 € + ΦΠΑ).

Το τέλος αυτό θα καλύπτει τα διαχειριστικά κόστη των ΕΑΤΑ για την υλοποίηση της προβλεπόμενης -βάσει της προαναφερόμενης ΚΥΑ- τελωνειακής διαδικασίας.

Τα αντικείμενα αυτά θα φέρουν επικολλημένη τη συνήθη κίτρινη ετικέτα του Γραφείου Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (Γ.Ε.Τ.Α.), όπου στο πεδίο «Τέλη ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό» θα εμφανίζεται μόνο το ποσό του «Τέλους Εκτελωνισμού» που πρέπει να εισπραχθεί."

Το «χαράτσι» των 15 ευρώ, ισχύει για αντικείμενα αξίας από 0 – 150 ευρώ. Για τα αντικείμενα αξίας από 150 – 500 ευρώ, το Τέλος Εκτελωνισμού ορίζεται σε 20 ευρώ, ενώ για:
  • Τα αντικείμενα αξίας από 500 μέχρι 1.000 ευρώ το Τέλος Εκτελωνισμού ορίζεται σε 25 ευρώ.
  • Για αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας το Τέλος Εκτελωνισμού ορίζεται σε 50 ευρώ.
Εξυπακούεται, ότι σε όλα τα αντικείμενα που εκτελωνίζονται και η αξία τους είναι άνω των 22 ευρώ, επιβάλλονται και οι αναλογούντες δασμοί, αλλά και το Τέλος Εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ.
elta
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.