Το χτύπημα στους Τούρκους έγινε από τη Ρωσία αλλά εξυπηρέτησε να το χρεωθεί η Συρία;

Το Balyun είναι ένα μέρος που πλέον οι Τούρκοι θα το θυμούνται πολύ καλά κάθε φορά που θα δοκιμάζουν να χώνουν τη μύτη τους κάπου καθώς εκεί δέχθηκαν ένα ηχηρότατο χαστούκι μετρώντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Το αν ήταν τελικά οι νεκροί ήταν 33, 60 ή ακόμη και 100 όπως είδαμε σε αξιόπιστες ξένες πηγές, ελάχιστη σημασία έχει καθώς το χαστούκι ακούστηκε και οι Τούρκοι γνωρίζουν.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο μας λένε ότι η αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη...Συριακή Αεροπορία. Για να ακριβολούμε, δε μας είπαν ούτε αυτό. Η Τουρκία ευθύς αμέσως κατηγόρησε τον Ασαντ, διότι δεν την παίρνει να τα βάλει με τη Μόσχα, το Ρωσικό ΥΠΑΜ την άλλη ημέρα ανακοίνωσε ότι "δεν ήμασταν εμείς" χρεώνοντας όμως πλήρως την ευθύνη στην Τουρκία ενώ η Δαμασκός μιλά γενικά κι αόριστα.

Η "ενοχοποίηση" της Συρίας, διότι καμία ενοχή δεν υπάρχει όταν πολεμάς τρομοκράτες και εισβολείς στο σπίτι σου, βόλεψε τόσο την Τουρκία όσο και τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι ήδη αρκετά δεμένη στο ρωσικό άρμα και εξαρτημένη από αυτό για να ανοίξει μέτωπο με τον Πούτιν. Οι 5.000 τόνοι τουρκικής τομάτας στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έγιναν ακριβώς για να θυμίσουν στον Ερντογάν πόσο εξαρτάται από τις εξαγωγές στη Ρωσία, τους Ρώσους τουρίστες, τους αγωγούς αερίου και σε διάφορα σχέδια όπως ο πυρηνικός σταθμός στο Ακκουγιού.

Η Ρωσία πάλι δεν ήθελε να το φορτωθεί κι επίσημα. Ήδη αρκετές διαμαρτυρίες σημειώθηκαν τις πρώτες ώρες εναντίον της. Κι έπειτα σταθμίζει κι αυτή τα υπέρ και τα κατά. Είναι μεν πελάτισσα των Τούρκων αλλά και αυτοί αποτελούν πελάτες της.

Όπως πολύ εύστοχα περιγράφει το Moon of Alabama οι δηλώσεις που ακολούθησαν αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση και την επιδίωξη διατήρησης των ειρηνικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά τι είχε συμβεί πραγματικά, ωστόσο η Μόσχα όφειλε να στείλει ένα μήνυμα στην Αγκυρα πως τα παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν.

Θα μπορούσαν τα συριακά αεροπλάνα να εκτελέσουν τέτοια επιχείρηση;

Αν υποθέσουμε ότι μπορούν, αυτό σίγουρα δεν έγινε χωρίς να το γνωρίζουν οι Ρώσοι. Στη Συρία από το Σεπτέμβριο του 2015 ως σήμερα δεν πέφτει ούτε τρίχα αν δεν το ξέρουν πρώτα οι τελευταίοι.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι ΔΕΝ μπορούν. Με Sukhoi 22 και Mig 21 + 23 τέτοια χτυπήματα ακριβείας δεν μπορούν να επιτευχθούν και μάλιστα χωρίς να διακινδυνεύσει ο πιλότος. Αν η Συρία διέθετε τέτοιες εξαιρετικές αεροπορικές δυνατότητες, τότε δε θα χρειαζόταν τη ρωσική συνδρομή διότι ήταν αυτή ακριβώς η ποιοτική διαφορά, ήτοι τα όπλα ακριβείας που άλλαξαν το ρου του πολέμου.

Υποστηρικτικά προς τούτο παραθέτω τμήμα άρθρου του Μετίν Γκουρτσάν στο https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/02/turkey-syria-russia-deciphering-attack-on-turkish-troops.html:

What exactly transpired on Feb. 27? At around 5 p.m., a Turkish mechanized infantry battalion, comprised of about 400 soldiers, became the target of an airstrike on a road between al- Bara and Balyun, some 5 kilometers (3 miles) north of Kafr Nabl in southern Idlib. According to local sources contacted by Al-Monitor, two Russian Sukhoi Su-34 and two Syrian Su-22 fighter jets had launched intensive bombings of Turkey-backed Syrian National Army (SNA) targets in southern Idlib at around 11 a.m. that day. The same jets hit the Turkish convoy in coordinated action, the sources said. A first, a relatively lighter strike by the Su-22s forced the convoy to stop, after which the pounding intensified, forcing the soldiers to take shelter in several roadside buildings. What followed next was likely the dropping of KAB-1500L bombs — a variation of advanced laser-guided bunker buster bombs capable of penetrating to depths of up to 20 meters (65 feet) — by the Russian jets. Two of the buildings collapsed in the attack, leaving the Turkish soldiers under the rubble.

O Ιρανός αναλυτής και συγγραφέας, Babak Taghvaee μίλησε εξαρχής για ρωσικό βομβαρδισμό αλλά και αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών καθώς επίσης για 100+ θύματα:











Να θυμίσουμε ότι μια ημέρα νωρίτερα, το κρατικό Ρωσίγια 1 μετέδωσε ότι ισλαμιστές και Τούρκοι στρατιωτικοί στόχευαν με φορητά αντι-αεροπορικά συριακά και ρωσικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Συνεπώς οι Τούρκοι, αρεσκόμενοι να τεστάρουν και να δοκιμάζουν πάντα τους άλλους, αυτή τη φορά κάηκαν. Το πρόβλημα άλλωστε όταν δοκιμάζεις τα όρια τα δικά σου ή του απέναντι είναι πως μπορεί να τα διαβείς.

Το μείζον είναι ότι ο Συριακός Στρατός παρά την αεροπορική κάλυψη έχασε ή άφησε να χαθεί το Σαρακίμπ και μαζί ο έλεγχος σε ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μ-5 που ήταν και ένας εκ των σκοπών της τρίτης φάσης της επιχείρησης Αυγή του Ιντλίμπ. Βέβαια οι ισλαμιστές έχασαν πολλές δυνάμεις και αποδυνάμωσαν το νότο για να το πετύχουν. Σύμφωνα με το SANA ήταν δεκάδες οι βομβιστές αυτοκτονίας που έπεσαν πάνω στις πρώτες γραμμές του Στρατού.

Αν ήταν ένας στρατηγικός στόχος να αφεθεί προσωρινά το Σαρακίμπ για να κλείσει το νότιο τμήμα του θύλακα, απομένει να φανεί. Ωστόσο κι εκεί σήμερα οι ισλαμιστές φάνηκε να επανακάμπτουν σε 1-2 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το almasdarnews η περίπτωση του Σαρακίμπ έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολα μετά τις επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις μονάδες του στρατού.

Η Ρωσική Αεροπορία είναι ο κυρίαρχος παίκτης της περιοχής υπό την έννοια ότι μπορεί να διαλύσει τον οποιοδήποτε. Η Τουρκία ούτε που διανοήθηκε να τα βάλει μαζί της. Στον αντίποδα όμως και η Ρωσία χαστουκίζει την Τουρκία μέχρι ένα σημείο. Το ότι διέλυσε το τουρκικό κονβόι ήταν καταλυτικό για να σοκάρει την Αγκυρα και να επιτρέψει στο συριακό στρατό να πιάσει το νότιο τμήμα του εναπομείναντος κατεχόμενου Ιντλίμπ.

Στην πρώτη απόπειρα που έγινε για να ξαναπιάσουν το Σαρακίμπ οι τρομοκράτες, τα ρωσικά αεροσκάφη κατάπνιξαν την επιχείρηση όταν ακόμη βρισκόταν στα περίχωρα του χωριού Ναϊράμπ, δυτικά της παραπάνω πόλης. Τη δεύτερη και φαρμακερή φορά όμως δεν υπήρξε ιδιαίτερη αντίδραση σε σημείο να κινηθούν υποψίες.

Συνεπώς, με το βομβαρδισμό των Τούρκων, μπορεί η Ρωσία να ήθελε να στείλει ένα μήνυμα οριοθέτησης της Τουρκίας, πλην όμως φαίνεται ότι και η ίδια έχει κάποια όρια στη δράση της όταν στο έδαφος βρίσκονται Τούρκοι κι αυτό αντανακλάται τόσο από τις τελευταίες επιτυχίες των ισλαμιστών όσο και από το ότι ο συριακός στρατός δέχθηκε ορισμένα πλήγματα, άλλα βαρύτατα [Σαρακίμπ] κι άλλα επικοινωνιακά [βάση Κουβέιρες].

Άλλωστε οι δύο χώρες συμφώνησαν σήμερα να αποκλιμακώσουν. Έδειξαν η μία κάτι παραπάνω στην άλλη. Έδειξαν πως αν χρειαστεί, θα κοντράρουν. Βέβαια οι Ρώσοι το πήγαν λίγο παρακάτω μακελεύοντας τους Τούρκους και λαμβάνοντας έτσι μια γλυκιά εκδίκηση για την κατάρριψη του 2015.

Αν η κατάσταση στο χάρτη δεν αλλάξει πολύ, η Συρία θα είναι κερδισμένη, όμως για μια επόμενη φάση θα χρειάστει καλύτερο εξοπλισμό για να μπορεί να αντιμετωπίσει και τους Τούρκους και τους εναπομείναντες σκληρούς 20-30.000 ισλαμιστές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail