Η μονή ελπίδα που έχουμε σαν έθνος είναι να γυρίσουμε πίσω στα πραγματικά πρότυπα

danimeili / pixabay
Ο Ιωάννης Μπάγκας έδωσε όλη την περιουσία του στο κράτος οντάς εν ζωή. Zήτησε από τη δική του περιουσία ένα μικρό πόσο για τη συντήρησή του. Tου εγκρίθηκαν 1000 δρχ από τα δικά του λεφτά, αλλά κράτησε τις 300. Σήμερα τα κυριότερα στοιχεία της περιουσίας του, το Μπάγκειον και ο Μέγας Αλέξανδρος σαπίζουν.

Οι αδερφοί Γρυπάρη είχαν βάλει στόχο να συγκεντρώσουν όσον το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να τα δωρίσουν στο πανεπιστήμιο. Κληροδότησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας το 1867 ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κτίσιμο της πόλης της Μυτιλήνης μετά τους σεισμούς χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πολιτικούς όπως τον Δομπολη που δεν καταδέχτηκε να πάρει δεκάρα τσακιστή από το φτωχό ελληνικό κράτος. Η μονή ελπίδα που έχουμε σαν έθνος είναι να γυρίσουμε πίσω στα πραγματικά πρότυπα. Μέχρι τότε θα βλέπουμε πάμπλουτους πολιτικούς να πληρώνονται από τον ελληνικό λαό για να τον φτωχοποιουν προς όφελος των λίγων και τα μέσα τους να χειροκροτούν για τα ψίχουλα που επιστρέφουν οι λίγοι.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail