Καταδρομείς στέλνει το ΓΕΕΘΑ στον Έβρο – Το πρόβλημα στο Αιγαίο

Η παρεμπόδιση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, περί των 200 ατόμων που επεδίωξαν να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, διά επισήμου οδού συγκοινωνίας στην περιοχή του Έβρου, σήμανε την πρώτη αποτελεσματική ενέργεια για αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών που πλέον κατέστη απολύτως εμφανές ότι καθοδηγούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Πλήθη ξένων υπηκόων που έχουν βρεθεί στην Τουρκία, επιβιβάσθηκαν δωρεάν σε λεωφορεία που απέστειλαν οι τουρκικές Αρχές και μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα με την Ελλάδα.


Το κλείσιμο των τελωνειακών σημείων, η ενίσχυση των μέτρων επιτηρήσεως με παρουσία στρατιωτών και αστυνομικών, όσο και η λήψη μέτρων σε μικρό βάθος από το ποτάμι, επέτρεψαν την συγκράτηση της ροής. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, μαζικές συγκεντρώσεις λαθρομεταναστών μπορούν να διαλυθούν ευχερώς με την απλή χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, επειδή από πλευράς οργανισμού, τα προερχόμενα από υπανάπτυκτες χώρες άτομα είναι “αδύνατα” σε τέτοιου είδους ουσίες.

Μετά και την άμεση μετάβαση στην περιοχή του Έβρου του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, συμπληρώθηκαν τα μέτρα συναγερμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης καταστάσεως. Ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε την προληπτική ανάπτυξη στον Έβρο δύο λόχων από τις “Βόρειες” Μοίρες Καταδρομών, για την ενίσχυση των μέτρων επιτηρήσεως. Σε επίπεδο ψυχολογίας, οι δυνάμεις προκαλύψεως είναι θετικό να γνωρίζουν ότι το έργο τους υποστηρίζεται από συναδέλφους των Ειδικών Δυνάμεων ενώ για “επικοινωνιακούς” λόγους η παρουσία και αυτών των επιλέκτων δυνάμεων σημειώνει την αποφασιστική στάση της χώρας.


Σημειώνεται ότι διαρροές τον περασμένο Δεκέμβριο, περί αποφάσεως αναπτύξεως επιπλέον δυνάμεων του ΓΕΣ, διά της εκ περιτροπής μεταφοράς προσωπικού από το Γ΄ Σώμα Στρατού, δεν επαληθεύτηκαν. Υποτίθεται ότι επρόκειτο για ένα μέτρο που εντασσόταν στο πλαίσιο της αποφάσεως για να “σφραγισθεί ο Έβρος”, την οποία εξήγγειλε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.

Εάν όμως στον Έβρο τα πράγματα διευκολύνονται από την παρεμβολή του μεγάλου φυσικού εμποδίου που συνιστά ο ποταμός, τεχνητά εμπόδια αποτροπής όπως φράκτες και συρματοπλέγματα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στο Αιγαίο. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν έλειψαν και σήμερα οι αφίξεις λαθρομεταναστών στην Λέσβο ενώ εκτιμάται ότι από την Κυριακή που θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα ενταθεί η ροή. Η αποστολή επιπλέον πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν μεταβληθούν οι ακολουθούμενες πρακτικές και μέθοδοι ώστε να λάβουν ουσιαστική αποτρεπτική μορφή.

Ήδη ο Ελληνικός Στρατός εμπλέκεται, έχοντας αφιερώσει προσωπικό και πλωτά μέσα των Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών, χωρίς όμως θεαματικό αποτέλεσμα. Πρακτικώς, καταπονείται προσωπικό και μέσα, που όμως είναι υποχρεωμένα να ενεργούν κάτω από σοβαρούς περιορισμούς πολιτικής φύσεως. Ωστόσο, οι περιστάσεις είναι τέτοιες που δεν επιδέχονται οποιαδήποτε ολιγωρία και πρέπει να επιδειχθεί η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έναντι των ροών που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο Ερντογάν. Υπ’ αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να εξετασθεί ακόμη και η έκτακτη χρησιμοποίηση πλωτών φραγμάτων που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν σε πειραματικό στάδιο οι ελληνικές Αρχές.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.