Η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ άφησε τους «Δράκους» στα παραμύθια

Εχθές (31/1) πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτή να γιορτάζεται έντονα από τους Βρετανούς. Το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου του 2016, αποτέλεσε το εφαλτήριο μιας καταστροφολογίας από τα διεθνή ΜΜΕ για τρισίμιση χρόνια, με την βούληση του βρετανικού λαού να τίθεται το τελευταίο έτος σε κρίση. 


Ενδιαφέρον παρουσιάζει, να εξετάσουμε την κατάσταση των οικονομιών της Μεγάλης Βρετανίας και της ευρωζώνης, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν οι Βρετανοί έπραξαν σωστά ή όχι (εάν και κάτι τέτοιο είναι νωρίς ακόμη), μέσα από μερικούς βασικούς οικονομικούς δείκτες. 

Το εμπορικό ισοζύγιο

Ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση στην Μεγάλη Βρετανία διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο 1,1%, έναντι 1% (Δεκέμβριος 2019) της ευρωζώνης, αποτυπώνοντας την επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ παράλληλα αποδεικνύει και δυναμική της βρετανικής οικονομίας κόντρα στα σενάρια καταστροφολογίας περί Brexit.
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
Η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλό σαράντα ετών περίπου, στο 3,8% (Νοέμβριος 2019), έναντι 7,4% στην ευρωζώνη (Δεκέμβριος 2019), δείχνοντας ότι η βρετανική οικονομία συνεχίζει να διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της σε διεθνές επίπεδο, και ότι οι ανακοινώσεις ορισμένων εταιρειών περί αποχώρησης λόγω Brexit δεν έχουν μέχρι στιγμής σοβαρό αντίκτυπο στην βρετανική οικονομία.
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
Το εμπορικό ισοζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας διαμορφώθηκε στα £-5,26 δισ., ενώ με μη χώρες μέλη της ΕΕ ανήλθε στα £1,73 δισ. (Ιανουάριος 2020), με το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ να ανέρχεται στα €20,7 δισ. (Νοέμβριος 2019). 

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Μεγάλη Βρετανία διαμορφώθηκε στις 23 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη να ανέρχεται στις -8,1 μονάδες, καταγράφοντας πτώση από το υψηλό των -1,5 μονάδων το 2018.
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
Τέλος, ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε στην Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2020 στις 49,8 μονάδες, έναντι 47,8 μονάδων στην ευρωζώνη (Ιανουάριος 2020).
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
                         Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
Το σχέδιο “Λευκός Χάρτης”

Είναι γνωστό ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν κάνουν τίποτα στην τύχη. Έτσι και οι Βρετανοί, βλέποντας ότι η τάση της εσωστρέφειας (βλ. ΗΠΑ) ενισχύεται, κατέστρωσαν ένα σχέδιο με το όνομα “Λευκός Χάρτης” (βλ. εδώ), στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την εγχώρια βιομηχανία, και να περιορίσουν το εμπορικό τους έλλειμμα. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγο σχέδιο, η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μονόδρομος. 

Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, κάνοντας λόγο για την «αυγή μιας νέας εποχής», συνεχίζοντας:«το Brexit θα οδηγήσει τη χώρα σε “πραγματική εθνική ανανέωση”, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να γίνει μια “ευρωπαϊκή δύναμη, με πραγματικά παγκόσμιο αποτύπωμα».
Ίδωμεν…..

Πηγές:
www.tradingeconomics.com
www.investing.com
https://researchbriefings.parliament.uk
www.capital.gr
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.