Οι Γερμανοί λένε "Είναι ντροπή αυτή η αντιμετώπιση των ΜΚΟ" - Εμείς λέμε ντροπή είναι να σχολιάζεις όταν έχεις λερωμένη τη φωλιά σου!

Δημοσίευμα της Deutsche Welle συνοψίζει τα υποτιμητικά και δήθεν ανθρωπιστικά σχόλια του γερμανικού τύπου σχετικά με τις αυτονόητες και πολυκαθυστερημένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό.

Από: i-epikaira.blogspot.com

Die Welt:
"Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή" και συνεχίζει "Ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πεδίο. Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά. Σε αυτούς τους ακτιβιστές εστιάζει τώρα η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (...) Εάν οι αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε γι αυτό. Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ".

Spiegel Online
"Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί ΜΚΟ που εργάζονται για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως ότι αντιμετωπιζόταν ωσάν να ήταν αναπτυσσόμενη χώρα, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα ήταν πιο αποτελεσματικός ένας κεντρικός σχεδιασμός. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο εφεξής τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στο ελληνικό κράτος. Μετά από δυόμιση χρόνια είναι πλέον σαφές: παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι ελληνικές αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς. Στη Σάμο δεν υπήρχαν ούτε τουαλέτες έξω από το επίσημο κέντρο υποδοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά μία ΜΚΟ έστησε χημικές τουαλέτες. Αλλά και την ιατρική φροντίδα αναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ΜΚΟ".


Η απάντηση -
Η απάντηση έρχεται από μια εργαζόμενη σε κέντρο υποδοχής σε νησί του Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με δημοσίευμα της Εστίας (07-11-2019), η οποία στο ερώτημα «Ποιό είναι το βασικότερο συμπέρασμά σου από την εμπειρία σου στο κέντρο υποδοχής;» απαντά:

«Μα θέλει και ερώτημα; Το μεταναστευτικό είναι μια τεράστια μπίζνα! Εμείς οι Έλληνες το βλέπουμε συναισθηματικά, μα αν έβλεπες πως το χειρίζονταν οι ΜΚΟ που εγκαταστάθηκαν στο νησί μας από όλη την Ευρώπη, θα καταλάβαινες τι εννοώ! Χρήμα, πολύ χρήμα».

Μεγάλη εντύπωση έκανε στην εργαζόμενη επίσης η στάση πρέσβεων των αραβικών χωρών, που τους επισκέπτονταν για να τους μοιράσουν χουρμάδες και άλλα εδώδιμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά, «Οι διπλωμάτες δεν άφησαν κανέναν πρόσφυγα να τους πλησιάσει, μολονότι ήταν ομόθρησκοί τους. Έκαναν μαζί διάλογο, έχοντας ως ασπίδα τους σωματοφύλακές τους, με τους πρόσφυγες στα δέκα μέτρα μακρυά!».;

Όσον αφορά στην στάση των Γερμανών είπε χαρακτηριστικά: «Ξεχώριζαν ανάμεσα στους πρόσφυγες, τους επιχειρηματίες, τους ιατρούς, τους καθηγητές με οικογένειες και ανώτερο εισοδηματικό προφίλ. Σε μία των περιπτώσεων, οι Γερμανοί έστειλαν αεροπλάνο, το οποίο συγκέντρωσε και μετέφερε απ’ ευθείας στο Βερολίνο τους καλύτερους...».

Τέλος η ίδια επισήμανε τον προβληματισμό της «Μπορεί να ανατινάξουν τοπικές κοινωνίες. Ειδικώς αν οι καταπιεσμένες γυναίκες προσπαθήσουν να σπάσουν την ενότητα της ισλαμικής οικογένειας και λοξοκοιτάξουν χριστιανούς. Αιτία πολέμου», ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν προφητικός αν λάβει κανείς υπόψη τα γεγονότα στη Μόρια (Φεβρουάριος 2020) και αλλού.

Λαμβάνοντας επομένως υπόψη όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία αφού προβλέπει το αυτονόητο, δηλαδή τη σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ανοικτά για τα παράνομα και απάνθρωπα υπερκέρδη της μετανάστευσης.

Εν καταλείδι
Ντροπή και αισχύνη συνιστά η ελιτίστικη αντιμετώπιση των προσφύγων και ο διαχωρισμός τους σε χρήσιμους (και άρα ευπρόσδεκτους) ή μη, όπως η μαρτυρία ομολογεί, και όχι η αναγκαία και αυτονόητη θεσμοθέτηση του πλαισίου δράσης των ΜΚΟ οι οποίες δεν είναι κράτος εν κράτει.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.